Czy ktoś z Was orientuje się, czy istniej coś takiego jak spowodowanie dźwiękiem, że mamy ochotę na (w zależności od stosowanego dźwięku) coś słodkiego albo słonego?
Wiem, że kiedyś o czymś takim czytałam, ale nie pamiętam, czy chodziło jedynie o częstotliwość, czy wiązało się z tym coś więcej.
Wiem, że kiedyś o czymś takim czytałam, ale nie pamiętam, czy chodziło jedynie o częstotliwość, czy wiązało się z tym coś więcej.
http://www.theguardian.com/lifeandstyle/wordofmouth/2014/mar/11/sound-affects-taste-food-sweet-bitter
tu przykład dwóch częstotliwości, które wpływają na smak gorzki i słodki:
http://www.condimentjunkie.co.uk/bittersweet/
a tu, na przykłądzie tego, co robił Heston Blumenthal (kucharz molekularny):
http://blogs.scientificamerican.com/food-matters/2013/09/04/pitchfork-the-relationship-between-sound-and-taste/