Aktywne Wpisy
donalejd +59
koala667 +68
Nielegalni imigranci chodzą sobie na luzie po Warszawie...ba, nawet korzystają z transportu publicznego żeby dostać się do Niemiec. Służby? jakie służby? ¯\(ツ)/¯
Lewa fotka jest z Warszawy a prawa z okolic granicy Białoruś/Polska. Praktycznie wszyscy mają identyczne buty kupowane na Białorusi albo przez Polskie NGO które trudnią się przemytem ludzi. W Polsce musi dojść do zamachu terrorystycznego żeby ludzie się obudzili?
#imigranci #warszawa #polska #bekazlewactwa #4konserwy #bialorus #granica #europa
Lewa fotka jest z Warszawy a prawa z okolic granicy Białoruś/Polska. Praktycznie wszyscy mają identyczne buty kupowane na Białorusi albo przez Polskie NGO które trudnią się przemytem ludzi. W Polsce musi dojść do zamachu terrorystycznego żeby ludzie się obudzili?
#imigranci #warszawa #polska #bekazlewactwa #4konserwy #bialorus #granica #europa
Entanglement jest opisywany przez korelację między stanami cząstek, które są ze sobą powiązane. W matematycznej teorii kwantowej, stan dwóch splątanych cząstek jest opisywany jako szereg szczególnych współczynników (amplitud kwantowych), które określają prawdopodobieństwo, że cząstki będą w danym stanie.
Wzór matematyczny opisujący entanglement jest często przedstawiany jako macierz stanu dwóch splątanych cząstek, która jest reprezentowana jako iloczyn tensora dwóch macierzy stanu każdej z nich. W ten sposób jeden stan jest wprowadzany do drugiego i nie jest możliwe rozpatrywanie każdej cząstki niezależnie.
Entanglement jest niezwykle interesującym i ważnym zjawiskiem w fizyce kwantowej i jest uważane za jeden z największych paradoksów tej dziedziny nauki. Zjawisko entanglement jest związane z takimi pojęciami jak niezależność, superpozycja i korelacja. Te koncepcje występują tylko w teorii kwantowej i nie są zgodne z naszym doświadczeniem świata klasycznego.
Entanglement jest uważane za podstawowy składnik teorii informacji kwantowej i jest używane w takich dziedzinach jak kryptografia kwantowa, komputery kwantowe i teoria informacji kwantowej. W kryptografii kwantowej entanglement jest wykorzystywany jako sposób na przesyłanie informacji w sposób bezpieczny i nie do rozszyfrowania. W komputerach kwantowych, entanglement jest wykorzystywany jako sposób na rozwiązywanie trudnych problemów matematycznych.
Ponadto, entanglement może być używany do badania takich zagadnień jak mechanika kwantowa, teoria grawitacji i teoria czasoprzestrzeni. Wszystko to pokazuje, że entanglement jest bardzo ważnym i fascynującym zjawiskiem w fizyce kwantowej i że jego zrozumienie może mieć kluczowe znaczenie dla naszego zrozumienia świata na poziomie kwantowym.
Polecam.
-Kwantowe paradoksy i zagadki" - Mirosław Kuna (2011)
-Kwantowe komputery i kwantowa informacja" - Henryk Iwaniec i Karol Życzkowski (2008)
-Kwantowe procesy informacyjne" - Agnieszka Frąckiewicz (2017)
-Kwantowe informacje i kwantowa teoria informacji" - Maciej Demianowicz
Jeśli są jakieś nieścisłości, to przepraszam.
#ciekawostki #fizyka #fizykakwantowa #ciekawostka
https://youtu.be/yAh1ke3WmA0?t=264
Dobrze to zrozumiałem? Tylko nie wieszajcie na mnie psów, już mam ich za dużo ;)
Przy czym mówimy tu o stanie kwantowym cząstek, ciężko to przełożyć na mechanikę klasyczną i świat który znamy, ogólnie nie oznacza to że jeżeli cząstkę A przesuniemy w
Z tego co rozumiem, to nie tyle stan drugiej splatanej cząstki się zmienia, co do chwili pomiaru obie cząstki mają równe szanse na bycie w dwóch różnych stanach, w momencie pomiaru wartości jednej z nich następuje "dookreślenie" stanu drugiej cząstki, ale sam pomiar nie ma fizycznego wpływu na tę drugą cząstkę.
@Chicoxxx66: pierdu, pierdu, prrrut, guczi gang, a w praktyce nie ma i nie będzie żadnej stosowanej kwantowej kryptografii czy komputera kwantowego. Dokładnie z tego samego powodu, dla którego nie będzie podróży w czasie, ani podróży z prędkością światła. Jest to niemożliwe. Eksperymenty laboratoryjne oczywiście zostaną mocno rozwinięte,
Dodatkowo nie jest ono, jak piszesz, paradoksem.
Ale generalnie spoko, lepiej że jest taki wpis choćby jako przyczynek do dyskusji, niż żeby go miało nie być
@NoOne3: Chodzi o to że splątanie przekracza granice naszego pojmowania rzeczywistości. Proces który nastepuje nie ma wytłumaczenia, nie wiemy jak następuje. I
@KaczuH:
Wszystko źle. teoria zmiennych ukrytych - czyli że buty są predefiniowane od początku
ech napisałem długą wiadomość o nielokalności tego zjawiska i o ostatnim Noblu z fizyki, ale durny bug w nowej apce wykopa na androidzie mi to wszystko zepsuł :(
polecam poczytać o tym jak ktoś tu dotarł
https://dzienniknaukowy.pl/czlowiek/przyznano-nagrode-nobla-2022-z-fizyki
i nie polecam pisać komentarza, później wyjść z apki i po powrocie próbować dodać komentarz - błąd w UI, ktoś to powinien zgłosić xd
o to to to właśnie samo napisałem, ta analogia jest błędna, bo właśnie dość intuicyjna.
ostatni nobel potwierdził, że cała magia dzieje się w trakcie obserwacji
niestety, ale ta analogia jest błędna i wprowadza fałszywe przekonanie, że stany, które zmierzymy są zdefiniowane w momencie splątania, a tak nie jest. Właśnie tak myślał Einstein, że są dwie rękawiczki, ale to nieprawda. Udowodniono wksperymentalnie brak zmiennych ukrytych, które warunkowały by stan po pomiarze przed pomiarem. Z pewnością dziś wiemy, że cząstki splątane są w superpozycji stanów i dopiero w momencie pomiaru, superpozycja ta redukuje się do jednego stanu, który
świetna analogia, chyba najlepsza jaką słyszałem
W wyniku