Czy w #strava premium jest opcja wysłania komuś linka żeby mógł śledzić moja trasę w czasie rzeczywistym? Ewentualnie jakaś inna aplikacja która pozwala na cos takiego?
Muszę bo się udusze... No nie mogę jak wkręcam się w chlebowe tematy przeglądam sobie internety i nagle patrzę zdjęcie wielkiego dzbana na herbatę i jebity napis ZAKWAS. No mówię idę zobaczyć co to się tam stanęło... A kobieta ze sporymi zasięgami pokazuję ludziom jak stworzyć ogromne ilości zagłodzonego zakwasu, który ledwo pracuje i twierdzi że na tym po 5 dniach da się piec chleb... A w innym miejscu mówi że na
Wszystko mieszamy (oliwę dodajemy do już wyrobionego ciasta), przekładamy do pojemnika i odstawiamy na 1,5h (w tym czasie dwa składania co 30 min). Wstępne formowanie kulek po 100g i 10 min odpoczynku. Formujemy bułki i zostawiamy na 30 min do wyrośnięcia. Pieczemy 20 min w 240 st w
@siws00n: niee było git, może w zakwasie miałeś większy % wody. Nastepnym razem daj trochę mniej wody na początku i ewentualnie dodasz trochę później. A jak wyrabiałeś? Bo do takiego kleistego ciasta polecam tę technikę: https://youtu.be/cbBO4XyL3iM
Chleb z nocnego pieczenia po przekrojeniu: wyszedł trochę mało napowietrzony (pewnie dlatego, że ciasto było na mące żytniej zamiast na pszennej i troche na szybko go składałam xD) Ale jest puszysty i pięknie pachnie (ʘ‿ʘ) Zapraszam na piętkę ( ͡°͜ʖ͡°) #chleb #bojowkapiekarska #jedzenie #okiennicagotuje
Czy możecie polecić jakąś owijkę na kierownicę, bo stockowa z tribana 120 gravel już mi trochę się wygniotła. Co będzie bardziej komfortowe, założenie nowej czy nawinięcie nowej na starą? #gravel #rower #wykoptribanclub
@NewSky: Supacaz jest w miarę ok, faktycznie klei się jak #!$%@?, ale jak brać to tylko jakiś ciemny kolor. Brudzi się niesamowicie łatwo a wyczyszczenie jest dość trudne, poza tym łatwo uszkodzić. Jak będę zmieniał to raczej na coś innego :/
#triban #triban100 #gravel #decathlon Mirki zastanawiam się na zakupem Triban grave l120 Triban Gravel 120. Pytania są następujące: czy jest możliwość w przyszłości upgrad-u tylniej przerzutki? Jak się zachowuje ta montowana seryjnie? Czy w trudniejszym terenie łańcuch nie lata za bardzo? Czy te koła wytrzymają (73 kg here)? Czy warto kupować taki rower czy lepiej szukać czegoś innego? Max 3,5 k zł (napiszcie co warte uwagi) Wiem, że obecnie niedostępny, ale
@cubus92: kupiłem go w zeszłym roku, to mój pierwszy taki rower więc ostrzegam że nie mam dużego odniesienia do innego sprzętu. Przerzutka działa ok po regulacji w serwisie, bo przed nie wchodził mi najwyższy bieg. Tylna przerzutka ma sprzęgło, więc łańcuch jest napięty i nie lata, jeździłem po lasach, korzeniach, dziurach i było ok. Ważę 10 kilo więcej i jest git. Za 3,5 to chyba lepiej wziąć rc500 i zmienić opony.
Hej! Chciałbym się pobawić w pieczenie chlebów i poszukuje jakieś strony lub kanału na YT aby ogarnąć podstawy i poznać jakieś podstawowe przepisy. Czy macie coś godnego polecenia? #bojowkapiekarska #chleb #gotujzwykopem
@MartaMartuska: z allegro. Zrobię jeszcze jedno podejście do marmurkowego niebieskiego, bo ostatnio kolory mi się przeniknęły i wyszedł szary xD O to może podpowiesz, jak robiłaś ten swój z węglem to na jakim etapie połączyłaś ciasta? Potem chciałem takiego tygryska zrobić z kurkumą i czarnym kakao. No i u fullproofbaking na instagramie widziałem taki ładny różowy, z fioletowymi batatami, ale obawiam się że u nas nie dostanę takich, więc poluje
@MartaMartuska: ani z ziemniakami ani z kurkumą jeszcze nie robiłem, jak coś to dam znać jak smakuje :) z marchwii też chyba wychodzi ładny pomarańczowy
Wczoraj wraz z dokarmieniem zakwasu z lodówki nastawiłem autolize. Jako że zakwas długo się nie chciał obudzić, to musiałem przesunąć robienie #chleb na dziś.
@Acri: przy wyrabianiu nie będzie już po co dodawać ¯\_(ツ)_/¯ taka długa autoliza bez dodatku soli sprawi że cały gluten szlag trafi. Sól dodaje się po to żeby osłabić enzymy i spowolnić ten proces. Z tego ciasta już raczej nic nie będzie
@Acri: no to za rzadko karmisz. Teoretycznie żytni karmiony w proporcji 1:1:1 jest dojrzały/ w szczycie aktywności po ok. 8h. W proporcji 1:5:5 po ok.12-15h. Pszenny karmiony w proporcji 1:1:1 jest już dojrzały po 3-4h, więc pewnie dlatego zakwas Ci słabo rósł, bo był po prostu głodny( ͡°͜ʖ͡°) 1:5:5 dla pszennego to jakieś 8h i 1:10:10 to 12h. Wszystkie czasy są oczywiście orientacyjne, bo dużo
@Acri: ale dlaczego gigantycznych? możesz karmić w małej ilości 5g zakwasu i po 25g maki i wody. Polecam dołączyć do grupki "Piekarnicza brać" na fb i olać pseudo przepisy ze stronek.
Cześć, chcę Wam dziś przedstawić kolejny secik o którego wykonanie poprosił mnie Św. Mikołaj ( ͡°͜ʖ͡°) Card holder, który pomieści 5 kart oraz pasek do zegarka w stylu rally. Całość ręcznie wykonana wraz z przeszyciem z jednego kawałka skóry garbowanej roślinnie.
@MartaMartuska: zaraz się dowiem, bo z siostrami robiłem te chleby. Pokazywałem im co i jak a one same piekły. Jak jeszcze nie zjadły to zaraz podeślę xD
@MartaMartuska: niestety nie, ale mówiła że słabo czuć curry i mocno słony jest. Ale to wina pasty, mam taką jak na zdjęciu i faktycznie jest bardzo słona. Kupię jakaś lepsza pastę i zrobię jeszcze raz.
@MartaMartuska: ja zawszę lubię coś dodać, a że one robiły pierwszy raz to poszalały xD teraz planuje trochę kolorowych zrobić tylko muszę pozamawiac składniki