Wpis z mikrobloga

#100sniadanchallenge

10/100

Jajka duszone w pomidorach, czyli prawilne śniadanie szakszuką zwane.

W okresie jesienno zimowym szakszuka mieści się w moim TOP5 śniadań! Ja dzisiaj postawiłam na prostą formę. Jeśli wcześniej mieliście okazję ją robić/jeść, chętnie dowiem się w jakiej formie lubicie najbardziej, z jakimi dodatkami?

Czas: 20 minut

Co potrzebujemy?

- Duży pomidor lub dwa mniejsze
- Dwa jajka
- Ostra papryka mielona
- Zioła prowansalskie
- Sól i pieprz do smaku
- Pół łyżki masła

Przepis:

- Pomidory wyparzamy we wrzątku, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
- Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojone pomidory, podsmażamy je do momentu, gdy woda z pomidorów odparuje.
- Pomidory doprawiamy solą i ostrą papryką (jeśli dysponujecie świeżą ostrą papryką, to można dodać ją na etapie wrzucania pomidorów).
- Do pomidorów wbijamy jajka i dusimy pod przykryciem przez kilka minut.
- Przykrycie ściągamy, jajka posypujemy ziołami prowansalskimi i trzymamy na gazie jeszcze przez minutę.

Smacznego życzę ja, @aiclooo!

#foodporn #jedzzwykopem #gotujzwykopem #glupiewykopowezabawy #sniadanie #jajkanasniadaniekazdegodnia #mikrokoksy
aiclooo - #100sniadanchallenge 

10/100

Jajka duszone w pomidorach, czyli prawil...

źródło: comment_PgFbFqf7J9XYtplYjeVjwNxKCBnXYaXJ.jpg

Pobierz
  • 158
  • Odpowiedz
@aiclooo: protip używaj pomidorów z puszki pokrojonych. Tylko jakiś dobrych, a nie tych najtańszych. Często słyszę- świeże mają lepszy smak. #!$%@?, dobre z puszki są imho lepsze i mniej zachodu jest z nimi.
  • Odpowiedz
@Gwyn66: A może by tak zamiast ostrej papryki dać trochę harissy? Przyprawa pochodzi właśnie z okolic północnej Afryki (Tunezja, Maroko), więc i do szakszuki powinna pasować.
  • Odpowiedz
Warto jeszcze użyć kolendry świeżej


@mlodysum: Wczoraj pierwszy raz w życiu (a mam bliżej 40 niż dalej) jadłem świeżą kolendrę (jako dodatek do chana masala - coś w rodzaju curry, ale z ciecierzycą i bez mięsa). Teraz w końcu wiem, o co chodzi Tomkowi Kopyrze z bloga blogkopyrakom, gdy mówi że w piwie czuć kolendrę... A samo zielsko całkiem smaczne, coś jak liście pietruszki w wersji pro.
  • Odpowiedz
@Miecz12: W przepisach na dania z pomidorem często widzę, że zalecają pomidory z puszki - są słodsze, bardziej miękkie i już gotowe do smażenia.
  • Odpowiedz