Wpis z mikrobloga

Dzisiaj coś naprawdę super pysznego i sezonowego: 13/50 hiszpańskie leczo z chorizo i czerwonym winem. Zdecydowanie jedno z moich ulubionych dań.

FOTKA W KOMENTARZU

CO KUPIĆ

- dwie papryki (różne kolory)
- bakłażan
- cukinia
- dwa duże pomidory
- papryczka chilli (u mnie dwie)
- czosnek (3-5 ząbków, wedle uznania)
- cebula
- 400 gramów kiełbasy chorizo
- kieliszek czerwonego wina
- pieprz,sól, zioła prowansalskie, cukier.

JAK ZROBIĆ

- najdłużej się schodzi z pokrojeniem tego wszystkiego, więc od tego raczę zacząć
- pomidory sparzyć, obrać ze skórki
- Na patelni rozgrzewamy olej lub masło. Patelnia musi być duża i głęboka, bo trzeba to wszystko zmieścić. Na to wrzucamy czosnek, cebulę i chilli. Smażymy ze dwie-trzy minuty. Następnie dodajemy chorizo, smażymy.
- Później idzie papryka i cukinia (zasada jest prosta - twarde warzywa na początek, na koniec te miękkie). Na tym etapie wlewamy kieliszek czerwonego wina i dajemy mu trochę odparować. Niech warzywa się trochę podgotują i zmiękną.
- Na sam koniec idzie bakłażan i pomidory. Dusimy to wszystko, często mieszając. Z warzyw i wina wytworzy się świetny sos. Kiedy już wszystko będzie miękkie, doprawiamy pieprzem i ziołami prowansalskimi. Sól raczej nie będzie potrzebna, ale to według uznania. Dodajemy też szczyptę cukru, żeby danie nie było za kwaśne od pomidorów.

Genialnym dodatkiem są tutaj pieczone ziemniaczki, najlepiej przyprawione słodką papryką i czosnkiem.

#50obiadowchallenge #gotujzwykopem #jedzenie #lowcarb
  • 9