Wpis z mikrobloga

Powiedzmy, że gram w ruletę, gdzie mam 49% szans na wygraną, a 51% szans na przegraną. Najpierw obstawiam jakąś kwotę X. Gdy wygram, otrzymuję X, a gdy przegram, to tracę X.

Wychodzi więc na to, że przy dużej ilości gier wyjdę na minus.

Ale załóżmy, że gram według strategii: po każdej przegranej podwajam kwotę, jaką poprzednio obstawiłem:
Runda 1 -> obstawiam 1$, przegrywam, tracę 1$, bilans -1$
Runda 2 -> obstawiam 2$, przegrywam, tracę 2$, bilans -2$
Runda 3 -> obstawiam 4$, przegrywam, tracę 4$, bilans -4$
Runda 4 -> obstawiam 8$, wygrywam, otrzymuję 8$, bilans 0$
Wychodzi na to, że niezależnie od tego ile razy przegram, to finalnie wyjdę na 0.

Gdy wygram, to rozpoczynam strategię od nowa. Zysk czerpię wtedy, gdy wygram w 1 rundzie, np:
Runda 1 -> obstawiam 1$, wygrywam, otrzymuję 1$, bilans 1$

Wychodzi na to, że gdy przegrałem w 1$ rundzie, to wystarczy podwajać stawkę, a w końcu wyjdę na 0. Gdy natomiast wygrałem w 1. rundzie, to odkładam 1$ na bok, a strategię rozpoczynam od nowa.

Czy jest tu coś, czegoś nie dostrzegam?

#matematyka #algorytmy #lotto #hazard #programowanie
  • 35
@becvvv: @beee: pracuję w kasynie online i czasami zajmuje się sprawdzaniem tego jak wygląda aktywność danego gracza. Generalnie gra metodą progresywną (to się chyba nazywa "Martingale system") nie jest powodem do blokady/wyproszenia czy nawet zwracania komuś uwagi. Musiałbyś mieć nieskończone środki, a do tego dochodzą limity stawek przy stole. Metoda jest powszechnie znana pewnie od setek lat i jakby działała tak jak założyłeś w teorii, to by nie było ruletki
Czy jest tu coś, czegoś nie dostrzegam?

@becvvv: ludzka psychika, oparcie na szczęściu, skończona ilość pieniędzy. Powiedzmy, że zaczynasz z 50$ w kieszeni (kwota przykładowa, nie czepiajcie się, że np nie postawi dolara). Zaczynasz partie zawsze od dolara, ale w jednej przegrywasz 5 gier pod rząd (szanse na to 3,45025251%). Wydałeś 31$, masz 19$ brakuje Ci żeby teraz postawić 32$ (tylko by uniknąć wtopienia 31$, zarobisz na tym tylko dolara). Jak
@bialawitz: niby losowy, ale w kasynach online nie raz widywałem (jak jeszcze grałem) serie po kilkanaście, albo i kilkadziesiąt razy pod rząd tego samego koloru. Także tego. ( ͡° ͜ʖ ͡°)