@Abiz od dwóch dni nie ma krowy martwię się :(((
- 0
- 103
KROWA NA DZIŚ ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Piemontese - rasa średniego kalibru. Dorosłe buhaje osiągają masę ciała 900 – 1000 kg przy wysokości w kłębie 145 cm i odznaczają się wspaniałą muskulaturą, zaś krowy ważą średnio 600 kg i mierzą w kłębie 140 cm.
Jedną z najważniejszych cech charakteryzujących bydło tej rasy jest hipertrofia mięśni spowodowana mutacją sekwencji kodującej miostatynę. Cecha „podwójnego umięśnienia” jest bliska utrwalenia w całej populacji rasy piemontese. Umaszczenie krów jest siwo-białe, czasami jasnobeżowe z charakterystyczną ciemną pigmentacją śluzawicy, uszu, rogów i racic. Tusza i mięso są bardzo chude, udział mięsa w tuszy jest duży. Ma ono wysokie walory smakowe i dietetyczne ze względu na niską zawartość tłuszczu i cholesterolu. Niezaprzeczalne walory sprawiły, że bydło rasy piemontese jest obecne na wszystkich kontynentach, gdzie hodowane jest w czystości rasy i wykorzystywane z powodzeniem do krzyżowania towarowego. Poza ojczyzną rasa piemontese najbardziej znana jest we Francji, Danii, Irlandii, Wielkiej Brytanii, Holandii, Niemczech oraz w Polsce, gdzie hodowana jest w czystości rasy oraz używana do krzyżowania towarowego.
#codziennakrowa
Piemontese - rasa średniego kalibru. Dorosłe buhaje osiągają masę ciała 900 – 1000 kg przy wysokości w kłębie 145 cm i odznaczają się wspaniałą muskulaturą, zaś krowy ważą średnio 600 kg i mierzą w kłębie 140 cm.
Jedną z najważniejszych cech charakteryzujących bydło tej rasy jest hipertrofia mięśni spowodowana mutacją sekwencji kodującej miostatynę. Cecha „podwójnego umięśnienia” jest bliska utrwalenia w całej populacji rasy piemontese. Umaszczenie krów jest siwo-białe, czasami jasnobeżowe z charakterystyczną ciemną pigmentacją śluzawicy, uszu, rogów i racic. Tusza i mięso są bardzo chude, udział mięsa w tuszy jest duży. Ma ono wysokie walory smakowe i dietetyczne ze względu na niską zawartość tłuszczu i cholesterolu. Niezaprzeczalne walory sprawiły, że bydło rasy piemontese jest obecne na wszystkich kontynentach, gdzie hodowane jest w czystości rasy i wykorzystywane z powodzeniem do krzyżowania towarowego. Poza ojczyzną rasa piemontese najbardziej znana jest we Francji, Danii, Irlandii, Wielkiej Brytanii, Holandii, Niemczech oraz w Polsce, gdzie hodowana jest w czystości rasy oraz używana do krzyżowania towarowego.
#codziennakrowa
konto usunięte via iOS
- 457
Mirasy, potrzeba pomocy. Mój tata jest kierowcą ciężarówki i w pewien sposób utknął we Włoszech. Pojechał tam i firma kazała mu zostawić wszystko (samochód, bagaż itd.) i wrócić samolotem. Ma sobie opłacić bilet i jeszcze dotrzeć na lotnisko do Rzymu... Generalnie sytuacja bardzo słaba, bo ojciec nie zna ani włoskiego ani angielskiego, a ma pełno jakichś swoich gratów. Dokładnie znajduje się w tym miejscu co na zrzucie ekranu. Czy jest tu ktoś
- 0
@kuta_senator: Ogarnięte już czy szukać mu powrotu? Mogę go wysłać z innym kierowcą.
- 2612
== ➡️ WIELKIE #rozdajo #gearbest! Edycja Jesienna 2018. ⬅️ ==
Przygotowujemy się do Wielkiego Festiwalu 11.11 z GearBest, w którym będziecie mogli zgarnąć mnóstwo okazji, rabatów, kuponów i nagród. Z okazji tej celebracji, mamy coś specjalnego tylko dla społeczności Wykopu: świetny tablet Teclast Master T10 do wygrania. Wystarczy że:
- Dodacie plusa pod tym postem,
- Będziecie obserwować nasze konto na
Przygotowujemy się do Wielkiego Festiwalu 11.11 z GearBest, w którym będziecie mogli zgarnąć mnóstwo okazji, rabatów, kuponów i nagród. Z okazji tej celebracji, mamy coś specjalnego tylko dla społeczności Wykopu: świetny tablet Teclast Master T10 do wygrania. Wystarczy że:
- Dodacie plusa pod tym postem,
- Będziecie obserwować nasze konto na
- 0
@GearBest_Polska: dasdasdasdasdasdas
- 124
KROWA NA DZIŚ ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jersey – rasa bydła typu mlecznego. Ze względu na 200 letnią izolację rasa jest bardzo ujednolicona genetycznie. Charakteryzuje się zawartością tłuszczu w mleku dochodzącą do 7%. Wyższa zawartość tłuszczu i kazeiny zwiększa produkcję takich serów jak mozzarela, szwajcarski oraz cheddar. Umaszczenie od jasnocielistego do brunatnoczerwonego, jednolite ale możliwe białe łaty. Budowa bardzo delikatna, drobna. Masa ciała krowy to 350 - 400 kg
a buhaja 650 - 700 kg. Wydajność mleczna wynosi 4500 kg. W Polsce były krzyżowane z innymi rasami bydła mlecznego, szczególnie z polską czerwoną, ale efekty nie były zadowalające. Mają łagodny temperament, są cierpliwe i towarzyskie. Są szczególnie polecane gospodarstwom agroturystycznym oraz początkującym hodowcom.
#codziennakrowa
Jersey – rasa bydła typu mlecznego. Ze względu na 200 letnią izolację rasa jest bardzo ujednolicona genetycznie. Charakteryzuje się zawartością tłuszczu w mleku dochodzącą do 7%. Wyższa zawartość tłuszczu i kazeiny zwiększa produkcję takich serów jak mozzarela, szwajcarski oraz cheddar. Umaszczenie od jasnocielistego do brunatnoczerwonego, jednolite ale możliwe białe łaty. Budowa bardzo delikatna, drobna. Masa ciała krowy to 350 - 400 kg
a buhaja 650 - 700 kg. Wydajność mleczna wynosi 4500 kg. W Polsce były krzyżowane z innymi rasami bydła mlecznego, szczególnie z polską czerwoną, ale efekty nie były zadowalające. Mają łagodny temperament, są cierpliwe i towarzyskie. Są szczególnie polecane gospodarstwom agroturystycznym oraz początkującym hodowcom.
#codziennakrowa
- 1
@mieszko111: Dlatego starałem się unikać wrzucania z numerami, ale to zdjęcie wyszło wyjątkowo dobrze na tle innych zdjęć tej rasy.
- 162
KROWA NA DZIŚ ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Hereford
Jest uważana za najbardziej rozpowszechnioną na świecie rasę bydła mięsnego. Pochodzi z hrabstwa Hereford w zachodniej Anglii, gdzie przed rokiem 1700 znana była pod nazwą Hereford-shire. Masa ciała krów wynosi około 600 kg, zaś buhajów hodowlanych – około 900 kg; wysokość w kłębie odpowiednio: 130 cm i 135 cm Należy jednak zaznaczyć, że w niektórych stadach hodowlanych średnia masa ciała dorosłych krów wynosi ponad 700 kg. Tułów głęboki, masywny, długi, z dobrze zaznaczonym przodem i szerokim grzbietem, osadzony na krótkich, mocnych, dobrze umięśnionych, szeroko rozstawionych nogach tworzy prostokątną sylwetkę charakterystyczną dla bydła mięsnego. Głowa jest mała, krótka, o szerokim czole, z grubymi rogami skierowanymi półkoliście do tyłu i do dołu, kościec dość delikatny, skóra gruba, lecz miękka, sierść bywa często kędzierzawa. Od końca XIX w. rozpoczęto w Stanach Zjednoczonych hodowlę odmiany bezrogiej – polled hereford. Bydło rasy hereford nadzwyczaj szybko i łatwo aklimatyzuje się w skrajnie trudnych warunkach klimatycznych i doskonale znosi ekstensywny pastwiskowy system utrzymania, zwłaszcza na obszarach o roślinności ubogiej i miernej jakości, a nawet na nieużytkach. Może być utrzymywane całodobowo na pastwisku, nie wymagając przy tym pomieszczeń inwentarskich.
Wspomniane zalety sprawiły, że bydło rasy hereford rozpowszechniło się na rozległych użytkach zielonych USA, Argentyny, Brazylii, Urugwaju, Chile, Meksyku, Kanady, Australii,
Hereford
Jest uważana za najbardziej rozpowszechnioną na świecie rasę bydła mięsnego. Pochodzi z hrabstwa Hereford w zachodniej Anglii, gdzie przed rokiem 1700 znana była pod nazwą Hereford-shire. Masa ciała krów wynosi około 600 kg, zaś buhajów hodowlanych – około 900 kg; wysokość w kłębie odpowiednio: 130 cm i 135 cm Należy jednak zaznaczyć, że w niektórych stadach hodowlanych średnia masa ciała dorosłych krów wynosi ponad 700 kg. Tułów głęboki, masywny, długi, z dobrze zaznaczonym przodem i szerokim grzbietem, osadzony na krótkich, mocnych, dobrze umięśnionych, szeroko rozstawionych nogach tworzy prostokątną sylwetkę charakterystyczną dla bydła mięsnego. Głowa jest mała, krótka, o szerokim czole, z grubymi rogami skierowanymi półkoliście do tyłu i do dołu, kościec dość delikatny, skóra gruba, lecz miękka, sierść bywa często kędzierzawa. Od końca XIX w. rozpoczęto w Stanach Zjednoczonych hodowlę odmiany bezrogiej – polled hereford. Bydło rasy hereford nadzwyczaj szybko i łatwo aklimatyzuje się w skrajnie trudnych warunkach klimatycznych i doskonale znosi ekstensywny pastwiskowy system utrzymania, zwłaszcza na obszarach o roślinności ubogiej i miernej jakości, a nawet na nieużytkach. Może być utrzymywane całodobowo na pastwisku, nie wymagając przy tym pomieszczeń inwentarskich.
Wspomniane zalety sprawiły, że bydło rasy hereford rozpowszechniło się na rozległych użytkach zielonych USA, Argentyny, Brazylii, Urugwaju, Chile, Meksyku, Kanady, Australii,
- 4
Chyba czegoś nie rozumiem we współczesnych grach.
Graliśmy kiedyś ekipą w Bad Company 2, zaczęliśmy od bety i wszyscy naparzaliśmy aż do premiery BF3. Było zacnie, wyszedł tylko dodatek Vietnam którego nikt z nas nie kupił. BF3 mnie ominął, w BF4 grałem ale zniechęciły mnie ciągłe DLC, osoby które je kupowały miały lepsze bronie.
Potem był BF1 ale go olałem całkowicie, ale aktualnie jest Origin Basic na tydzień za darmo więc pobrałem i gram. B--ń początkowa wsparcia jest mało celna, więc poszukałem na szybko jak odblokować kolejne.. i mnie zamurowało. Muszę kupić pakiet wyposażenia za 35zł, po to aby odblokować karabin, zabić nim 15 wrogów, aby zakończyć zadanie które odblokuje mi docelową b--ń którą chciałbym grać. SERIO? Bardziej zagmatwać się nie dało? Ludzie to kupują? Przecież sama gra w momencie premiery kosztowała nie mało, potem były DLC, skrzynki z bezużytecznymi skórkami, a jeszcze MUSZĘ kupić pakiet wyposażenia?
Miałem
Graliśmy kiedyś ekipą w Bad Company 2, zaczęliśmy od bety i wszyscy naparzaliśmy aż do premiery BF3. Było zacnie, wyszedł tylko dodatek Vietnam którego nikt z nas nie kupił. BF3 mnie ominął, w BF4 grałem ale zniechęciły mnie ciągłe DLC, osoby które je kupowały miały lepsze bronie.
Potem był BF1 ale go olałem całkowicie, ale aktualnie jest Origin Basic na tydzień za darmo więc pobrałem i gram. B--ń początkowa wsparcia jest mało celna, więc poszukałem na szybko jak odblokować kolejne.. i mnie zamurowało. Muszę kupić pakiet wyposażenia za 35zł, po to aby odblokować karabin, zabić nim 15 wrogów, aby zakończyć zadanie które odblokuje mi docelową b--ń którą chciałbym grać. SERIO? Bardziej zagmatwać się nie dało? Ludzie to kupują? Przecież sama gra w momencie premiery kosztowała nie mało, potem były DLC, skrzynki z bezużytecznymi skórkami, a jeszcze MUSZĘ kupić pakiet wyposażenia?
Miałem
- 5
@eyd1: Miałem zamiar odpisać ale wszedłem na Twój profil i uznałem że to nie ma sensu.
Abiz via Android
- 0
@Jebiasz Aah, no to muszę jeszcze raz sprawdzić bo parę dodatków mogłem dodać za darmo. Chociaż nie ukrywam że Overwatch jakoś radzi sobie z mikropłatnościami i poza podstawką nic nie potrzeba, a tutaj jak w lesie..
- 0
@corinarh: Ah no tak, bo w pierwsze 15 minut grania powinienem wiedzieć wszystko, bo jak nie to grać nie wolno, bo Battlefield to przecież taka elitarna, e-sportowa gra ( ͡° ͜ʖ ͡°)
- 93
CIELAK NA DZIŚ ( ͡° ͜ʖ ͡°)
W polsce 95% bydła mlecznego to właśnie rasa holsztyno-fryzyjska. Są to krowy o największej liczebności na całym świecie, osiągające najwyższe wydajności mleka. Do stworzenia bydła o tak wysokiej wydajności mlecznej przyczynili się kanadyjscy i amerykańscy farmerzy prowadząc intensywną pracę hodowlaną. Doskonalono przede wszystkim mleczność wraz z zawieszeniem i głębokością wymienia, prędkością oddawania mleka, zdrowotność i budowę kończyn, masę ciała i zdolności adaptacyjne. Farmerzy pragnęli stworzyć rasę o jednym, konkretnym kierunku użytkowania oraz najlepiej przystosowaną do doju mechanicznego. Krowy osiągają 140-150 cm w kłębie i 650-750 kg masy ciała. Buhaje mogą dorosnąć do 160-175 cm w kłębie i masy ciała 1000-1300 kg.
Rasa polska holsztyno fryzyjska odmiana czarno biała, może osiągać wydajność na poziomie 5 500-11 000 kg mleka. Mleko ma zawartość 3,9-4,2% tłuszczu i 3,2-3,6% białka. Rekordzistką jest krowa Miodunka 1 z OHZ Kamieniec Ząbkowski, która uzyskała 20 082 kg mleka
W polsce 95% bydła mlecznego to właśnie rasa holsztyno-fryzyjska. Są to krowy o największej liczebności na całym świecie, osiągające najwyższe wydajności mleka. Do stworzenia bydła o tak wysokiej wydajności mlecznej przyczynili się kanadyjscy i amerykańscy farmerzy prowadząc intensywną pracę hodowlaną. Doskonalono przede wszystkim mleczność wraz z zawieszeniem i głębokością wymienia, prędkością oddawania mleka, zdrowotność i budowę kończyn, masę ciała i zdolności adaptacyjne. Farmerzy pragnęli stworzyć rasę o jednym, konkretnym kierunku użytkowania oraz najlepiej przystosowaną do doju mechanicznego. Krowy osiągają 140-150 cm w kłębie i 650-750 kg masy ciała. Buhaje mogą dorosnąć do 160-175 cm w kłębie i masy ciała 1000-1300 kg.
Rasa polska holsztyno fryzyjska odmiana czarno biała, może osiągać wydajność na poziomie 5 500-11 000 kg mleka. Mleko ma zawartość 3,9-4,2% tłuszczu i 3,2-3,6% białka. Rekordzistką jest krowa Miodunka 1 z OHZ Kamieniec Ząbkowski, która uzyskała 20 082 kg mleka
- 14
- 7
- 1
@luczjanoitaliano: Wszyscy już używają, bierz śmiało ( ͡° ͜ʖ ͡°) muzyczka zajebista, krówki jeszcze lepsze (╭☞σ ͜ʖσ)╭☞
To drugie genialne, jakie zainteresowanie XD
To drugie genialne, jakie zainteresowanie XD
- 0
@radekrad: Chyba najwyższa pora bo pozostałe treści to wysyp gównowpisów na temat "polajkuj a będzie super" czego jest już od groma.
- 869
KROWA NA DZIŚ ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Szkocka rasa wyżynna, cechuje się długimi rogami i kudłatą sierścią. Rasa jest znana z dużej wytrzymałości na warunki naturalne (prawdopodobnie z powodu surowych warunków kraju ich pierwotnej hodowli), a także małej wybredności w spożywanej diecie. W zastępstwie grubej warstwy tłuszczu rasę przed zimnem chroni gruba, kudłata sierść, dzięki temu ich mięso jest chudsze niż tradycyjna wołowina. Ich mięso jest nawet o 50% droższe niż mięso z krów innych ras. Rasa żyje dziko, nie potrzebuje zagrody ani obory. Z całą pewnością, tak niskie wymagania mają realny wpływ na wzrost popularności bydła szkockiego.Mogą przebywać na pastwiskach przez cały rok. Jedyne czego im potrzeba, to dostęp do wody oraz zadaszona wiata na zimę. W hodowli tych zwierząt praktycznie nie stosuje się pasz, dzięki czemu ich mięso ma jeszcze lepszy smak, a jego walory smakowe są nie do przeceniania.
Dorosła krowa osiąga wzrost w kłębie ok. 105-110 cm i waży w granicach 450 kg. Buhaj może ważyć 650 kg, a jego wzrost to
Szkocka rasa wyżynna, cechuje się długimi rogami i kudłatą sierścią. Rasa jest znana z dużej wytrzymałości na warunki naturalne (prawdopodobnie z powodu surowych warunków kraju ich pierwotnej hodowli), a także małej wybredności w spożywanej diecie. W zastępstwie grubej warstwy tłuszczu rasę przed zimnem chroni gruba, kudłata sierść, dzięki temu ich mięso jest chudsze niż tradycyjna wołowina. Ich mięso jest nawet o 50% droższe niż mięso z krów innych ras. Rasa żyje dziko, nie potrzebuje zagrody ani obory. Z całą pewnością, tak niskie wymagania mają realny wpływ na wzrost popularności bydła szkockiego.Mogą przebywać na pastwiskach przez cały rok. Jedyne czego im potrzeba, to dostęp do wody oraz zadaszona wiata na zimę. W hodowli tych zwierząt praktycznie nie stosuje się pasz, dzięki czemu ich mięso ma jeszcze lepszy smak, a jego walory smakowe są nie do przeceniania.
Dorosła krowa osiąga wzrost w kłębie ok. 105-110 cm i waży w granicach 450 kg. Buhaj może ważyć 650 kg, a jego wzrost to
Abiz
- #bekaztransa
- Poznań
Czy testery z allegro:
1
2
@kyloe: A czy to jest oryginalny tester? Czy odstaje to od normalnego produktu?
e-glamour