Wpis z mikrobloga

#100sniadanchallenge

10/100

Jajka duszone w pomidorach, czyli prawilne śniadanie szakszuką zwane.

W okresie jesienno zimowym szakszuka mieści się w moim TOP5 śniadań! Ja dzisiaj postawiłam na prostą formę. Jeśli wcześniej mieliście okazję ją robić/jeść, chętnie dowiem się w jakiej formie lubicie najbardziej, z jakimi dodatkami?

Czas: 20 minut

Co potrzebujemy?

- Duży pomidor lub dwa mniejsze
- Dwa jajka
- Ostra papryka mielona
- Zioła prowansalskie
- Sól i pieprz do smaku
- Pół łyżki masła

Przepis:

- Pomidory wyparzamy we wrzątku, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
- Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojone pomidory, podsmażamy je do momentu, gdy woda z pomidorów odparuje.
- Pomidory doprawiamy solą i ostrą papryką (jeśli dysponujecie świeżą ostrą papryką, to można dodać ją na etapie wrzucania pomidorów).
- Do pomidorów wbijamy jajka i dusimy pod przykryciem przez kilka minut.
- Przykrycie ściągamy, jajka posypujemy ziołami prowansalskimi i trzymamy na gazie jeszcze przez minutę.

Smacznego życzę ja, @aiclooo!

#foodporn #jedzzwykopem #gotujzwykopem #glupiewykopowezabawy #sniadanie #jajkanasniadaniekazdegodnia #mikrokoksy
aiclooo - #100sniadanchallenge 

10/100

Jajka duszone w pomidorach, czyli prawil...

źródło: comment_PgFbFqf7J9XYtplYjeVjwNxKCBnXYaXJ.jpg

Pobierz
  • 158
  • Odpowiedz
@aiclooo: Panie, toć to zwykłe sadzone na pomidorach i papryce, a nie szakszuka. Szakszuka musi mieć paprykę, pomidory, cebulę i - obowiązkowo - KUMIN.
Tutaj jest prawilny przepis na podstawową szakszukę, do której oczywiście można sobie dorzucić wedle uznania fetę, mięso, oliwki, etc.
Gwyn66 - @aiclooo: Panie, toć to zwykłe sadzone na pomidorach i papryce, a nie szaksz...
  • Odpowiedz
@aiclooo: Shakshuka. Dość często robię, ale dorzucam jeszcze jeden składnik, bo shakshuka, którą pierwszy raz zobaczyłem ( w Izraelu ) go miała i smak jest o niebo lepszy - białą mozzarellę po wbiciu jajek i tak duszę, aż zetnie się białko, a żółtko będzie jeszcze płynne ;) Wtedy smakuje już wyśmienicie!
  • Odpowiedz
@aiclooo: Jak dla mnie szakszuki są trochę przereklamowane. Ładnie to wygląda, smakuje OK i to wszystko, a Polska ostatnio tak szaleje na temat tego dania co najmniej jakbyśmy odkryli pizzę.
  • Odpowiedz
@southlander: A czy to mało? ;) Ładnie wygląda, dobrze smakuje i w sumie co tu więcej potrzeba na idealne śniadanie? ;) Tylko właśnie dla mnie shakshuka bez mozzarelli to dupa jest. Do tego wiadomka, chleb, najlepiej odpiekany w tosterze i jestem w niebie raz w tygodniu, gdy akurat mam czas zrobić takie śniadanie ;)
  • Odpowiedz
@macan: Jestem jajkożercą, na śniadanie jem jajka w różnej formie co drugi dzień. No i jednak nawet jajecznica z boczkiem, zwykły omlet z grzybami, czy jajko na miękko z masełkiem powoduje u mnie większy zachwyt ;) Próbowałem różne wersje szakszuk i po prostu połączenie pomidorów z jajkami wydaje mi się nudne i gryzące się, ale oczywiście każdy ma swój gust.
  • Odpowiedz
@southlander: Nigdy nie jadłeś jajecznicy z pomidorem? :D Nawet spoko opcja, jeśli nie przesadzisz z ilością. Swoją drogą zazdroszczę Ci chęci do robienia śniadań z jajek. Ja rano przed pracą wolę uciąć sobie drzemkę, albo wypić kawę po szybkim zalaniu płatków mlekiem... Mimo, że do pracy idę praktycznie na tą, na którą wstanę... Lenistwo ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@macan: No to faktycznie lenistwo ;) Jak do pracy miałem na 7 to żeby spać do ostatniej minuty, śniadania robiłem nawet poprzedniego dnia, żeby wziąć rano w rękę i zjeść przy pierwszej okazji w robocie :D Teraz inna sytuacja więc i na spokojniejsze śniadania sobie pozwalam. Choćbym miał pół godziny je robić to po dobrym ciepłym i pożywnym śniadaniu, dzień od początku przyjemniej wygląda. A jajecznica z pomidorem to zdecydowanie nie
  • Odpowiedz