Wpis z mikrobloga

@Cieplozimno: Wspaniały umysł współczesnego świata. Nieugięty przed prawackim zacofaniem, jak i przed SJW wstawiającymi się przed agresywnym Islamem, który sam by ich kopnął w dupę najchętniej.
Ehh, żeby więcej było ludzi takich jak pan profesor.
  • Odpowiedz
@PranieMuzgu: Dzień dobry. Religia jest głupia, śmieszna i naiwna. Nie ma boge, życia po śmierci ani nieba, a same rytuały to kompletna strata czasu.
tip fedora
  • Odpowiedz
@neib1:

Ja nie jestem specjalnie wierzący wiec mnie to nie dotknie, natomiast wiem jak potężną rolę odgrywa religia chrześcijańska w budowaniu stabilnej cywilizacji. Nie sama religia, a kodeks moralny idący wraz z nią. Jeśli zniszczymy religię, a wraz z nią ten moralny kodeks, to pozostawimy potężną pustkę w duszach ludzi. Tą pustkę będą próbowali zastępować nowi ewangeliści sumień, tym razem opierając swój kodeks nie na systemie wiary lecz na systemie
  • Odpowiedz
@PranieMuzgu: tl;dr, a sprawa sprawdzona choćby w Czechach i nic takiego się nie dzieje. Jedyne miejsce gdzie tak jest to opowieści dziwnej treści tych, którzy tym straszą.
also

Polecam posłuchać Jordana Petersona.

behind every together. nuda na resorach. jak lewica wali do Żiżka tak prawica ostatnio do Petersona, a nic specjalnie mądrego żaden nie mówi poza używaniem ładnych słów w tym co chcą usłyszeć ci co ich słuchają
meh
  • Odpowiedz
@neib1:

W Czechach zostało sporo z husyckiej i protestanckiej etyki, ktora w wielu kwestiach cywilizacyjno-tworczych byla nawet lepsza od etosu katolickiego, np. w stosunku do pracy, czy w prostocie wyrazu i szczerosci wiary, a zatem w mniejszej obludzie wierzacych.
  • Odpowiedz
@neib1: Co dokładnie jest trywialnego przekazie Jordana Petersona? Część z jego wywodów wydawało mi się wcale niebanalnych. No i Zizek z tego co pamiętam jest filozofem, a ten pierwszy jest psychologiem klinicznym, więc operują na trochę innym poziomie myślenia. To trochę nie na miejscu ich porównywać.
  • Odpowiedz
Za wprowadzaniem tego lewicowego kodeksu moralnego nie leżą dobre i czyste intencje-wrecz przeciwnie leżą intencje złe, kolektywistyczne,antyindywidualistyczne, totalitarne, zamordstyczne, kontrolujące i sterujące, zdecydowanie bardziej niz nawet w najbardziej wynaturzonych interpretacjach kodeksu chrzescijanskiego etosu.

@PranieMuzgu: mógłbyś podać jakieś konkretne przykłady tych złych intencji? Czym się one objawiają?
  • Odpowiedz
Nie sama religia, a kodeks moralny idący wraz z nią. Jeśli zniszczymy religię, a wraz z nią ten moralny kodeks, to pozostawimy potężną pustkę w duszach ludzi.

W Czechach zostało sporo z husyckiej i protestanckiej etyki, ktora w wielu kwestiach cywilizacyjno-tworczych byla nawet lepsza od etosu katolickiego

@PranieMuzgu: No to da się mieć moralność bez religii czy nie w końcu?
  • Odpowiedz
@arekarek: Tak i nie.

Nie trzeba wierzyć w Boga, żeby być człowiekiem moralnym. Ale by być człowiekiem moralnym trzeba budować swój system wartości etycznych na społecznie akceptowalnym ich zestawie. A najlepszy dla mieszkańców Europy i Nowego Świat, a w mojej opinii dla mieszkańców całej Ziemi, prezentuje Chrześcijaństwo. Ja sam trzymam się tego co proponuje Kościół Katolicki.

Rewolucyjne podejście do relacji międzyludzkich, czyli tzw. "Będziesz miłował bliźniego swego jak siebie samego" sprawia, że bez Chrześcijaństwa ciężko mówić o moralności i etyce w ogóle, jakoby to w współczesnym nam świecie, nie bazując na tej zasadzie, można by zbudować ogólnie akceptowalny system
  • Odpowiedz
@BoltoS: Buddyzm to jest system dużo bardziej antropocentryczny i bym powiedział, egoistyczny. Wszystko prowadzi do osiągnięcia stanu Nirwany, ale w zakresie własnej medytacji.

System etyczny powinno się budować raczej na swoistej współpracy(chociaż to nie najlepsze słowo) pomiędzy jednostkami by wszystkim żyło się lepiej, ale przy założeniu że człowiek nie jest samowystarczalny i często będzie zależny od innych ludzi, bo z nimi żyje na przykład. W Buddyzmie człowiek polega tylko na
  • Odpowiedz
@Czesiek_God_Usopp: Jakoś ludzkość dawała sobie radę przez te 38tys lat przed chrześcijaństwem i nie wyginęła poprzez upadek moralny. Wręcz największe wojny i ludobójstwa przypadają na okres gdzie chrześcijaństwo jest jedną z najpopularniejszych religii.

Ja sam trzymam się tego co proponuje Kościół Katolicki

Co niby propunuje? Debilne zabobony i zakazy jak zakaz jedzenia mięsa? A może wieczne potępienie już na starcie nie z twojej winy?
  • Odpowiedz