Aktywne Wpisy
JPRW +527
Grzegorz Braun dostaje pytanie o rosyjskie ultimatum z grudnia 2021, gdzie kacapy żądały wycofania sił NATO z terenów nowych państw członkowskich przyjętych po 1989 i tym samym przekształcenie naszego kraju i całej Europy Środkowo-Wschodniej co najmniej w szarą strefę bezpieczeństwa zgodnie z moskiewskimi interesami.
Co odpowiada poseł partii, która określa się mianem propolskiej? W gruncie rzeczy się zgadza, bo mówi, że wojska sojusznicze w Polsce to "straszny sen", że on popierał protesty
Co odpowiada poseł partii, która określa się mianem propolskiej? W gruncie rzeczy się zgadza, bo mówi, że wojska sojusznicze w Polsce to "straszny sen", że on popierał protesty
mymymymy +145
Orbita Ziemi nie jest kołowa, przez co odległość naszej planety od Słońca zmienia się w ciągu roku. Dzisiaj Ziemia znajduje się najbliżej Słońca. Podobnie orbita Księżyca wokół Ziemi nie jest kołowa i ten jest raz bliżej (perygeum), a raz dalej Ziemi (apogeum). Na obrazku poniżej jest porównanie, jak zmieniają się widoczne rozmiary Słońca w ciągu roku i jak to się ma do zmiany widocznych rozmiarów Księżyca, w miarę jak ten orbituje wokół Ziemi.
Ktoś chce być zawołany w Apohelium, jak Ziemia będzie najdalej od Słońca? Wiecie jak to działa ( ͡° ͜ʖ ͡°) zawołam plusujących ( ͡° ͜ʖ ͡°)ノ⌐■-■
#astronomiaodkuchni #astronomia #ciekawostki
Bo znalazłem tylko do tej pory informację na stronie NASA, że Ziemia, paradoksalnie, jest cieplejsza w trakcie aphelium (przez nierówny rozkład kontynentów między półkulami), ale żadnych konkretnych liczb. Chociaż może źle szukałem.
L_p ~ 1/(r_p)^2
L_a ~ 1/(r_a)^2
dL = L_p / L_a = (r_a / r_p)^2
Jak przyjmiemy, że w peryhelium Ziemia jest ~147 mln km od Słońca, a w aphelium jest 152 mln km od niego, to mamy:
dL = L_p
@Al_Ganonim
@Blaskun: jeżeli dobrze rozumiem, to Australijskie lato jest 1.7% cieplejsze niż nasze? (Pomijając inne wpływy)
Sytuacja jak na obrazku poniżej. Elipsa ma dwa ogniska (focus). W jednym siedzi Słońce. Oczywiście orbita Ziemi nie jest aż tak eliptyczna. Jej odstępstwo od okręgu jest niewielkie.