Kolejna część naszego małego przewodnika kulinarnego po świecie :) Dzisiaj czas na Tajlandię!
Już od pierwszych kroków w każdej większej tajskiej miejscowości łatwo zauważyć, że jedzenie odgrywa znaczącą rolę w kulturze tego kraju. Kolorowe stragany owocowe wabią wzrok a uliczne kramy z tutejszymi specjałami kuszą zapachami. W trakcie posiłku w jednym z takich miejsc często przy sąsiednim stoliku można spotkać lokalnych mieszkańców.
Na ich talerzach królują często Pad Thai czyli smażony makaron ryżowy z dodatkami oprawiony sosem rybnym i suszonym chilli lub zupa Tom Yam. Popularną formą dania jest curry czyli gęsty sos z mięsem i innymi składnikami podawany z ryżem. Spośród różnych odmian największym uznaniem cieszy się zielone curry. Swoją nazwę i kolor zawdzięcza zawartym w nim zielonym papryczkom chili. Po posiłku w upalny dzień owocowy koktajl będzie przyjemnym orzeźwieniem. Natomiast ci głodni ekstremalnych przeżyć, powinni spróbować owoc o "specyficznym" zapachu czyli słynnego duriana... Uważajcie, bo tego owocu nie wolno przynosić do wielu hoteli ani tym bardziej przewozić samolotem większości linii na świecie ( ͡°͜ʖ
Od 9 miesięcy mieszkam na południu Tajlandii wię dorzuce 3 grosze.
Kuchnia Tajska owszem smaczna ale absolutnie nie jest zdrowa. Podstawową przyprawą jest glutaminian sodu czyli wzmaczniacz smaku który do każdej potrawy sypią łyżkami. W każdym markecie można kupić duże worki bo to podstawowy składnik. Za to przyprawy poza chilli są bardzo drogie więc dla smaku leje się sos rybny i sojowy - to one daja smak.
Kolejny podstawowy składnik to cukier - mnóstwo cukru. Tajowie kochają słodkie tak bardzo, że Cocacola jest tu dużo słodsza niż w innych krajach.
Już od pierwszych kroków w każdej większej tajskiej miejscowości łatwo zauważyć, że jedzenie odgrywa znaczącą rolę w kulturze tego kraju. Kolorowe stragany owocowe wabią wzrok a uliczne kramy z tutejszymi specjałami kuszą zapachami. W trakcie posiłku w jednym z takich miejsc często przy sąsiednim stoliku można spotkać lokalnych mieszkańców.
Na ich talerzach królują często Pad Thai czyli smażony makaron ryżowy z dodatkami oprawiony sosem rybnym i suszonym chilli lub zupa Tom Yam. Popularną formą dania jest curry czyli gęsty sos z mięsem i innymi składnikami podawany z ryżem. Spośród różnych odmian największym uznaniem cieszy się zielone curry. Swoją nazwę i kolor zawdzięcza zawartym w nim zielonym papryczkom chili. Po posiłku w upalny dzień owocowy koktajl będzie przyjemnym orzeźwieniem. Natomiast ci głodni ekstremalnych przeżyć, powinni spróbować owoc o "specyficznym" zapachu czyli słynnego duriana... Uważajcie, bo tego owocu nie wolno przynosić do wielu hoteli ani tym bardziej przewozić samolotem większości linii na świecie ( ͡° ͜ʖ
Kuchnia Tajska owszem smaczna ale absolutnie nie jest zdrowa. Podstawową przyprawą jest glutaminian sodu czyli wzmaczniacz smaku który do każdej potrawy sypią łyżkami. W każdym markecie można kupić duże worki bo to podstawowy składnik. Za to przyprawy poza chilli są bardzo drogie więc dla smaku leje się sos rybny i sojowy - to one daja smak.
Kolejny podstawowy składnik to cukier - mnóstwo cukru.
Tajowie kochają słodkie tak bardzo, że Cocacola jest tu dużo słodsza niż w innych krajach.
1. Raczej nie, sam jadam na ulicy. Najbardziej smakują mi smażone kurczaki od muzułman :D
Sosy są genialne jeśli lubisz ostre.
2. W Bangkoku imponujący jest jego ogrom i nowoczesność, ale pozatym to śmierdzi i jest strasznie gorący. Fajny jest
Bangkok Fashion Outlet, 919/1