Topinambur u nas jest wykorzystywany przez koła łowieckie do obsadzania tzw. poletek myśliwskich. Żeruje na nich dzika zwierzyna.
Co do wykorzystania w kuchni rewelacyjnie zastępuje ziemniaki. Bulwy tompinamburu najlepiej smakują po ugotowaniu na parze lub usmażeniu (pokrojone w talarki). Gotowane w wodzie oddają jej cały swój aromat i nie smakują już tak dobrze. Ze względu na zawartość inuliny polecam spożywać po obróbce termicznej. Ponieważ organizm jej nie przyswaja rozłożą ją bakterie przewodu
Komentarze (3)
najlepsze
Co do wykorzystania w kuchni rewelacyjnie zastępuje ziemniaki. Bulwy tompinamburu najlepiej smakują po ugotowaniu na parze lub usmażeniu (pokrojone w talarki). Gotowane w wodzie oddają jej cały swój aromat i nie smakują już tak dobrze. Ze względu na zawartość inuliny polecam spożywać po obróbce termicznej. Ponieważ organizm jej nie przyswaja rozłożą ją bakterie przewodu