O łączeniu piwa z jedzeniem
Ciekawy tekst podający przykłady doboru gatunku piwa do konkretnych dań. A nie same jasne lagery do wszystkiego.
Pivero z- #
- #
- #
- #
- #
- 78
Ciekawy tekst podający przykłady doboru gatunku piwa do konkretnych dań. A nie same jasne lagery do wszystkiego.
Pivero z
Komentarze (78)
najlepsze
@ChinskiAgrest: Porządne wino też kosztuje więcej niż jakieś Fresco. To normalne, że jak chcesz coś lepszej jakości to musisz zapłacić więcej.
Komentarz usunięty przez moderatora
Z Pintą masz całkowitą rację, jednak już Schlenkerla, Jak w dym i Podymek nie mają wiele wspólnego z Grodziskim.
Grodziskie było (jest) o tyle unikalne, że po pierwsze: ma bardzo niski ekstrakt (niecałe 8blg), a przede wszystkim jest robione z czystego słodu pszenicznego dymionego bardzo delikatnie dębiną (a nie bukiem jak w niemieckich rauchbierach i ich polskich odpowiednikach, i które są robione z jęczmiennego słodu). Właściwie to nie tyle było wędzone co suszone takim dymem (dawniej tak suszono słód podobno..).
Bełkot dla alkoholików.