#cydr #sytuacjaawaryjna #pytaniedoeksperta Dzisiaj zabutelkowałem cydr tzn byłem w trakcie (fermentacja trwała 15 dni, nie było mnie przez ten czas w domu). Po wlaniu do butelek i wsypaniu 1 płaskiej łyżeczki cukru stwierdziłem że zmierzę sobie iloość cukru. A tutaj 11 Blg. Co począć? Prawdopodobnie cydr nie wystartował bo raczej nie możliwe że przez 15 dni spadło tak mało. A raczej dodanie łyżeczki cukru tak by
czyli jedyne wyjście to kupić te same? Mam jeszcze pytanie czy słodzik podbija blg? dosypałem 1 łyżeczkę cukru i 2,5 tab słodzika. może to tak podbiło? W tej chwili cydr jest w butelkach.
Słodzik dałem aby cydr nie był wytrawny. Nie przefermentuje się. Nie ma też aspartamu. Zabiło je pewnie to że podzieliłem opakowanie drożdży na 2 części. 2 część użyłem po 4 miesiącach. Jutro wrzucę do baniaka z piekarskimi. Tylko jak je rozrobić? Może ktoś się wypowie? czy potrzymanie 30 min w ciepłej wodzie wystarczy?
Dzisiaj zabutelkowałem cydr tzn byłem w trakcie (fermentacja trwała 15 dni, nie było mnie przez ten czas w domu). Po wlaniu do butelek i wsypaniu 1 płaskiej łyżeczki cukru stwierdziłem że zmierzę sobie iloość cukru. A tutaj 11 Blg.
Co począć? Prawdopodobnie cydr nie wystartował bo raczej nie możliwe że przez 15 dni spadło tak mało. A raczej dodanie łyżeczki cukru tak by