Wpis z mikrobloga

Japońskie żółtka nie zawsze są żółte, a często są wręcz pomarańczowe lub nawet czerwone. Kury mają specjalną dietę aby osiągnąć odpowiedni kolor oraz profil smakowy żółtka.

Na zdjęciu Taiwan maze soba, czyli odmiana ramenu bez bulionu, która została spopularyzowana w Nagoi. Zdjęcie robione w lokalu, w którym ten typ ramenu wymyślono. Pikantna wieprzowina, proszek rybny, zielona cebulka, czosnek oraz surowe żółtko to najczęstsze dodatki do grubego makaronu z dużą ilością sezamowego sosu.

Od lutego siedzę w Japonii, gdzie kończę pisać swoją książkę o ramenie. Zapisy na książkę tutaj.

A jeśli chcesz zrobić ramen w domu to przepisy znajdziesz tutaj. Na taiwańską maze sobę przepis za jakiś czas też się pojawi.

#ramen #kuchniamg78 #japonia #jedzenie
MG78 - Japońskie żółtka nie zawsze są żółte, a często są wręcz pomarańczowe lub nawet...

źródło: 07281391-5FCE-41ED-A8EE-396CE60C5209

Pobierz
  • 57
  • Odpowiedz
Japońskie żółtka nie zawsze są żółte, a często są wręcz pomarańczowe lub nawet czerwone


@MG78: szczególnie, kiedy rozbije się jajko z dość rozwiniętym zarodkiem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 1
Takie specjalne jajka kupuje się na sztuki, są droższe niż te z marketu i najczęściej wykorzystuje się je do jedzenia na surowo (ale kto bogatemu zabroni gotować).

Nawet zwykłe jajka z marketu w Japonii są dobrej jakości i bardzo ładne, podobnie jak drób i w sumie większość produktów spożywczych.
MG78 - Takie specjalne jajka kupuje się na sztuki, są droższe niż te z marketu i najc...

źródło: 935778AD-64D1-4AD2-9E5D-AB555E752965

Pobierz
  • Odpowiedz
@MG78 a co jak wstrzykują podstępnie sos sojowy mała igłą do żółtka? W jedynym odcinku kiepskich boczek tak wysysał żółtka w sklepie u Malinowskiej
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 1
@Jerry664: chashu z boczku wieprzowego, do Taiwan mazesoba w podstawowej wersji zazwyczaj się go nie dodaje (tak jak arkuszy nori oraz gotowanego jajka) na zdjęciu jest wersja special
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@byferdo: w ramenach najczęściej są ajitsuke tamago czyli właśnie jajka marynowane, one są gotowane na twardo albo półtwardo i tak marynata może zmienić kolor żółtka (i białka).

Z tego co wiem to aby osiągnąć odpowiedni kolor karmi się kurczaki między innymi papryczkami chilli.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@penguin: A jak zaawansowany jesteś w tematach ramenowych? Ja czasem chodzę do bardzo konkretnych, czasem jadę specjalnie do jakiegoś miasta wlasnke w tym celu ale ze względu na jakieś tematy historyczne, czy dlatego że jest tam cos szczególnego albo ktoś szczególny.

Jeśli po prostu czasem jesz sobie ramen to śmiało możesz wchodzić do najbliższych ramenow jak akurat będziesz głodny. Możesz wcześniej sprawdzić na mapach Google czy ocena jest spoko (3,7 już
MG78 - @penguin: A jak zaawansowany jesteś w tematach ramenowych? Ja czasem chodzę do...

źródło: EE677905-C755-4E49-8033-F1932E4F5357

Pobierz
  • Odpowiedz