Wpis z mikrobloga

@MiszczJoda: Odpoczywaj mieso po smażeniu. Zdejmujesz z patelni i wrzucasz na deskę do krojenia, najlepiej z frezami żeby nie narobić syfu przykrywasz to folią aluminiową błyszczącą stroną do środka i zostawiasz na 10-15 minut. Można tez tę deske wsadzić do piekarnika nagrzanego na około 40 stopni ale bez folii i termoobiegu bo wyschnie. Mięso musi się rozpręzyć po smażeniu i przy okazji wciągnie te soki spowrotem do środka.
@MiszczJoda: @Perthro: Przy "odpoczywaniu" mięsa trzeba zachować umiar. Zimny stek, zwłaszcza bardziej krwisty niż mniej smakuje jak guma. Tutaj patentem jest podawanie na gorącym talerzu (można podgrzewać kilka naraz w mikrofali, im to akurat nie szkodzi xD)
A co do dobrego medium rare metoda jest na kobietę (XD) - porządna patelnia z grubym dnem (miedziane najlepsze) żeby powoli oddawała ciepło (najlepiej smażyć jednego naraz) i tutaj cały sekret. Jak zaczyna