Aktywne Wpisy
kubanfs +79
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
Co sądzicie o jeździe na biegu jałowym i wyłączaniu silnika (z kluczykiem w pozycji zapłon)?
Eliminujemy w ten sposób wady jazdy na luzie i hamowania silnikiem:
a) Nie zużywamy paliwa na podtrzymywanie silnika przy życiu (tak jak w przypadku jazdy na luzie na odpalonym silniku)
b)
Eliminujemy w ten sposób wady jazdy na luzie i hamowania silnikiem:
a) Nie zużywamy paliwa na podtrzymywanie silnika przy życiu (tak jak w przypadku jazdy na luzie na odpalonym silniku)
b)
Żeglowanie z wyłączonym silnikiem
- Praktykuję 14.4% (57)
- Nie praktykuję 85.6% (339)
Chodzi mi o dodatnie i ujemne wartości na osi "z".
Załóżmy, że mamy punkt (x, y) x = 3, y = 3.
Raczej dla każdego naturalne będzie, że ten punkt znajduje sie w prawej górnej ćwiartce układu wspolrzednych - do góry, w prawo od punktu (0, 0).
Ale gdzie znajduje się punkt (x, y, z) -> (3, 3, 3)
Czyli co oznacza dodatnia wartość z = 3?
W głębi czyli "za" osią współrzędnych (gorny)
czy może raczej "przed" czyli będzie "bliżej" (dolny obrazek)
#pytanie #kiciochpyta #przemyslenia #matematyka #problemypierwszegoswiata #niewiemjaktootagowac #ciekawostki #ankieta
Dodatnie, rosnące wartości osi "z"
Rozumiem, że funkcja y = sin (x) w tym układzie będzie wyglądała mniej więcej tak?
@Zle_Japko: w pełnej ogolnosci to sinus wygląda bardziej tak ( ͡° ͜ʖ ͡°)
chyba że jakiś inny sinus masz na myśli.
tak czy siak możliwe że twoje
@Zle_Japko: sinus x jako suma (-1)^n (x^(2n+1)/(2n+1)!) od 0 do inf. W takim ujęciu argument nie musi być rzeczywisty tak samo jak wartość. Możesz rozpatrywać go jako funkcję analityczna i mieć argument i wartość zespolona i to właśnie jest na tym obrazku. Co więcej można iść dalej i uogólnić funkcje trygonometryczne jeszcze bardziej i mieć je na przykład w przestrzeni
tak czy siak @WykopX raczej wskazywał na definicję sinusa o której ja wspominałem. Tak sądzę po tym co narysował. A tam w zupełności wystarczy mu układ 2 wymiarowy i jakkolwiek by nie próbował narysować tego w trójwymiarze to tak samo
Źle wygląda w trójwymiarowym układzie xyz?
Eee... Myślę, że 99% wykresów tworzonych na świecie jednak ma oś Y do góry, a x w prawo.
Okreslanie polozenia pikseli na monitorach/ekranach się trochę różni bo x jest w prawo a y jest w dół.