Tym razem artykuł skierowany był do osób interesujących się piwem oraz mniej zaawansowanych piwowarów. Chętnie weźmiemy Twoją opinię pod uwagę, tylko prosimy o troszkę więcej szczegółów (co Ci się wydało nudne? temat? sposób prezentacji, długość, brak zaawansowanej wiedzy...)
Hej mam pytanie. Dzisiaj będę butelkował weizena, jedną z dwóch moich pierwszych warek. Uzbierało mi się sporo osadu i nie wiem jak to rozegrać: czy wymieszać i zabutelkowac, czy zlać najpierw znad osadu i dopiero butelkowac. I do jakiej objętości odnieść obliczenia cukru do refermentacja (obecnie 19l, nie wiem ile będzie bez osadu). tak to wygląda:
GoodBrew.pl organizuje konkurs na najlepsze pytanie. Zadaj pytanie, odpowiedź na pytanie innych, zaglosuj na użyteczne odpowiedzi. Wiecej na facebook.com/goodbrew/ #piwowarstwo
Grzebałem, ale się nie dobrzebałem, jakieś przydatne linki po za tym poniżej ciut z informacjami ile wyjdzie za skompletowanie zabawek dla początkujących? Siedziałem chwilę w winie i postanowiłem się przerzucić na #p--o jakieś linki/porady dla początkujących? Jakieś kompendium? :) #piwowarstwo
W kalkulatorze http://goodbrew.pl/Tools/Carbonation podać temperaturę w jakiej znajduje się p--o w trakcie rozlewu czy taką w jakiej będzie leżakować? Butelkowane będzie w max 5*C po cold crashu natomiast leżeć będzie pewnie w 18-20*C. wg kalkulatora różnica w ilości jest mniej więcej dwukrotna. W cieczy o niższej temperaturze jest rozpuszczone więcej CO2, dlatego trzeba brać poprawkę na temperaturę podczas rozlewu bo automatycznie potrzeba mniej cukru do nagazowania, dobrze myślę? #piwowarstwo
Dziękujemu za pytanie. Użytkownik kontra ma rację, chodzi o temperaturę podczas rozlewu piwa. Dodaliśmy tę informację na stronie kalkulatora. #goodbrew