Witam wszystkich. Niespodziewalem sie, ze moj film tutaj trafi. Widze tez, ze duzo tutaj znawcow nozy, ktorzy ostrza o schody:D Moj film to tutorial wyjasniajacy kilka waznych aspektow ostrzenia nozy, a nie kolejny film typu ''ostrze noz o schody w 30 sekund, nie wyjasniajac przy tym nic''. Ostrzenie noza trwa okolo 5-10 minut. Polecam ten film:
@kazmir: Agresja ciecia to nie zaden zargon. Noz moze ciac agresywnie lub nie. Naprzyklad mocno wypolerowana krawedz tnaca nie bedzie miala duzej agresji ciecia, ktora naprzyklad potrzebujemy do ciecia miekkiego pomidora. Noz moze byc niesamowicie ostry, ale miekkiego pomidora nie przetnie. Duzo tez zalezy od samej stali i jej hartowania. Niektore stale sa bardziej lub mniej agresywne. Agresja ciecia (lub jej brak) zalezy tez od uzytych kamieni.
@Kic3k: Jaka usluga? Ostrzenie? Ostatnio mam dluga przerwe, takze nie przyjmuje zadnych zlecen. Do tego mieszkam w UK. Jak chcesz pogadac to pisz na greg@wabocho.com
@kazmir: Tak. Kazde ostrze ma zabki, ktore widac dopiero pod dobrym mikroskopem. Np, Japonskie naturalne kamienie tworza rozne rozmiary tych zabkow, przez co zwiekszaja zywotnosc krawedzi tnacej.
https://www.youtube.com/watch?v=ieZNE5Ghme8
Wszystkich zainteresowanych serdecznie pozdrawiam i zapraszam na moj kanal youtube.
http://www.chefknivestogo.com/kohdwa24.html
Noz z linku, ktory podalem to ''Itinomonn kasumi 240mm Wa gyuto''
http://www.japanesenaturalstones.com/itinomonn-kasumi-240mm-wa-gyuto/