Wpis z mikrobloga

Thermomix - warto czy nie?
Na to pytanie nie można znaleźć prostej odpowiedzi przez marketing szeptany, sektę użytkowników czy opłacanych recenzentów.

Każda osoba (użytkownik), która o to pytałem bardzo polecała urządzenie przez ogrom możliwości, oszczędność czasu czy łatwość gotowania.

Spojler recenzji


Recenzja urządzenia.
Thermomix trafił w moje ręce na około 2 tygodnie (pożyczony od rodziny) i przez ten czas testowałem różne przepisy.

Na wstępie zaznaczę, że nigdy nie miałem / nie używałem tego typu urządzenia, ba nie mam nawet podstawowego robota do rozrabiania ciast, więc nie mam dużego porównania. Recenzja jest moja subiektywna opinia osoby, która lubi gotować i nie traktuje tego jako karę.

Przepisy których używałem w trakcie testów:
1) zupy (gulaszowa, żurek)
2) dania mięsne (kurczak po koreańsku, mac&cheese i inne (...))
3) dania wege (kotleciki roślinne)
4) ciasto (pizza)
5) inne (szejki, moje gotowanie bez przepisu itd)

Zacznijmy więc od początku czyli elektroniki / smart funkcji - urządzenie włącza się stosunkowo długo, kolejne 30 sekund łączy się z WiFi, ekran mnie denerwuje, jest nieresponsywny często nie łapie dotyku palca - mniejsze przyciski muszę czasami klikać 5 razy żeby załapał. Przewijanie przepisów czy opcji jest jest po prostu niewygodne i pozostawia wrażenie taniego chińskiego tabletu. Nie rozumiem jak w dobie tanich procesorow mobilnych zdolnych do naprawdę wielu rzeczy urządzenie w tej kwocie może działać tak źle.

Ale przejdźmy do najważniejszego czyli gotowania, zrobię to na zasadzie listy plusow i minusów:

PLUSY:

- zajmuje naprawdę mało miejsca, gdybym miał kupować osobne urządzenia żeby miec wszystkie funkcjonalności TM to pewnie musiałbym mieć dedykowana szafkę pod sprzęty

- samo gotowanie jest o tyle fajne, ze nie trzeba specjalnie myśleć - wszystko krok po kroku się wyświetla i mówi co trzeba robić, ile gramów czegoś wrzucić. Jak zawsze mialem odpalane przepisy na telefonie to wiecie jak to jest denerwujące - ekran gaśnie, brudne palce zeby przewinąć przepis dalej itd.

- W większości przypadków można w którymś etapie gotowania całkowicie zapomnieć o urządzeniu i pozostawić je sobie samemu, jest ta pewność ze nie przypali dania i przerwie gotowanie w "odpowiednim" momencie.

MINUSY:

- TM NIE oszczędza czasu, nie przyspiesza gotowania. To jest imo największy mit tego urządzenia. Większość rzeczy i tak trzeba zrobić samemu (wyciągnąć, umyć, obrać, pokroić itd) i dopiero wrzucić do TM. Mało tego, kurczaka w jednym z przepisów i tak musiałem usmażyć osobno na patelni, więc XD Śmiem twierdzić, ze szybciej gotuje tradycyjnymi metodami

- W większości przypadków, TM służył mi głównie za mikser cebuli i czosnku (na początku prawie każdego przepisu) a później za ciepły garnek z automatycznym mieszaniem.

- Przepisy są mierne - pierwszy który zrobiłem 1:1 tak jak chcieli, był okropnie mdły i nieprzemyślanie zrobiony. Cukinia w sosie była ledwo ruszona, mialem wrażenie ze wciąż lekko surowa. Danie nie miało w ogóle smaku.
Po tym zacząłem przerabiać w trakcie przepisy np dodając więcej przypraw czy niektórych składników, przedluzalem/skracalem czas gotowania/siekania/miksowania.

- testowałem kilka razy "zmywarkę" czyli automatyczny system mycia (wlewa się wodę z płynem do naczyń), ale za każdym razem i tak brud zostawał. Przypalilem raz cebule (chciałem mieć do pierogów, swoją droga cebula na dole spalona, u góry surowa), odpaliłem tryb zmywania przypalen dwa razy (dla pewności). Dno było wciąż brudne, chociaż brud schodził od pociągniecia palcem.

W podsumowaniu - urządzenie nie jest tak użyteczne jak myślałem ze będzie, nie zrobiło na mnie większego wrażenia ani efektu WOW. Czuje ze znudziliby mi się używanie TM bardzo szybko, bo jest więcej pierdzielenia się z tym niż bez tego.
Moim zdaniem kompletnie nie jest warte ~6k płn, moze mógłbym za to zapłacić z 1-1,5k żeby nie czuć się wydymanym.
Jeżeli nowy "Lidlomix" za 400euro działa podobnie, to może i bym się na niego skusił.

#thermomix #gotujzwykopem #jedzenie #kuchnia #gotowanie
KarmelowyJeremiasz - Thermomix - warto czy nie? 
Na to pytanie nie można znaleźć pro...

źródło: comment_1648980601gbb5yJuR5ZmEDMSFsxlmig.jpg

Pobierz
  • 170
@KarmelowyJeremiasz: @bb89: @struspedziwiart: @petugh: @michal_gol: @Tomekkku: Niby proste urządzenie, ale nie do końca potraficie z tego korzystać. Ponadto ludzie nie wykorzystują całego potencjału tego urządzenia stad marudzenie ze to tylko garnek z mieszadłem. Kupujecie urządzenie z myślą, że zrobi za was wszystko kiedy ono ma ułatwić gotowanie- stad potem zdziwienie, że coś trzeba zrobić samemu. No i zastanawiam się wciąż dlaczego ludzie dają naciągać się na
via Wykop Mobilny (Android)
  • 51
@KarmelowyJeremiasz: ja do tej pory nie wiem, jak ludzie nacinają się na ten marketing xD
"W termomiksie zrobisz wszystko", tak #!$%@?, w garze z mieszadłem sobie zrobię stejka czy inny kotlet albo nawet pieczeń.
Chyba w wersji dla niepełnosprawnych, czyli najpierw zmieli, potem wymiesza i będzie kotlet.zip do picia przez słomkę.
To może jest dobre jak masz 60 lat i możesz jeść tylko gotowane czy duszone, no ew. inne "sosiste". Albo
ja do tej pory nie wiem, jak ludzie nacinają się na ten marketing xD


@tellet: Ja mam teorie, że posiadacze Thermomixa starają się po prostu namówić innych na posiadanie podgrzewanego garnka z mieszadłem za 6k tylko dlatego, że sami tyle wydali. Literalnie taka piramida finansowa

Widzę po znajomych xD Koleżanka co kupiła Thermomixa ze wszystkimi wypasami, praktycznie codziennie wrzuca na Facebooka i Instagrama zdjęcia jak coś z nim robi.
Patrzcie jaka
via Wykop Mobilny (Android)
  • 11
@KarmelowyJeremiasz: @michal_gol:
Mam termomiks i powiem, że trzeba do niego przywyknąć, żeby biegle z niego korzystać. W domu teraz bardzo często go używamy.
Jest wiele przydatnych opcji i przepisów.
Dania typu sous vide wychodzą wyśmienicie. Ryż do sushi zawsze fajnie ugotowany.
Przydaje się jak ktoś ma kawalerkę, albo lubi gotować na wyjazdach, bo grzanie, mieszanie, mielenie, siekanie, waga, gotowanie na parze jest w jednym urządzeniu.
System przepisów jest bardzo fajny,
@KarmelowyJeremiasz: Czy warto czy nie zalezy od przepisow. Niektore przepisy sa szybsze inne nie. Niektore mozna zrobic latwiej niz normalnie inne nie. Jezeli je sie jednogarnkowe dania to warto. Posiadam TM i gotuje na nim kilka razy w tygodniu. Ogromna zaleta jest to ze nie boje sie robic bardziej skomplikowanych przepisow. Bo jezeli widze ze zostal oceniony na 4,5 i wyzej to znaczy ze wyjdzie mi dokladnie taki sam jak ludziom
@KarmelowyJeremiasz: @struspedziwiart:
Thermomixiarze to sekta, cena do jakości też wygląda jak w przypoadku garnków za 10k i emerytów na spotkaniach. Prowadzę Spotted w moim mieście 15k mieszkańców, jak wleciało pytanie o Thermomixa to w 15 minut było ponad 150 komentarzy z ofertą. Oni są gorsi niż jehowi. Za ~~1,5k zależnie od promocji mamy lidlowską podróbe, która niczym nie odstaje od tego badziewia, a w niektórych przypadkach jest nawet lepsza
koronawirus - @KarmelowyJeremiasz: @struspedziwiart: 
Thermomixiarze to sekta, cena ...

źródło: comment_1648990080hf1ETQKWExggDyaKQTiDgg.jpg

Pobierz
@tellet: Skoro uważasz ze ten garnek z mieszadłem, jak to nazywacie, robi tylko sosy i zupy krem to widać jak niewiele wiesz o tym sprzęcie. On nie zrobi za ciebie każdej potrawy od początku do końca, a w wielu ułatwia bądź przyspiesza ich przygotowanie.
Tylko mam wrażenie, że to sprzęt dla osób, które totalnie nie lubią i nie potrafią nic gotować.


@niochland: To jest wlasnie podstawowy problem rozumienia czym jest TM. Wiekszosc negatywnych opini jest wlasnie od osob ktore nie lubia gotowac i mysla ze TM zrobi za nich wszystko. TM wymaga od ciebie checi gotowania i znajomosci podstaw gotowania. Inaczej bedziesz zawiedziony. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
@KarmelowyJeremiasz: nikogo kto umie gotować te urządzenie nie zastąpi, ani nie ułatwi pracy. Na rynku są multicookery, mieszadła planetarne, a waga kuchenna jest wielkości zeszytu xD garnki z patelnia i tak trzeba mieć tak jak piekarnik, bo thermomix tego nie potrafi.
Lidlomix to lepsza wersja TM, ale to nadal xD, aby kupować to.