Aktywne Wpisy
CosyGrave +86
Pink_Floyd +1
#alkohol #alkoholizm #zdrowie #kiciochpyta
Może głupie pytanie, ale jaki sens ma nocny zakaz sprzedaży alkoholu np. po 22?
Kto ma się #!$%@?ć do 22 już się #!$%@?, jeżeli zrobi to porządnie to trzyma go dobre kilka godzin, więc nocne hałasy, oszczane bramy kamienic i inne tego typu "atrakcje" i tak i tak będą.
Nie ma chyba ludzi, którzy o 22:15 wpadają na pomysł "idźmy,
Może głupie pytanie, ale jaki sens ma nocny zakaz sprzedaży alkoholu np. po 22?
Kto ma się #!$%@?ć do 22 już się #!$%@?, jeżeli zrobi to porządnie to trzyma go dobre kilka godzin, więc nocne hałasy, oszczane bramy kamienic i inne tego typu "atrakcje" i tak i tak będą.
Nie ma chyba ludzi, którzy o 22:15 wpadają na pomysł "idźmy,
Wpłacę 500 zł na dowolnie konto wskazane przez osobę która jako pierwsza w komentarzu zaprezentuje formalny algebraiczny dowód na nieprawdziwość równania 6 x 3 = 6 + 6 + 6 w dziedzinie liczb całkowitych Z (zgodnych z definicją podaną tutaj.
Szczególnie do udziału zachęcam wszystkich tych, którzy w komentarzach dowodzących nieprawdziwości powyższego odsyłali innych do podstawówki. Macie szansę się wykazać.
#matematyka #szkola #nauczyciele #gruparatowaniapoziomu
Przyczepiłeś się strasznie poprawności wyniku mnożenia (jakby każde zadanie polegało na podaniu poprawnego wyniku) i właściwości naprzemienności mnożenia. Twój syn pomylił mnożną z mnożnikiem, co nie doprowadziło do podania błędnego wyniku zadania, właśnie przez naprzemienność mnożenia, ale nie zmienia to faktu, że myli te pojęcia. Nauczycielka go poprawiła
Co za stek bzdur. Udowodnij że się różnią.
@kielus: No przecież masz narysowane jakieś koszyczki, myślę, że te dzieci nie wiedzą nic o liczbach naturalnych ;)
i 1.5 jabłka jest też dla nich naturalne ;)
A może to tylko nazwy które są kompletnie bez znaczenia biorąc pod uwagę przemienność ?
Masz szansę wykazać, że nie jest tożsame. Kasa czeka. Przecież to takie proste.
Wykazałem, też, że taki sam wynik mnożenia możemy uzyskać poprzez przemienność, ba 9 + 9 też było ok (bo pasuje do "Twojej definicji", bo żadna czynników nie nazywa się składnikiem). to nie znaczy jednak, że to jest to samo (zaprzeczysz?) czego przykładem
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
Jak do tej pory poleciała ściana tekstu bez grama konkretów.
Mnożenie jest przemienne, na tym temat się kończy
@kielus: czemu mają być kompletnie bez znaczenia przez przemienność mnożenia? Bo Ty tak twierdzisz? Np. mają znaczenia w opisie liczby zbiorów, co Ci wyżej pokazałem, Ty się natomiast ślepo skupiasz na wyniku, bo przemienność dotyczy poprawności sumy elementów zbiorów, a nie opisu samych zbiorów. Chyba zgadzasz się, że 6 zbiorów po 3 elementy, to nie
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
6 x 3 != 6 + 6 + 6
W dupie mam wynik, udowodnij brak tożsamości.
Zdefiniujmy grupę abelową nad zbiorem liczb calkowitych Z wraz z działaniem x zdefiniowanym jako:
a x b := a+b dla wszystkich elementow a,b ze zbioru Z.
Grupę tą oznaczamy jako parę (Z,x)
W grupie tej działanie 6 x 3 daje wynik 9.