Wpis z mikrobloga

Widzę, że są tu osoby które nie wiedzą jak działają detaliczne obligacje skarbowe. Chciałbym więc rozwiać trochę wątpliwości.
Przykład TOS - 3 lata

Aktualnie płacą 6.4%. Kara za wcześniejsze zerwanie 0.7 zł.
Można kalkulować to tak, że w przypadku zerwania przed terminem pierwsze 40 dni jest za 0%, potem 6.4%. Tak naprawdę więcej bo one wypłacają odsetki na koniec (po 3 latach) ale kapitalizacja jest roczna. Co to oznacza?
Że odsetki nieopodatkowane w drugim roku pracują. Podatek pobierany jest dopiero w momencie wypłaty.
Efektywnie TOS trzymane 3 lata kupiony dziś zapłaci 20455 zł brutto na każde 100k po 3 latach, a więc są odpowiednikiem lokaty 6.82% z kapitalizacją roczną. Tylko przy zerwaniu lokaty tracimy całość odsetek, w przypadku zerwania obligacji tylko 0,7 zł na obligację ale tylko do wysokości narosłych odsetek.

Obligacje TOS aktualnie zapłacą więc po 3 latach 20455 zł brutto (16500 zł netto po podatku Belki) na każde włożone 100k

Mam nadzieję, że pomogłem.

#nieruchomosci #ekonomia #finanse #obligacje
pastibox - Widzę, że są tu osoby które nie wiedzą jak działają detaliczne obligacje s...

źródło: obl

Pobierz
  • 38
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Jestem kompletnie zielony, czy w obligacjach skarbowych daną kwotę wpłacamy jednorazowa? czy możemy co miesiąc przeznaczać daną kwotę?
  • Odpowiedz
  • 0
@pastibox a jak oceniasz zakup obligacji w krótszej perspektywie, tj. w porównaniu do lokat trzy -szesciomiesiecznych oprocentowanych 4,5-5,5% w skali roku? Jak dotąd nigdy nie miałem styczności z obligami, a korzystałem jedynie z lokat (lepsze od zwykłego konta oszczędnościowego). Wady / zalety?
  • Odpowiedz
  • 1
@Mmiko

lepsze od zwykłego konta oszczędnościowego

To już zależy. Ale na obligacjach nie masz limitu górnego kwoty i dodatkowych warunków na wyższe oprocentowanie.
Na kasę jednak czekasz 5 dni w przypadku zerwania. No i wiadomo konto oszczędnościowe często zmienia oprocentowanie co może być zarówno na korzyść lub nie zależy jakie będą przyszłe %, oszczędnościowe po okresie promocji mają lipne warunki, więc trzeba przerzucać na inne konta.
Lokaty przy tym oprocentowaniu obligacji
  • Odpowiedz
@pastibox: tak, na tamtym konkretnym przykładzie, że ktoś ma do przeznaczenia dokładnie 4300 zł. Czyli porównałeś kredyt z nadplatami vs kredyt bez. Ale nie ma żadnej prawidłowości, to się nie skaluje. A więc nie udowadnia przewagi wynajmu. Po prostu zmanipulowales dane, żeby wyszło najkorzystniej pod Twoją tezę i głosisz to jako powtarzający się schemat. A to nie prawda. Weź sobie odpal kalkulator kredytowy z nadplatami i wklep
1. Kredyt 600k,
  • Odpowiedz
@pastibox: tak właśnie o tym napisałem parę postów wyżej i mój oryginalny wpis do którego stworzyłeś ten post. Założenia wynajmujących spadkowiczów mają sens TYLKO jeżeli dojdzie do spadków lub jeżeli kredyt będzie odpowiednio tańszy czego w takim interwale nie da się przewidzieć. I to jest gra przeciwko trendowi to wróżenie spadków. Więc z prawdopodobieństwa stosunek risk/reward jest bardzo niekorzystny.
  • Odpowiedz
  • 0
@pysznewpierdalator aktualnie wynajem jest tańszy od części odsetkowej kredytu komercyjnego. Więc stabilizacja a nawet niewielki wzrost dalej są na korzyść wynajmu w przypadku utrzymywania się stóp na podobnym poziomie w krótkim terminie.
  • Odpowiedz
@pastibox: to jest bardzo powierzchowna teza. Jeżeli w przyszłości nie będziesz kupował za gotówkę tylko również na kredyt, musisz uwzględnić nie odsetki do wynajmu, a różnice w odsetkach i uwzględnić koszt wynajmu do czasu wzięcia docelowego kredytu.
  • Odpowiedz
  • 0
@pysznewpierdalator

uwzględnić koszt wynajmu do czasu wzięcia docelowego kredytu.

Przecież ci napisałem, że koszt wynajmu jest niższy niż część odsetkowa. Różnica to kapitał o który pomniejszasz przyszły kredyt.
  • Odpowiedz
@pastibox: tylko i wyłącznie w przypadku kiedy przyszły kredyt będziesz nadplacał do kwoty jaką teraz byś przeznaczył na ratę nie nadplacajac. Jeśli zdecydowalbys się nie nadplacac przyszłego kredytu to byś stracił. Jeżeli w obu kredytach byś nadplacał do kwoty ok. 30-40% większej niż przy aktualnych warunkach również byś stracił.
  • Odpowiedz
@pastibox: żeby była jasność bo wydaje mi się że możemy się tu nie rozumiec. Zakładam jak w przykładzie z tamtego posta że do przeznaczenia na kredyt masz kwotę x, wówczas było to 4300 zł. Ty pisałeś o różnych okresach kredytu, że tamten spłacisz x lat szybciej. Ja zakładam oba kredyty na 30 lat i nadpłatę tego przyszłego. Wychodzi na to samo, ale mogą się tu pojawić niejasności, dlatego doprecyzowuje
  • Odpowiedz
  • 0
@pysznewpierdalator :) a jeśli nadlace 600k to nie mam odsetek. Człowieku co to za dyskusja :)
Jeżeli wynajem jest tańszy od części odsetkowej to powiększam kapitał i teraz zależy :
- jeżeli ceny spadną to podwójne wygranko (większy wkład własny i mniejszy kredyt)
- jeżeli na tym samym poziomie to (mniejszy kredyt bo większy uzbierany kapitał)
- jeżeli wzrosną (ale tylko o tyle ile co zaoszczędzony kapitał na wynajmie) to w
  • Odpowiedz
  • 0
@pysznewpierdalator zakładasz nadpłatę pieniędzmi d--y o których nie było mowy w przykładzie. Czyli, że ktoś dysponuje dodatkowe +3k miesięcznie. To w takim razie powinieneś w obliczeniach uwzględnić, że ktoś kto wynajmuje za powiedzmy 2500 brakujące 4.5 ładuje np. na takie obligacje i obliczyć z tego % składany. Przez ten czas.
  • Odpowiedz