Wpis z mikrobloga

Dziś zastanawiałem się, jakie zdanie "z życia wzięte" ma postać (p => q) => (r => s). I wymyśliłem inne zdanie: Jeżeli Polacy będą potrzebowali zwycięstwa do awansu, to Robert Lewandowski zagra, o ile lekarze wyrażą na to zgodę. Jest to zdanie typu: (p => q) => (r <=> s).
#pieknomatematyki
  • 5
  • Odpowiedz
@kravforth: możliwe, że mój przykład jest słaby.

W twoim przykładzie trochę nie rozumiem co jest p, q, r, s.
zwycięstwo, awans, gra lewandowski, zgoda lekarzy.
Wydaje mi się, że to, że mamy szansę awansować nie implikuje tego, że lewandowski zagra za zgodą
  • Odpowiedz
@Lewo: Może mieć taką postać :) A Twój przykład nie jest słaby, tylko jest przykładem raczej do p -> q -> r -> s :) Te zdania się różnią. p -> q -> r -> s będzie fałszywe już gdy p będzie prawdziwe i q fałszywe. A (p -> q) -> (r -> s) jest wtedy prawdziwe niezależnie od wartości logicznych r i s. Natomiast zdanie (((p -> q) -> r) -> s) jest (w przypadku p-1, q-0) prawdziwe, gdy s jest prawdziwe i fałszywe, gdy s jest fałszywe.
Swoją drogą jest to ciekawy przykład na pokazanie, że nawiasy mają znaczenie. Dzięki, wykorzystam to w kolejnych filmach!

U mnie p to awans, q to wygrana. Jeżeli wygrana jest potrzebna to jest warunkiem koniecznym. A fakt, że q jest warunkiem koniecznym dla p zapisujemy p -> q. Z tego, że wygrana jest konieczna do awansu wnioskujemy, że Lewandowski zagra (bo jest podstawowym zawodnikiem). Inna sprawa to to, czy wnioskujemy poprawnie (tj. czy mamy rację), czy nie. Nie musimy, ale takie zdanie możemy skonstruować.
r - Lewandowski zagra, s - Lekarze się zgodzą.
Lewandowski zagra O ILE lekarze się zgodzą, więc aby zagrał muszą się zgodzić: mamy więc r -> s. Ale jak się zgodzą to zagra, więc mamy również s -> r, czyli razem r
  • Odpowiedz