Aktywne Wpisy
ZygmuntJedyny +542
bibi__ +244
Jako iż jestem już posiadaczką afly, szczęśliwa czy nie to się okaże za jakiś czas XD to chcę się pochwalić moją kobyłką (。◕‿‿◕。)
#motoryzacja #alfaromeo #alfaholicy
#motoryzacja #alfaromeo #alfaholicy
@Al_Ganonim
Właśnie wymyśliłem własną teorię dotyczącą spowolnienia czasu przez grawitację.
Ja to rozumiem tak, że czas płynie tak samo, tylko nam się wydaje, że płynie np. wolniej pod wpływem olbrzymiej grawitacji. Olbrzymia grawitacja spowalnia ruch wszelkich cząstek np. w organizmach, zegarkach. Nie spowalnia czasu. Załóżmy, że człowiek A jest na planecie X z olbrzymią grawitacją, a człowiek B na planecie Y z małą grawitacją. A chce poruszyć palcem, a B to obserwuje. B będzie widział jak A rusza palcem bardzo wolno, trwa to setki lat. Ale dla człowieka A wydaje się, że to zrobił normalnie, tak jak na Y. Wydaje mu się tak, bo na X wszystko jest spowolnione przez grawitację (sygnały do mózgu też). Według mnie to nie czas jest spowolniony, a ruch cząstek. A teraz można obalać :D
Ale bardzo mi miło, że pytasz
Pozdrawiam
@Adrian77: Tutaj Twoja teoria okazuje się być tym samym, co obowiązująca OTW. Jedyna różnica polega na tym, że OTW pracuje na czasie jako na fizycznym obiekcie (czas jest tam traktowany jako wymiar czasoprzestrzenny), podczas gdy Ty czasem nazywasz odległość (temporalną) pomiędzy dwoma wydarzeniami. Według Ciebie czas,
O dokładnie o to mi chodzi. Tak naprawdę nie wiemy, czy to spowalnia czas i czy on w ogóle istnieje, czy spowalnia się przepływ informacji. Takie czepianie się, ale myślę, że jest to bardzo ciekawe. Dzięki za odpowiedź.