Wpis z mikrobloga

Mam grubą rozkminę, Pomóżcie. Która reprezentacja trójwymiarowej przestrzeni jest dla was bardziej intuicyjna i jak sobie ja wyobraźcie w głowie kiedy gdzieś wspomniany jest parametr nie tylko [x, y] ale także z?

Chodzi mi o dodatnie i ujemne wartości na osi "z".
Załóżmy, że mamy punkt (x, y) x = 3, y = 3.
Raczej dla każdego naturalne będzie, że ten punkt znajduje sie w prawej górnej ćwiartce układu wspolrzednych - do góry, w prawo od punktu (0, 0).

Ale gdzie znajduje się punkt (x, y, z) -> (3, 3, 3)
Czyli co oznacza dodatnia wartość z = 3?

W głębi czyli "za" osią współrzędnych (gorny)
czy może raczej "przed" czyli będzie "bliżej" (dolny obrazek)

#pytanie #kiciochpyta #przemyslenia #matematyka #problemypierwszegoswiata #niewiemjaktootagowac #ciekawostki #ankieta
WykopX - Mam grubą rozkminę, Pomóżcie. Która reprezentacja trójwymiarowej przestrzeni...

źródło: temp_file7993394257089759653

Pobierz

Dodatnie, rosnące wartości osi "z"

• - "za" punktem (0, 0, 0) oddalają się ode mnie 31.8% (7)
  • - "przed" punktem (0, 0, 0) zbliżają się do mnie 68.2% (15)

Oddanych głosów: 22

• 16
  • Odpowiedz
  • 0
@jalop: podajesz przykład układu współrzędnych, który jest dla ciebie najbardziej naturalny i intuicyjny i nie wiesz jak na nim wygląda funkcja sinus (x)?
  • Odpowiedz
@WykopX: w matematyce używa się pojęcia orientacji przestrzeni wektorowej. No i ta orientacja może być dodatnia albo ujemna. Dodatnia to zgodna z bazą kanoniczną a ujemna to taka, gdzie jedna z osi ma przeciwny zwrot albo dwie osie zostały zamienione miejscami. Co ważne to pojęcie nie rozróżnia obrotów. Czyli jak sobie weźmiesz jakiś układ wektorów i go poobracasz wokół osi to on dalej będzie tak samo zorientowany jak na początku.
  • Odpowiedz
@WykopX przecież nie napisał że nie wie co to sinus. Swoją drogą jakbyś nie ustawił trójwymiarowego układu to sinus będzie tam ciulowo wyglądał bo do samego sinusa to układ dwuwymiarowy stosujemy przecież
  • Odpowiedz
@ZdeformowanyKreciRyj: sinus czyli stosunek przyprostokąnej leżacej na przeciwko kąta do przeciwprostokątej? twój rysunek jest zbyt mały żebym mógł zobaczyć co tam na skali jest. i co mają oznaczać poszczególne kolorki. Bo ogólnie stosunek przyprostokątnej do przeciwprostokątnej będzie funkcją o zakresie wartości od -1 do 1 i dziedzinie od - nieskończoności do nieskończoności która kształtem przypomina falę.

chyba że jakiś inny sinus masz na myśli.

tak czy siak możliwe że twoje
  • Odpowiedz
sinus czyli stosunek przyprostokąnej leżacej na przeciwko kąta do przeciwprostokątej?

@Zle_Japko: sinus x jako suma (-1)^n (x^(2n+1)/(2n+1)!) od 0 do inf. W takim ujęciu argument nie musi być rzeczywisty tak samo jak wartość. Możesz rozpatrywać go jako funkcję analityczna i mieć argument i wartość zespolona i to właśnie jest na tym obrazku. Co więcej można iść dalej i uogólnić funkcje trygonometryczne jeszcze bardziej i mieć je na przykład w przestrzeni
  • Odpowiedz
@ZdeformowanyKreciRyj: czemu od 0 do inf a nie od -inf do inf szczególnie że twój rysunek nie wygląda jakby zaczynał się na zerze a raczej zero było w środku.

tak czy siak @WykopX raczej wskazywał na definicję sinusa o której ja wspominałem. Tak sądzę po tym co narysował. A tam w zupełności wystarczy mu układ 2 wymiarowy i jakkolwiek by nie próbował narysować tego w trójwymiarze to tak samo
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@ZdeformowanyKreciRyj ładny obrazek, taki kolorowy. Rozumiem, że kolorem tutaj jest oznaczona oś z? Czy coś innego? Podaj jaka funkcja jest na nim przedstawiona, bo na pewno nie jest to y = sin (x)

@Zle_Japko wystarczy mu układ 2 wymiarowy i jakkolwiek by nie próbował narysować tego w trójwymiarze to tak samo źle będzie wyglądało.

Źle wygląda w trójwymiarowym układzie xyz?
WykopX - @ZdeformowanyKreciRyj ładny obrazek, taki kolorowy. Rozumiem, że kolorem tut...

źródło: temp_file2079210308873858518

Pobierz
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Zle_Japko

@WykopX: no w sumie racja :P w tym ustawieniu niczym się nie różni. ale zazwyczaj to Z jest ku górze a Y do nas

Eee... Myślę, że 99% wykresów tworzonych na świecie jednak ma oś Y do góry, a x w prawo.

Okreslanie polozenia pikseli na monitorach/ekranach się trochę różni bo x jest w prawo a y jest w dół.
WykopX - @Zle_Japko
@WykopX: no w sumie racja :P w tym ustawieniu niczym się nie różn...

źródło: temp_file6821942731420535759

Pobierz
  • Odpowiedz