Jakie wino wypić w samolocie? [TED]
Problem może nieco abstrakcyjny, ale pokazany w formie ciekawej "animowanej infografiki" (infomacji?). Andrea Robinson opowiada o relacjach pomiędzy zapachem i smakiem oraz ciśnieniem / wilgotnością i zapachem na dużych wysokościach. I w niczym nie przeszkadza, że to subtelny viral Delta Airlines.
Farquart z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 5
Komentarze (5)
najlepsze
Tu odpowiedź jest prosta: takie, jakie się uda przemycić ;)
Odczuwalny przez nas smak to w ogromnej mierze pochodna zapachu pożywienia. Na dużych wysokościach (rzędu kilku tysięcy kilometrów), warunki atmosferyczne (wysokie ciśnienie i niska wilgotność) powodują, że:
- receptory zapachowe są wysuszone i działają znacznie słabiej
- zapachy ulatniają się ("znikają") znacznie szybciej.
Dlatego osoby odpowiedzialne za wybór np. win pokładowych decydują się na wina agresywne, o intensywnym smaku - inaczej podróżnik miałby wrażenie, że pije wodę.
I niestety jest małe przekłamanie. Zmysł smaku w tym prostym sensie słodki/słony/gorzki/kwasny nie jest zależny od tych czynników wbrew temu co jest powiedziane w filmiku. Zawsze wyczujemy te 4 smaki (w zasadzie to pięć) nawet zatkanym nosem. Dopiero kompozycja przypraw musi mieć sprawny węch :)