Aktywne Wpisy
iksem +8
Za 200k gotówki lepiej kupić:
1. Działkę budowlaną gdzieś pod Warszawą w celach inwestycyjnych i wziąć auto w leasing
2. Kupić auto za gotówkę i nie mieć działki
Skłaniam się do opcji nr 1.
#inwestycje #finanse
1. Działkę budowlaną gdzieś pod Warszawą w celach inwestycyjnych i wziąć auto w leasing
2. Kupić auto za gotówkę i nie mieć działki
Skłaniam się do opcji nr 1.
#inwestycje #finanse
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Otóż, jak widać na screenie, naliczono mi odsetki 0,02 zł a następnie obciążono podatkiem 0,01 zł, czyli podatek od zysków kapitałowych wyniósł teraz aż 50% przy czym bank do US przekazuje 19% a pozostałe 31% zostawia sobie (tak wynika z logiki; no chyba, że przenosi tę resztę na kolejny miesiąc). Może w małej skali to jest nic, ale w skali 40 milionowego kraju okazują się to być spore kwoty.
0,02 - 19% = 0,0162 zł - tyle powinno mi pozostać
0,02 - 0,0162 = 0,0038 zł - tyle wynosi podatek od 2 groszy
0,0162 - 0,01 - 0,0062 zł - tyle zabiera bank
Teraz policzmy takie działanie dla powiedzmy 5 mln klientów (bo tyle ING Bank mniej więcej ma).
0,0062 * 5 000 000 = 31 000 zł
Kwota w skali banku jest niczym, ale ciekawi mnie to od strony prawnej i opodatkowania tego typu zysków.
Teraz już wiem dlaczego banki tak zachęcają do oszczędzania. Większość obywateli nie ma możliwości oszczędzać miesięcznie dużych kwot a różnice w tych groszach w skali miesiąca tylko dają dodatkowy zysk.
Mam rację, czy też kompletnie się mylę?
#banki #oszczedzanie #odsetki
§ 1a. Podstawy opodatkowania, o których mowa w art. 30a pobieranie
Więc każdy musi dbać o siebie
@zielony_wiatr: Co ty za bzdury wypisujesz? Bank nalicza podatek zgodnie z prawem, czyli zaokrąglony do pełnego grosza w górę i dokładnie tyle przekazuje państwu, bank jest tutaj tylko pośrednikiem i nic z tego podatku nie dostaje. Nie wiem skąd pomysł, że bank rzekomo sobie coś zostawia i na jakiej podstawie miałby to robić.
https://www.naukowiec.org/wiedza/matematyka/zaokraglanie-liczb_2990.html
Na tych zaokrągleniach pełnych groszy w górę Państwo kradnie od ludzi dziesiątki tysięcy złotych, jak wyliczyłem i nie uważam tego za fair.