Śmietana jest już tradycyjnie oszukiwana za pomocą skrobii więc wszytko się zgadza.
Jak byłem małym dzieckiem i chodziłem do podstawówki to na chemii pani pokazywała nam jak poznać czy śmietana jest oszukana, trzeba odebrać trochę śmietany do osobnego naczynia i dodać kropelkę jodyny jeśli jest oszukana to skrobia robi się niebieska - jeśli nikt nie dodawał do śmietany mąki ziemniaczanej to kolor zostaje bez zmian (lekko brązowy) i resztę śmietany można bezpiecznie
To przy okazji podzielę się prawdziwym odkryciem - znalazłam JEDEN serek homogenizowany, który składa się po prostu z sera (no i aromatu waniliowego, ale nie zagęszczaczy). To serek Wieluń, ok. 1,65 za 150g:
Komentarze (4)
najlepsze
Jak byłem małym dzieckiem i chodziłem do podstawówki to na chemii pani pokazywała nam jak poznać czy śmietana jest oszukana, trzeba odebrać trochę śmietany do osobnego naczynia i dodać kropelkę jodyny jeśli jest oszukana to skrobia robi się niebieska - jeśli nikt nie dodawał do śmietany mąki ziemniaczanej to kolor zostaje bez zmian (lekko brązowy) i resztę śmietany można bezpiecznie
http://www.sdmwiel.pl/produkty/prod12_d.jpg