Mirki od #piwowarstwo, robiłem dzisiaj moje 1 piwo (witbiera) i coś poszło nie tak (zdjęcie), zakładam że te kolory to drożdże, piwo i osady/chmieliny - czy się mylę? Robić coś z tym, czy zostawić i zlać po burzliwej? Mogę się też pochwalić, że z 25l brzeczki zrobiłem 16, więc kilka błędów było xD
@Baros124: "filtrowanie na chama" spowodowało że duża część ciężkich frakcji przedostała się do gara. Podczas gotowania i mieszania wszystko pływało, a teraz spokojnie opadło. Wydaje mi się że taka ilość frakcji pochodzenia białkowego może popsuć piwo.
Mirki, chciałbym jutro uwarzyć pierwsze piwo, ale właśnie się zorientowałem, że zostało mi coś koło 20g piro do dezynfekcji. Chciałbym zacząć od samiutkiego rana, a z powodu tego, że mieszkam na wsi zostają mi sklepy budowlane i spożywcze, gdzie pewnie znajdę jakiś izopropanol, albo inne vanish oxi (nada się?) Ogólnie czy te środki zdadzą test, czy muszę jechać do miasta?
@TRicKYmAn Pończochę odpuściłem po pierwszym przelewaniu. Stosuję poczciwą dekantację, odpuszczam sobie ostatnie kilkaset mililitrów piwa gdzie znajduje się najwięcej chmielin.
#taxizlotowa