Aktywne Wpisy
Mówcie co chcecie ale perspektywa dalszego ocieplania klimatu jest naprawdę niepokojąca. Wyobraźcie sobie, że za kolejne 20-30 lat w Afryce letnie temperatury sięgałyby po +55,60° C. Przecież to się prędzej czy później skończy jakąś naprawdę masową wędrówką ludów w kierunku Europy czy wojnami o wodę.
I żeby nie było - nie chce kolejnej gównoburzy o papierowe słomki, nie jestem ekoświrem.
Można długo dyskutować na temat wpływu człowieka na klimat, ale prawda
I żeby nie było - nie chce kolejnej gównoburzy o papierowe słomki, nie jestem ekoświrem.
Można długo dyskutować na temat wpływu człowieka na klimat, ale prawda
Wakabajashii +155
Jakiś czas temu kupiliśmy dom z małym ogródkiem, patrząc na to ze jeszcze tam nie mieszkamy to trochę zarosło tam chwastami. Stwierdziłem, że wezmę kosiarkę i pojadę je skosić żeby to jako tako wyglądało. Zacząłem kosić i nagle przyszedł sąsiad, że przez to że skoszę chwasty to u niego za płotem się pojawią bo wiatr zwieje i jeśli nadal będę kosić to wystawi mi rachunek XD. Zacząłem mu tłumaczyć, że to nic
Lekko przysmażona bułka tarta samoróbka z masłem osełkowym 82 % ( ͡º ͜ʖ͡º)
Tanio smacznie ale nie każdy lubi zielone ( ͡° ͜ʖ ͡°) ¯\(ツ)/¯
#przegryw #przegrywpo30tce #samotnosc #gotujzwykopem #gotujzmikroblogiem #jedzzwykopem #jedzenie #dieta #foodporn #zainteresowania #obiad #sniadanie #dziendobry #lesnewpisy
Nie chcę cię zasmucać ale "masło osełkowe" to zwykłe masło. Osełka oznacza kształt.
No wiem że, kształt ale z większą zawartością tłuszczu przez co jest smaczniejsze. Pytanie tylko jakich czy roślinnych czy mlecznych. jeśli tych drugich ok ale cholera wie co tam dają. Tak czy siak w lodówce robi się twarde tak jak "prawdziwe" tradycyjne masło wiejskie z kiedyś tam a zwykłe gówno masła czy w lodówce czy poza cały czas są miękkie. Poza tym lipne w smaku jak olej jakiś
Masło osełkowe oznacza masło w kształcie osełki. "Osełka" w maśle nie oznacza żadnego innego procesu wytwarzania czy składu.
Tu masz nawet potwierdzenie od jednego z producentów
https://www.osmkolo.pl/produkty/oselkowe-maslo-ekstra/
Masz poniżej google: XDXDXDXDXDXD(⌐ ͡
Ale chyba jedynie te osełkowe robią pochodzenia mlecznego ?
To nie masło, tylko próba zawłaszczenia nazwy przez producentów w celu zmylenia klienta.
Ty myślisz o terminie "masło ekstra" (o czym
Faktycznie oprócz dużymi literami osełka pisze pod spodem masło extra ale i tak pewnie każdy będzie kojarzył osełkowe jako te lepsze zbliżone najbardziej do tradycyjnego wiejskiego. Więc chyba lepiej napisać osełkowe niż masło ekstra bo nie każdy będzie kumał o co chodzi. A co do produktu i tak trzeba patrzeć na skład jak pisze z tłuszczu mlecznego to ok.
Tak, każdy myśli i dlatego producenci to samo masło sprzedają 2x drożej.
Dlatego warto się edukować, muszę więcej o tym poczytać kiedyś. Tylko nie wiem kiedy (ง ͠° ͟ل͜ ͡°)ง
Z olejami to jak wyżej, ale kiedyś pamiętałem o co chodziło z rafinacją i
Jadłem wyroby czekoladopodobne - dobre dla ludzi których nienawidzisz.
Jeśli jestem czegoś pewny to to staram się tłumaczyć, ale jak sam widzisz na własnym przykładzie, bardzo ciężko ludzi przekonać jeśli mają swoje
No akurat staram się podobnie podchodzić. Tylko tutaj bardziej chodzi w sumie o to że, jeśli osełka nie jest używana w innych produktach masłopodobnych to też ujdzie jako te "prawdziwe masło" tylko wypadałoby dopisać te 82 % żeby było wiadomo że, chodzi o ekstra czyli powiedzmy najlepsze bo więcej procent to chyba nie ma ?
Są też z mniejszą zawartością tłuszczu dlatego tak piszę 82 % a jaki dokładnie skład tamtych to nie patrzyłem. Masła zwykle nie używam tylko czasami jak coś robię także zawsze wolałem 82 % bo tyle co używam to nic się nie stanie jak się
W Polsce jemy bardzo kiepska żywność. Ze starych czasów utarło się, że w Polsce jest dobre jedzenie a tymczasem mało już zostało nieskażonych produktów (skażonych w sensie z dodatkami i innymi gównami).
U nas naprawdę trzeba być co najmniej technikiem żywienia aby mieć przynajmniej wiedzę co się je (bo pewności to nie mamy nigdy).
Ciekawe jak tj. "za granicą" niby jakościowo stereotypowo np. Niemieckie produkty lepsze ale ciekawe jak tj. ogólnie na świecie (ง ͠° ͟ل͜ ͡°)ง
Mogę powiedzieć jak to wygląda w Kalifornii (niestety nie mogę się odnieść jak to wygląda do zarobków bo byłem na polskiej pensji a lwią część żywności miałem opłaconą).
Ogólnie masz przekrój całej żywności. Od największego syfu w wallmarcie (którego bałbym się zjeść) do żywności organicznej, dużo lepszej niż w PL. Oczywiście że zdrowa żywność była droższa, ale czy aż tak dużo? Przy normalnej pensji to raczej nie był dramat.
Rtęć w kreatynie SFD. Jak wyszło ? Typ prywatnie zrobił badanie a oni potem tylko świrowali żeby załagodzić a mieli już z 3 wpadki dość ciekawe jak ta rtęć (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
Sól drogowa kiedyś była w serach gouda w PL (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
Jeszcze coś było ale wyleciało mi z głowy XD Niedługo okaże się że, ropa w czymś tam będzie XD Albo asfalt w maku takim do posypywania XD └[⚆ᴥ⚆]┘
Człowiek dba o zdrowie, ćwiczy a takie mendy nawalą syfu i potem człowiek choruje. W poprzedniej pracy typ zalał kanapki innemu acetonem (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■) wywalili go ale pomyśl XD i nasypał do pudełeczka z apapem pinesek innemu (