Wpis z mikrobloga

• 0
@ukradlem_ksiezyc:

to zwykłe masło. Osełka oznacza kształt.

No wiem że, kształt ale z większą zawartością tłuszczu przez co jest smaczniejsze. Pytanie tylko jakich czy roślinnych czy mlecznych. jeśli tych drugich ok ale cholera wie co tam dają. Tak czy siak w lodówce robi się twarde tak jak "prawdziwe" tradycyjne masło wiejskie z kiedyś tam a zwykłe gówno masła czy w lodówce czy poza cały czas są miękkie. Poza tym lipne w smaku jak olej jakiś
  • Odpowiedz
  • 1
@ukradlem_ksiezyc:

Ty myślisz o terminie "masło ekstra" (o czym już mówiłem).

Faktycznie oprócz dużymi literami osełka pisze pod spodem masło extra ale i tak pewnie każdy będzie kojarzył osełkowe jako te lepsze zbliżone najbardziej do tradycyjnego wiejskiego. Więc chyba lepiej napisać osełkowe niż masło ekstra bo nie każdy będzie kumał o co chodzi. A co do produktu i tak trzeba patrzeć na skład jak pisze z tłuszczu mlecznego to ok.
  • Odpowiedz
  • 0
@ukradlem_ksiezyc:

Tak, każdy myśli i dlatego producenci to samo masło sprzedają 2x drożej.

Dlatego warto się edukować, muszę więcej o tym poczytać kiedyś. Tylko nie wiem kiedy ( ͠° ͟ل͜ ͡°)
Z olejami to jak wyżej, ale kiedyś pamiętałem o co chodziło z rafinacją i
  • Odpowiedz
@Zwierz33:
Jadłem wyroby czekoladopodobne - dobre dla ludzi których nienawidzisz.

Czasami znajdzie się ktoś kumaty i coś sprostuje albo wytłumaczy

Jeśli jestem czegoś pewny to to staram się tłumaczyć, ale jak sam widzisz na własnym przykładzie, bardzo ciężko ludzi przekonać jeśli mają swoje
  • Odpowiedz
  • 1
@ukradlem_ksiezyc:

a co jeśli nie mam racji ?

No akurat staram się podobnie podchodzić. Tylko tutaj bardziej chodzi w sumie o to że, jeśli osełka nie jest używana w innych produktach masłopodobnych to też ujdzie jako te "prawdziwe masło" tylko wypadałoby dopisać te 82 % żeby było wiadomo że, chodzi o ekstra czyli powiedzmy najlepsze bo więcej procent to chyba nie ma ?
Są też z mniejszą zawartością tłuszczu dlatego tak piszę 82 % a jaki dokładnie skład tamtych to nie patrzyłem. Masła zwykle nie używam tylko czasami jak coś robię także zawsze wolałem 82 % bo tyle co używam to nic się nie stanie jak się
  • Odpowiedz
@Zwierz33

W Polsce jemy bardzo kiepska żywność. Ze starych czasów utarło się, że w Polsce jest dobre jedzenie a tymczasem mało już zostało nieskażonych produktów (skażonych w sensie z dodatkami i innymi gównami).

U nas naprawdę trzeba być co najmniej technikiem żywienia aby mieć przynajmniej wiedzę co się je (bo pewności to nie mamy nigdy).
  • Odpowiedz
  • 0
@ukradlem_ksiezyc: Wiedza to jedno a budżet jakim dysponujemy to drugie, bo co po samej wiedzy jeśli ta zdrowa albo chociaż zdrowsza jest za droga []
Ciekawe jak tj. "za granicą" niby jakościowo stereotypowo np. Niemieckie produkty lepsze ale ciekawe jak tj. ogólnie na świecie ( ͠° ͟ل͜ ͡°)
  • Odpowiedz
@Zwierz33

Mogę powiedzieć jak to wygląda w Kalifornii (niestety nie mogę się odnieść jak to wygląda do zarobków bo byłem na polskiej pensji a lwią część żywności miałem opłaconą).

Ogólnie masz przekrój całej żywności. Od największego syfu w wallmarcie (którego bałbym się zjeść) do żywności organicznej, dużo lepszej niż w PL. Oczywiście że zdrowa żywność była droższa, ale czy aż tak dużo? Przy normalnej pensji to raczej nie był dramat.
  • Odpowiedz
  • 0
@ukradlem_ksiezyc: W Polsce to jak sam sobie nie przebadasz czegoś tam to nic nie wiesz. U mnie na ulicy ostatnio wyszło że, w wodzie pitnej są bakterie Coli, zgadnij jak to wyszło ? babka z mojej ulicy ma fioła na ptk. jedzenia, klimatu itd... i daje próbki wody co jakiś czas do badania a wodociągi co ? Cisza ( ͡ ͜ʖ ͡)
Rtęć w kreatynie SFD. Jak wyszło ? Typ prywatnie zrobił badanie a oni potem tylko świrowali żeby załagodzić a mieli już z 3 wpadki dość ciekawe jak ta rtęć ( ͡ ͜ʖ ͡)
Sól drogowa kiedyś była w serach gouda w PL ( ͡ ͜ʖ ͡)
Jeszcze coś było ale wyleciało mi z głowy XD Niedługo okaże się że, ropa w czymś tam będzie XD Albo asfalt w maku takim do posypywania XD []

Człowiek dba o zdrowie, ćwiczy a takie mendy nawalą syfu i potem człowiek choruje. W poprzedniej pracy typ zalał kanapki innemu acetonem ( ͡ ͜ʖ ͡) wywalili go ale pomyśl XD i nasypał do pudełeczka z apapem pinesek innemu (
  • Odpowiedz