Aktywne Wpisy
Canova +64
zona ministra w wojsku
- paznokcie
-makijaż
-fotki foteczki
tymczasem każdy szary obywatel tego kraju by #!$%@?ł na szczocie przed capstrzykiem xD
#wojsko #polska #polityka #bekaztegokraju #pis
- paznokcie
-makijaż
-fotki foteczki
tymczasem każdy szary obywatel tego kraju by #!$%@?ł na szczocie przed capstrzykiem xD
#wojsko #polska #polityka #bekaztegokraju #pis
#przegryw ##!$%@? #fobiaspoleczna W jakim wieku wiedzieliście i mieliście świadomość, że to już over i będziecie sami do końca życia? Ja mam 27 lat obecnie i w sumie przez moje zaburzenia, lęki i brak social skilla wiem że raczej mało prawdopodobne że znajdę chociaż jednego przyjaciela a o związku już nie wspomnę
Mamy udowodnić, że: (n^2+n)*(n^2+2) dzieli się przez 6.
Z pierwszego czynnika widać, że jest liczbą parzystą, bo n(n+1), ale nie potrafię wykazać, że drugi czynnik dzieli się przez 3. Po podstawieniu wszystko jest ok, ale jak to udowodnić dla n-ów?
#matematyka
Musisz spojrzeć na całe wyrażenie. Jak zauważyłeś dzieli się przez 2.
Proponuje rozbić na przypadki względem reszty z dzielenia n przez 3. Załóżmy, że n%3 = 0, wtedy 3|n i koniec zadania. Teraz załóżmy że n%3=2, wtedy 3|(n+1), jest git.
Zostaje przypadek, że n%3=1, czyli n jest postaci 3k+1 gdzie k to jakaś liczba naturalna.
Dokończenie dowodu pozostawiam Tobie,
Tak jak zauwazyles jest to liczba parzysta, wiec trzeba sprawdzic podzielnosc przez trzy, jednak nie koniecznie drugi czynnik musi za to odpowiadac.
Mamy trzy przypadki:
1. n mod 3 = 0
Teza zachodzi.
2. n mod 3 = 1
Wtedy n^2 mod 3 = 1 wiec n^2 + 2 mod 3 = 0
3. n mod 3 = 2
Wtedy n^2 mod 3 = 1 n^2+n mod 3 = 0