Już myślałem że złapałem powtarzalność a tu taki psikus, chleb się nie otworzył tak jak powinien. Czy powodem może być niedogrzany kamień? Bo to jedyne co mi przychodzi do głowy. Ewentualnie zbyt płytkie nacięcie. W środku wygląda ładnie, miękki smaczny. Ale no brakuje wisienki na torcie. Pieczony najpierw w 230st a po 20 min zmniejszyłem do 205. Pierwszy raz używałem mąki z Ciechanowca, ale to też raczej nie powód. Klasyczny Vermont. #
@gorillaz: tak, temperatura do gotowania na parze jest ustawiona na 99st, wlewam wodę do takiego osobnego pojemnika i z niego robi się para, do ugotowania na twardo wystarczy 19min - tym sposobem ugotowałam na raz kilkanaście jajek akurat wtedy mieliśmy zepsutą płytę grzewczą i trzeba było sobie radzić w trudnych warunkach :D
Remontujące mirki, pytanie mam. Ukruszył mi się kawałek ściany wraz z kołkiem na którym wisi karnisz. Chcę to naprawić tak, żeby kołek był dalej w tym samym miejscu. I teraz lepiej jest załatać dziurę jakimś gipsem i jeszcze raz się tam wwiercić i wsadzić kołek czy już przy łataniu wsadzić kołek na świeżo i niech stygnie tam? Może macie jakieś inne pomysły? #remontujzwykopem #kiciochpyta
@gorillaz: pod obciążeniem typu karnisz gipsowa plomba też się zerwie. Dziurę oczywiście zagipsuj, ale daj tam ze dwa razy dłuższy kołek, wiercąc głębiej.
@Zoltrix__ electroluxa jakiegoś, na blacie ma 300, najpierw góra dół z 40 min aż się kamień rozgrzeje a zaraz przed włożeniem pizzy zmieniam na opcje z grzałką żeby na pełnej piec. Termo myślę nie wskazane.
@Kondziu5 smazysz cebule z miesem (w moim przypadku to byla kielba bo się kończyła ważność, ale kurczak czy mielone też spoko), wrzucasz do garnka, przysmazasz z przyprawą po meksykańsku (jak masz kmin rzymski i jakieś papryki też spoko) zalewasz trochę wodą a najlepiej rosołem, 1 puszka pomidorów, liść laurowy, ziele angielskie. W międzyczasie smazysz papryke, posiekany czosnek, dorzucasz. Na koniec fasola i kukurydza, trochę soli, cukru, soku z cytryny.jak się ma można
Pytanie do osób ogarniętych w podróży po #portugalia Czy na tydzień pobytu (wtorek-wtorek) warto pchać się na południe od Lizbony żeby coś jeszcze zobaczyć (okolice Faro), czy samo Porto, Lizbona i wszystko co pomiędzy wypełnią ten czas w pełni? Lądowanie w Porto, i w planach jest wynajęcie auta. #podrozujzwykopem
@gorillaz: bylam w Portugalii 2 razy i z pewnoscia chetnie wrocilabym do Porto i Lizbony na 2-3 dni na kazde miasto. Sa bardzo piekne i klimatyczne, wydaje mi sie, ze nie mozna sie tam nudzic. Takze tydzien moze byc nawet za krotko na te 2 miasta, serio jest co robic. BTW - w Porto polecam odwiedziny w ktorejs winiarni porto, bardzo ciekawa wycieczka. Ja bylam w Calem. A swoja droga -
@gorillaz: tutaj super trekking po drewnianych pomostach. Rzadko kiedy wracam w te same miejsca, ale tam byłam dwukrotnie i wrócę pewnie jeszcze ;) Trzeba zarezerwować bilet (jakoś €2) na ich stronie na konkretny dzień - nie da się kupić biletów tego samego dnia i na miejscu. Trekking dość łatwy, pod koniec (zakładając, że początek jest od strony Arouca) trochę wspinaczki, ale warto dla widoku wodospadu. Zaopatrz się w wodę, bo na
@push3k-pro od dołu. Bagieta posmarowana majonezem z musztardą, mix sałat, pierś z kurczaka z wczorajszego obiadu cienko pokrojona, podsamozna i zalana sosem barbecue, pomidor, ogórek kiszony, plaster boczku, cebula marynowana, mozarella bo się ważność kończy i lekko skropione sriracha.
Mirki spod #bojowkapiekarska doradzcie proszę bo mnie coś strzeli zaraz. Vermont, robiony zgodnie ze sztuką - zaczyn, wyrobienie, 3x składany, później formowanie i wyrastanie 2,5h TO. Do tego momentu wszystko spoko, ładnie w koszyku urósł, zostało nacięcie, i do piekarnika. 20 min 240st w naczyniu żaroodpornym, i 20 min w 210 st już odkryty. No i ch*j rosnąć nie chce, już któryś raz. Był moment że sie to bardziej udawało, a teraz
@gorillaz: a co do fermentacji wstępnej w TO to polecam patent z kieliszkiem, który sam stosuję głownie latem, gdy jest ciepło na dworze. Wrzucasz trochę ciasta do kieliszka, zaznaczasz sobie kreską i drugą kreską zaznaczasz sobie np. 50% przyrost. Bardzo łatwo wtedy obserwować co się dzieje z ciastem.
Pryskacie chleb wodą przed wrzuceniem do piekarnika? Widziałem ten motyw na kilku filmikach, też tak próbowałem, ale za każdym razem mi pęka w losowych miejscach. I nie wiem teraz, czy za bardzo to spryskuje czy jest jakiś inny powód o którym pojęcia nie mam. #bojowkapiekarska
@vmastermac: u mnie objawy identycznie. Szczepienie o 11, ręka boli i to mocno, ogólne rozbicie i ból mięśni, ale temperatura tylko 37,2C. Liczę że będzie tylko lepiej i jutro pozbieram się do pracy.
Chyba to częste u młodych osób. W rodzinie starsi po Modernie nie mieli żadnych objawów.
W sumie nie wiem z czego wynikają różnice w odstępie między dawkami. Może punkty mają już jakoś ilościowo rozplanowane szczepionki na następne szczepienie?
Używa ktoś z Was mąki pszennej chlebowej 750 z młynu Kopytowa? Próbowałem dzisiaj upiec chleb na zakwasie, wszystkie proporcje zgodnie z wagą, później wielokrotne składanie itp. Niestety po wyciągnięciu z koszyka wręcz się rozlał. Sprawdziłem mąkę i ma 10g białka, nie za mało jak na chlebową? Kminie gdzie tu coś poszło nie tak. #bojowkapiekarska
@Dzidaloo będę zwracał uwagę, dzięki. W ogóle żeby te kilka g aż taką różnicę robiły, jeszcze kilka miesięcy temu dla mnie mąka to mąka, ewentualnie 0 na pizzę.
#gotujzwykopem