Aktywne Wpisy
thority +6
Mireczki pomysły na nazwę firmy?
Usługi IT, utrzymanie, architektura, migracje z on prem do chmury itp.
Imię Krzysztof.
#pracbaza
#jdg
#pracait
#januszex
#korposwiat
Usługi IT, utrzymanie, architektura, migracje z on prem do chmury itp.
Imię Krzysztof.
#pracbaza
#jdg
#pracait
#januszex
#korposwiat
g455 +60
Do napisania tego wysrywu zainspirował mnie wpis z gorących. Wróciłem dopiero do domu po 14 godzinach w pracy. Żona oczywiście już śpi razem z dziećmi, bo ona jest zmęczona i rano wstaje do pracy (ma na 8...). Śpi z nimi w pokoju. Przez cały dzień nie rozmawialiśmy. Do jedzenia nic nie przygotowane. Łóżko w sypialni nie rozścielone. W lodówce w miseczce stała porcja obiadu z soboty - do dziś nikt tego nie
#elektronika #radio #krotkofalarstwo
@testowykolejny: próbkowanie z matematycznego punktu widzenia robi to samo co (de)modulacja, więc spokojnie możesz próbkować ten sygnał 100kHz, póki szerokość pasma zmodulowanego sygnału nie przekracza powiedzmy 40kHz (żeby mieć jakiś zapas do częstotliwości nyquista).
Tylko... jest jedno ale - aby robić sensownie undersampling musiałbym zrobić filtr LC przed przetwornikiem (RC przy tej częstotliwości już nie zadziałają), a raczej takiej możliwości w tym projekcie nie ma - także raczej pójdę w jakiś prosty mieszacz na
Tego raczej nie zrobisz na elementach pasywnych.
Nie wiem co jest źródłem sygnału, ale jeśli jesteś pewny, że jego szerokość pasma się mieści w 30...40kHz i poziom szumów w całym paśmie 50MHz jest akceptowalny, to filtr antyaliasingowy możesz