Wpis z mikrobloga

@pablos22: Że różnica amplitud obu sygnałów czy chodzi o teorię Fouriera że sinusoidy się nie mieszają, czy może i jedno i drugie po trochu? A jeżeli weźmiemy pod uwagę obie fale jako trójkątne o podobnej amplitudzie? A trójkątne o różnej amplitudzie?
  • Odpowiedz
@Analityk: Ale chyba to wystarczy żeby obniżyć częstotliwość żeby później po spróbkowaniu wykonać na tym algorytm Goertzela? Powiedzmy, że mam sygnał 50 MHz o dewiacji częstotliwości (modulacja 1FSK) 2 kHz i mam przetwornik analogowo-cyfrowy o częstotliwości próbkowania 100 kHz i potrzebuję ekstremalnie prosty układ który obniży mi tą częstotliwość nośną... może to się sprawdzić? Cyfrowo mogę na tym zrobić właściwie wszystko, ale część sprzętowa musi być EKSTREMALNIE prosta. Na symulatorze
  • Odpowiedz
Powiedzmy, że mam sygnał 50 MHz o dewiacji częstotliwości (modulacja 1FSK) 2 kHz i mam przetwornik analogowo-cyfrowy o częstotliwości próbkowania 100 kHz i potrzebuję ekstremalnie prosty układ który obniży mi tą częstotliwość nośną... może to się sprawdzić?

@testowykolejny: próbkowanie z matematycznego punktu widzenia robi to samo co (de)modulacja, więc spokojnie możesz próbkować ten sygnał 100kHz, póki szerokość pasma zmodulowanego sygnału nie przekracza powiedzmy 40kHz (żeby mieć jakiś zapas do częstotliwości
  • Odpowiedz
@zetisdead @Analityk No faktycznie, naskrobałem sobie na szybko wykres w gnuplocie i częstotliwość fali wydaje się być zachowana, nawet przy pseudolosowym przesunięciu fazy między sygnałem a zegarem przetwornika. Zresztą zobaczcie w załączniku.

Tylko... jest jedno ale - aby robić sensownie undersampling musiałbym zrobić filtr LC przed przetwornikiem (RC przy tej częstotliwości już nie zadziałają), a raczej takiej możliwości w tym projekcie nie ma - także raczej pójdę w jakiś prosty
testowykolejny - @zetisdead @Analityk No faktycznie, naskrobałem sobie na szybko wykr...

źródło: comment_RPCQ3uNB8g9jRQLxv3nCJD9dIcidkPro.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@testowykolejny: to nie może być prosty filtr RC czy LC, bo zgodnie ze sztuką musisz mieć filtr pasmowo-przepustowy o częstotliwości środkowej 50MHz i paśmie np. 30...40kHz. Wymagana dobroć takiego filtru to >2500: https://en.wikipedia.org/wiki/Q_factor
Tego raczej nie zrobisz na elementach pasywnych.

Nie wiem co jest źródłem sygnału, ale jeśli jesteś pewny, że jego szerokość pasma się mieści w 30...40kHz i poziom szumów w całym paśmie 50MHz jest akceptowalny, to filtr antyaliasingowy
  • Odpowiedz
@testowykolejny: może zacznij od napisania co jest źródłem tego sygnału, jaki jest poziom tego sygnału. Bo może zaraz się okazać, że i tak będzie d--a, bo amplituda zbyt mała żeby uzyskać sensowny poziom na wejściu przetwornika ADC.
  • Odpowiedz