Wpis z mikrobloga

Też musiałem dorosnąć do bakłażanów. Tak samo do cukini czy szparagów.
Nie wyobrażam sobie żeby nie zrobić placków smażonych z cukinii, kotletów z kalafiora czy zielonych szparagów zapiekanych w folii z oliwą i szczyptą soli.
  • Odpowiedz
@arinkao: Ta skórka łatwo schodzi i bakłażan jest miękki, czy trzeba się męczyć? Jak kiedyś piekłem kawałki kurczaka z warzywami, to zamiast cukinii kupiłem bakłażana. Obrałem go ze skóry, pokroiłem i dorzuciłem, ale po wyjęciu z piekarnika był twardy, mimo że inne warzywa normalnie się zrobiły.
  • Odpowiedz
  • 2
Ta skórka łatwo schodzi i bakłażan jest miękki, czy trzeba się męczyć? Jak kiedyś piekłem kawałki kurczaka z warzywami, to zamiast cukinii kupiłem bakłażana. Obrałem go ze skóry, pokroiłem i dorzuciłem, ale po wyjęciu z piekarnika był twardy, mimo że inne warzywa normalnie się zrobiły.


@Wykopaliskasz: Jak dobrze upieczesz to schodzi łatwo i jest bardzo miękka. Przekrojony na pół i zrobione nacięcia w kostke. Warto posolić go wcześniej a potem wypłukać,
  • Odpowiedz
@arinkao ten powyższy to mój ukochany wariant faszerowany, jest tam kapka chudego mięsa drobiowego, za to jest z tego zupełnie samodzielny obiad lub kolacja
  • Odpowiedz
@arinkao ten pierwszy wariant porządną oliwą, sporo, uwzględniając że nieco wsiąknie w miąższ; faszerowane tylko odrobinę po skórce
  • Odpowiedz