Oto mój pierwszy pszenny chleb. Wykonany na zakwasie, żaden drożdżowy podrabianiec. Proszę o ocenki ( ͡º ͜ʖ͡º) #chleb #bojowkapiekarska #pieczzwykopem #gotujzwykopem
- 1093
Kończę przygodę z paprykami w tym roku, trochę niepocieszony.
O ile zbiory były imponujące, tak ludzie zawiedli jak zawsze. Ze zrobionego #rozdajo otrzymałem 1 recenzję moich sosów na 4 wysłane. Z sosów wysłanych do obcych ludzi po za wykopem zwrotkę dostałem od jednej osoby na 5.
Z osób na wykopie które zakupiły sosy, żadna już się nie odezwała (koszt zakupu polegał na opłaceniu paczkomatu, i serio zwróciłbym ten koszt gdyby okazały się
O ile zbiory były imponujące, tak ludzie zawiedli jak zawsze. Ze zrobionego #rozdajo otrzymałem 1 recenzję moich sosów na 4 wysłane. Z sosów wysłanych do obcych ludzi po za wykopem zwrotkę dostałem od jednej osoby na 5.
Z osób na wykopie które zakupiły sosy, żadna już się nie odezwała (koszt zakupu polegał na opłaceniu paczkomatu, i serio zwróciłbym ten koszt gdyby okazały się
- Zamaloczasunalogin
- tomasz-saczynski
- RwandyjskiFront
- michu_13
- xvlk
- +1088 innych
- 1
@picasssss1: wyślij mi a dodam go do wybranego przez siebie dania. Dam Ci recenzję zarówno sosów jak i posiłków, które na nim przygotuję. A w zasadzie mam jeszcze inny pomysł. Ogólnie lubię piec chleby, jak wyślesz mi sos to upiekę pikantny chleb na bazie Twojego sosu. Nigdy w ten sposób go nie robiłem, a chętnie sprawdzę co z tego wyjdzie. De facto jeden bochenek mógłbym odesłać Ci paczkomatem, ale przy tych
- 0
@picasssss1: w paczce zwrotnej wyślę Ci mój sos, domowej roboty bułgarska lutenica, niestety w wersji łagodnej, bo żona nie pozwoliła podkręcić smaku czymś ostrzejszym.
Ludziki moje piękne, ostatnio zacząłem piec chleby. Zawsze mi wychodzą, ale to dlatego, że przepis jest banalny. Nie znam się totalnie na wypiekach, czy w ogóle kucharzeniu.
Jednakże robiłem chleb na drożdżach. I te drożdże mnie przeszkadzają. Chleb, który mi wychodzi jest całkiem smaczny, ale po jakimś czasie ma coraz mocniejszy smak drożdży, no i dość szybko się robi czerstwy. Dlatego zdecydowałem się na zakwas. No i dzisiaj już piąty dzień mi
Jednakże robiłem chleb na drożdżach. I te drożdże mnie przeszkadzają. Chleb, który mi wychodzi jest całkiem smaczny, ale po jakimś czasie ma coraz mocniejszy smak drożdży, no i dość szybko się robi czerstwy. Dlatego zdecydowałem się na zakwas. No i dzisiaj już piąty dzień mi
- 1
@JamKarzeu2: filmik, który wrzuciła @MartaMartuska jest mojego autorstwa. Pięciodniowy zakwas jest za słaby, wyjdzie Ci zakalec. Daj mu jeszcze dwa tygodnie regularnego dokarmiania. I najważniejsze pytanie w jakich proporcjach dokarmiasz zakwas?
Domowy chleb na zakwasie jest smaczniejszy niż kupny.
Domowy chleb na zakwasie jest smaczniejszy niż kupny.
- 2
- 1
@JamKarzeu2: jeszcze jedno piszesz, że chleb z keksówki jest zbity. Jeśli źle zrobisz chleb to będzie zbity zarówno z keksówki, z kamienia jak i z naczynia żeliwnego. Dobrze zrobione chleby są pulchne, jeśli jest zbity, glinowaty, to znaczy, że osoba która go upiekła nie na pojęcia o pieczeniu.
- 0
@JamKarzeu2: jak go będziesz dobrze karmił, to będzie silny. Pytałem jakimi proporcjami go karmisz? Ile dajesz mąki i wody i do jakiej ilości zakwasu?
- 0
@JamKarzeu2: no i nie napisałeś tego o co pytałem... Jest różnica gdy dajesz po 100g wody i mąki do 50g zakwasu, a do 1000g zakwasu.
- 1
@JamKarzeu2: i właśnie o to chodzi, internet jest pełny głupot i czasami ciężko rozróżnić przydatne informacje od tych fałszywych.
Od razu Ci powiem, że źle prowadzisz zakwas i dobrych efektów w pieczeniu nie uzyskasz. Głodzisz go. Każde stworzenie potrzebuje jedzenia by móc być silnym i funkcjonować bez zarzutów. Nie słuchaj, jak ktoś Ci mówi "rób na oko", waga jest Twoim przyjacielem i współpracuj z nią.
Zakwas to nic innego jak bakterie
Od razu Ci powiem, że źle prowadzisz zakwas i dobrych efektów w pieczeniu nie uzyskasz. Głodzisz go. Każde stworzenie potrzebuje jedzenia by móc być silnym i funkcjonować bez zarzutów. Nie słuchaj, jak ktoś Ci mówi "rób na oko", waga jest Twoim przyjacielem i współpracuj z nią.
Zakwas to nic innego jak bakterie
- 19
Po dwóch miesiącach przerwy wróciłem do pieczenia. Dziś w menu pszenny na zakwasie żytnim. Z hydracją trochę poszalałem, bo dałem aż 85%. Ciężko było go opanować, ale jakoś dałem radę.
#bojowkapiekarska #chleb #zakwas #foodporn
#bojowkapiekarska #chleb #zakwas #foodporn
- Maaska
- dyniel
- MadkaP0lka
- l__p
- pilot1123
- +14 innych
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
- 3
@skotfild: ostatnie dwa zdania brzmią jak z jakiegoś horroru gdzie projektuje się hybrydy ludzkie
Jak sobota to chleb (⌒(oo)⌒)
Wczoraj robiony, dziś pieczony. Pierwszy raz z dodatkiem mąki Manitoba z Caputo. Jest moc ᕦ(òóˇ)ᕤ
#bojowkapiekarska #pieczzwykopem #chleb
Wczoraj robiony, dziś pieczony. Pierwszy raz z dodatkiem mąki Manitoba z Caputo. Jest moc ᕦ(òóˇ)ᕤ
#bojowkapiekarska #pieczzwykopem #chleb
- 0
@MartaMartuska: przekrój poproszę.
- 0
@MartaMartuska: elegancki:)
- 0
@MartaMartuska: niestety miałem długą przerwę, dziś wracam do pieczenia. Jutro wkładam do pieca.
Mało czasu miałem ostatnio i co mogę powiedzieć, powrót do kupnego pieczywa nie jest miłym doświadczeniem.
Mało czasu miałem ostatnio i co mogę powiedzieć, powrót do kupnego pieczywa nie jest miłym doświadczeniem.
- 0
@MartaMartuska: takie coś mi wyszło
- 59
Dziś odebrane! W końcu mogę się pochwalić.
W tych ciężkich czasach jeszcze bardziej zachęcam do oddawania krwi, w tym momencie liczba krwiodawców spadła o ok 40%, a mimo paraliżu służby zdrowia ilość zamawianej przez szpitale krwi nie spadła. Brak studentów i przejście wielu zakładów pracy na pracę zdalną sprawiły spadek akcji wyjazdowej.
Efekt jest taki, że krwi brakuje teraz bardziej niż kiedykolwiek wcześniej w historii kraju.
To taki mój mały apel, aby
W tych ciężkich czasach jeszcze bardziej zachęcam do oddawania krwi, w tym momencie liczba krwiodawców spadła o ok 40%, a mimo paraliżu służby zdrowia ilość zamawianej przez szpitale krwi nie spadła. Brak studentów i przejście wielu zakładów pracy na pracę zdalną sprawiły spadek akcji wyjazdowej.
Efekt jest taki, że krwi brakuje teraz bardziej niż kiedykolwiek wcześniej w historii kraju.
To taki mój mały apel, aby
- GeWa
- ignore48
- merho
- Krzysiauke
- sekinoau
- +54 innych
- 5
@starypijany123: ale to nie znaczy, że nie oddawałem. Samo oddanie jest ważniejsze od wpisów internetowych.
@sekinoau: otrzymałem zaproszenie na uroczystą galę, która teoretycznie miała trwać godzinę. Niestety po wczorajszych restrykcjach i zakazie zgromadzeń powyżej 5 osób gali nie było, wchodziliśmy czwórkami do sali konferencyjnej i po krótkiej przemowie po 5 minutach wychodziliśmy. Trochę szkoda, że tak słabo to wyglądało, ale nie mogę mieć pretensji do pracowników służby zdrowia, że przestrzegają
@sekinoau: otrzymałem zaproszenie na uroczystą galę, która teoretycznie miała trwać godzinę. Niestety po wczorajszych restrykcjach i zakazie zgromadzeń powyżej 5 osób gali nie było, wchodziliśmy czwórkami do sali konferencyjnej i po krótkiej przemowie po 5 minutach wychodziliśmy. Trochę szkoda, że tak słabo to wyglądało, ale nie mogę mieć pretensji do pracowników służby zdrowia, że przestrzegają
- 0
@Arean9: trzeba samemu złożyć podanie.
wypieków ciąg dalszy (。◕‿‿◕。) lepiej jak górę poleje się białkiem i posypuje mąką przed pieczeniem ..
#bojowkapiekarska #gotujzwykopem
#bojowkapiekarska #gotujzwykopem
- 9
Na KMP nie można się dzielić innymi kalkulatorami niż grupowy XD Więc polecam ten kalkulator tutaj. PizzApp+
Możliwość dodania kilku mąk, kilku rozmiarów placków, napoletana i classica do wyboru, biga, poolish. Mega przydatna funkcja utrzymywania włączonego ekranu, więc sam się nie wygasza, jeżeli odmierzamy kolejne składniki. Możliwość zapisywania profili. Ilość drożdży oblicza tak samo jak KMP praktycznie.
Drożdże to po kolei: zwykłe piekarskie (cake yeast), active dry yeast, instant dry yeast, ostatnie
Możliwość dodania kilku mąk, kilku rozmiarów placków, napoletana i classica do wyboru, biga, poolish. Mega przydatna funkcja utrzymywania włączonego ekranu, więc sam się nie wygasza, jeżeli odmierzamy kolejne składniki. Możliwość zapisywania profili. Ilość drożdży oblicza tak samo jak KMP praktycznie.
Drożdże to po kolei: zwykłe piekarskie (cake yeast), active dry yeast, instant dry yeast, ostatnie
- przyczajonymariusz
- sorasill
- Kieres
- Mirkosoft
- konto usunięte
- +4 innych
Chlebowe Mirki co się lepiej sprawdza do zaparowania piekarnika, kostki lodu na dół czy wrzątek w naczyniu?
#bojowkapiekarska #gotowanie
#bojowkapiekarska #gotowanie
Mireczki niech mi ktoś pomoże bo mnie już jasny pszenny ch... trafia ( ͡° ʖ̯ ͡°) nie umiem upiec bochenka
Spróbowałem już 100 receptur, mąka taka owaka, proporcje przeróżne - oczywiście jestem totalnym amatorem w kwestii pieczenia chleba, ale wydawałoby się, że upieczenie zwykłego pszennego bochenka to nie problem - a mi nie wychodzi.
Jeśli piekę w formie to wszystko jest super, jak nie użyje formy to w
Spróbowałem już 100 receptur, mąka taka owaka, proporcje przeróżne - oczywiście jestem totalnym amatorem w kwestii pieczenia chleba, ale wydawałoby się, że upieczenie zwykłego pszennego bochenka to nie problem - a mi nie wychodzi.
Jeśli piekę w formie to wszystko jest super, jak nie użyje formy to w
- 3
@powaznyczlowiek: twoim głównym problemem jest to, że korzystasz z przepisów, które nie mają prawa się udać. Po filmie, który wrzuciłeś widać, że chleb jest kiepski. Niestety internet jest pełny przepisów od ludzi, którzy chleba nie piekli, lub zrobili to tylko na potrzeby filmu. Nie ważne, że nie wychodzi, ważne aby lajki były. Zrób zakwas i pójdzie z górki.
Dzisiejszy wypiek. 85% hydratacji, mąka pszenna razowa 20%, z Lidla eko 1050, chlebowa 750. Na zakwasie pszennym, garowany 22 godziny.
#bojowkapiekarska #chleb #foodporn #mojewypieki
#bojowkapiekarska #chleb #foodporn #mojewypieki
- 2
@koraki: @Sl_w_k_1: @chrominancja:
https://youtu.be/X1XxCfXeVw4
https://youtu.be/oPVxZx9MuK4
Filmowcem nie jestem, ale jakąś tam wiedzę przekazałem.
https://youtu.be/X1XxCfXeVw4
https://youtu.be/oPVxZx9MuK4
Filmowcem nie jestem, ale jakąś tam wiedzę przekazałem.
Koniec na dzis. Reszta w komentarzu.
#chleb #pieczzwykopem #gotujzwykopem #bojowkapiekarska
#combobaker - mój tag z wypiekami.
#chleb #pieczzwykopem #gotujzwykopem #bojowkapiekarska
#combobaker - mój tag z wypiekami.
- 1
@ComboBreaker: tutorial zrobił i od miesiąca nic nie upiekł. Ze względu na remont jestem skazany na sklepowe produkty pieczywopodobne. Mam nadzieję, że zakwas przeżył i od przyszłego weekendu wrócę do pieczenia.
- 1
- 27
Chce ktoś spróbować domowego chleba na zakwasie?
#bojowkapiekarska #pieczzwykopem #gotujzwykopem #foodporn #chleb
#bojowkapiekarska #pieczzwykopem #gotujzwykopem #foodporn #chleb
- paziu
- Jonn
- Tryggvason
- mielonkazdzika
- konto usunięte
- +22 innych
- 0
@Tryggvason: przede wszystkim są smaczne ;)
@klepie-biede: waży 1 kg przed pieczeniem, 850g po upieczeniu
@klepie-biede: waży 1 kg przed pieczeniem, 850g po upieczeniu
- 2
@dekonfitura: poniżej masz link do mojego filmu. Daj 50 g mniej wody, niż jest w przepisie.
https://youtu.be/oPVxZx9MuK4
https://youtu.be/oPVxZx9MuK4
- 0
@voliereen: żytnie robi się zupełnie inaczej. Za rzadko je robię, aby Ci doradzić w tej kwestii.
Droga bojówko, czy chleb robiony według przepisu od @skotfild może być pieczony po wyrastaniu przez np. 3 godziny w ciepłej temperaturze pokojowej, zamiast garować w lodówce przez 12h?
#bojowkapiekarska
#bojowkapiekarska
- 308
Czy domowy croissant na zakwasie może dostać kilka plusów?
Pierwszy raz jestem zadowolony z wypieku rogalików.
#bojowkapiekarska #pieczzwykopem #gotujzwykopem #chwalesie
Pierwszy raz jestem zadowolony z wypieku rogalików.
#bojowkapiekarska #pieczzwykopem #gotujzwykopem #chwalesie
- konto usunięte
- tr0llk0nt0
- Mirkosoft
- AshesOfTheSun
- m_silvus
- +303 innych
- 10
- 4
@spidero: jest z ciasta francuskiego, które sam robiłem. Możesz je zrobić na drożdżach lub zakwasie.
@Rafau187: nie. Są puste. Pierwszy raz jak robiłem to wyrzuciłem do kosza, druga próba była jako tako, a teraz myślę, że jest sukces. Następnym razem zrobię nadzienie, teraz nie wiedziałem czy się uda.
@Rafau187: nie. Są puste. Pierwszy raz jak robiłem to wyrzuciłem do kosza, druga próba była jako tako, a teraz myślę, że jest sukces. Następnym razem zrobię nadzienie, teraz nie wiedziałem czy się uda.
- 0
@Rafau187: tak, ale żeby opłacało mi się zrobić nadzienie, to musiałbym więcej upiec. Zrobiłem 7 szt, a zostały 3, reszta zjedzona.
- 31
@geuze: orginalny przepis musiałem zmodyfikować, bo mi dwa razy nie wyszło. Później spiszę co i jak robiłem i dam Ci znać.
- niemaszkonta
- pug_in_stug
- konto usunięte
- konto usunięte
- Kardig
- +26 innych
- 9
@geuze:
320 g mąki pszennej chlebowej
80 g wody
79 g mleko
45 g cukier
30 g masło
6 g sól
120 g aktywnego 80% zakwasu pszennego
170 g masła do laminacji
Mieszam zakwas, mleko, wodę i mąkę i zostawiam na 60 min. Potem sól, wyrabianie i odstawiłem na 2h do wyrośnięcia. Następnie dodałem cukier i masło i wstawiłem na ok 8h do lodówki.
Po tym czasie wprowadziłem masło 3x składając.
320 g mąki pszennej chlebowej
80 g wody
79 g mleko
45 g cukier
30 g masło
6 g sól
120 g aktywnego 80% zakwasu pszennego
170 g masła do laminacji
Mieszam zakwas, mleko, wodę i mąkę i zostawiam na 60 min. Potem sól, wyrabianie i odstawiłem na 2h do wyrośnięcia. Następnie dodałem cukier i masło i wstawiłem na ok 8h do lodówki.
Po tym czasie wprowadziłem masło 3x składając.
- 7
@skotfild: dorzucę jeszcze zdjęcie wnętrza z innego croissanta.
- konto usunięte
- menstruacyjnakaszanka
- bluber
- reniferka
- Akuset
- +2 innych
- 0
- 0
@boa_dupczyciel: tego nie wiedziałem. Czy to jest jedyna różnica?
- 0
@Marcin1_2: chodzi o stosunek wody do mąki w zakwasie. 100% zakwas ma tyle samo mąki, co wody czyli np po 100 g.
80% zakwas ma np 80 g wody i 100 g mąki.
Procenty piekarskie odnoszą się do masy mąki.
80% zakwas ma np 80 g wody i 100 g mąki.
Procenty piekarskie odnoszą się do masy mąki.
- 1
#bojowkapiekarska o odkryłem tag, kurde zaczyn mi się zrobił piękny, i stwierdziłem, że zrobię bardziej pszenny więc dałem do zaczynu 100g żytniego i 300 pszennego, minęło już około 2h i nie wyrasta...chyba za mało żyta dostał
- 0
@umcumcumcbejbe: nic nie rozumiem z tego co piszesz... Podsumuj wszystko w jednym poście. Ilość żyta i pszenicy nie ma kompletnie znaczenia, zakwas może rosnąć zarówno na jednej jak i drugiej mące.
- 4
Kamil
- wieś koło Wrocławia
#chleb #gotujzwykopem #bojowkapiekarska #pieczzwykopem