Aktywne Wpisy
9HYx +319
Mam dobry dzień, więc chciałbym zrobić #rozdajo - 2 x 50PLN na zakup #ksiazki z dowolnej księgarni internetowej. Moim zdaniem należy wspierać promowanie czytania gdzie tylko się da, więc mały gest ode mnie. Jeśli chcesz wziąć udział to zostaw plusika i jakikolwiek komentarz. Losowanie zwycięzców jutro o godz. 16:00, powodzenia.
qew12 +48
Macie jakieś wskazówki, które mógłbym zastosować, żeby ten chleb się tak nie "rozlewał"?
Próbowałem wielu metod wyrabiania ciasta - manualnych, mechanicznych. Pilnuję godzin z przepisu co do minuty, nawet pożyczyłem cacko do mierzenia temperatury wew. piekarnika, bo miałem podejrzenia, że może gubi temperaturę. "Niestety" wszystko działa. Poniżej podaje proporcje składników:
Zakwas:
50g startera zakwasu (żytniego)
150g mąki pszennej typ 750
150ml wody
Ciasto właściwe:
300g zakwasu
600g mąki pszennej typ 750
450ml wody
15g soli
W załączniku pokazuje jak te chlebki wyglądają.
#dom #chleb #chlebdomowy #zakwas #jedzzwykopem #jedzenie
W sumie pytanie możesz zadać bezpośrednio Piotrowi Kucharskiemu, ma od niedawna kanał na YT, odpowiada dość szybko na komentarze, nawet te niedotyczące bezpośrednio filmów.
Ja próbowałem dosypywać mąki i niestety nic to nie dało - a Piotrkowi pytanie zadałem, niestety bez odpowiedzi. Może akurat włączy się do dyskusji jakiś piekarz i nam pomoże ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Moje proporcje: 90 g zakwasu żytniego dokarmionego żytnią, 350 g wody, 520 g mąki 00 (w tym na oko kilka łyżek żytniej zakwasowej)
ZAKWAS
120g startera zakwas
500g mąki pszennej typ 750
400 ml wody
CIASTO WŁAŚCIWE
900g zakwasu
500g mąki pszennej typ 750
200ml wody
15g soli
policzyłem hydracje i jest na poziomie 64.3% a nie biorąc pod uwagi zakwasu to 68.4%.
Jest 600 g wody na 750 gram mąki
@jeden_na_dziesiec jak na moje to dużo za dużo wody. Żeby poradzić sobie z taką hydracja trzeba już coś umieć i mieć dobrą mąkę. Op nie napisał jaką ma, ile białka. Ale nawet przy dobrej mace ogarnąć 80 proc jako początkujący jest ciężko. Można zacząć nawet od 65
Chleb robię tak:
1. Robię zakwas z zakwasu żytniego i odstawiam na 8-12h.
2. W dniu pieczenia odważam 900g zakwasu i pozostaje pozostałe składniki na ciasto właściwe. Wyrabiam przez około 5-10 minut żeby gluten się uaktywnił i tak jak pisałem, próbowałem różnych metod). Manualne (również różne metody z yt) oraz mechaniczne.
3. Ciasto przekładam do miski, przykrywam
Zaraz ci wkleję proporcje na dwa po 775g
30 zakwas żytni
140 Pszenna 750
170 woda
Mieszasz i powstaje zaczyn. Rośnie sobie 8-12h zależy jak ciepło masz
Potem cały zaczyn i
420 wody
680 pszenna 750
90 żytnia 2000
Mieszasz parę minut robotem i zostawiasz na godzinę
Potem dodajesz sól 20 g i mieszasz jeszcze parę minut
I znowu zależy jak masz ciepło
Ja po godzinie składam i
1. Robię zaczyn, odstawiam na 8-12h.
2. Mieszam zaczyn z pozostałymi składnikami i odstawiam na 1h
3. Dodaje sól i ponownie mieszam parę minut i odstawiam na 1h
4. Po godzinie składam (czyli zawijam te rogi do środka?) i odstawiam na 2h
5. Po 2h znowu zawijam te rogi (składam), robię z tego dwa kawałki i przekładam do
1-3 ok
4-5- ja robię slap and fold znaczy naciągam mocno i tak jakby rzucam nim;)
Nie musisz dać do lodówki ale uwierz mi lepiej
I od razu po lodówce natnij i piec
@wykopowy_brukselek: