Wpis z mikrobloga

Thermomix - warto czy nie?
Na to pytanie nie można znaleźć prostej odpowiedzi przez marketing szeptany, sektę użytkowników czy opłacanych recenzentów.

Każda osoba (użytkownik), która o to pytałem bardzo polecała urządzenie przez ogrom możliwości, oszczędność czasu czy łatwość gotowania.

Spojler recenzji


Recenzja urządzenia.
Thermomix trafił w moje ręce na około 2 tygodnie (pożyczony od rodziny) i przez ten czas testowałem różne przepisy.

Na wstępie zaznaczę, że nigdy nie miałem / nie używałem tego typu urządzenia, ba nie mam nawet podstawowego robota do rozrabiania ciast, więc nie mam dużego porównania. Recenzja jest moja subiektywna opinia osoby, która lubi gotować i nie traktuje tego jako karę.

Przepisy których używałem w trakcie testów:
1) zupy (gulaszowa, żurek)
2) dania mięsne (kurczak po koreańsku, mac&cheese i inne (...))
3) dania wege (kotleciki roślinne)
4) ciasto (pizza)
5) inne (szejki, moje gotowanie bez przepisu itd)

Zacznijmy więc od początku czyli elektroniki / smart funkcji - urządzenie włącza się stosunkowo długo, kolejne 30 sekund łączy się z WiFi, ekran mnie denerwuje, jest nieresponsywny często nie łapie dotyku palca - mniejsze przyciski muszę czasami klikać 5 razy żeby załapał. Przewijanie przepisów czy opcji jest jest po prostu niewygodne i pozostawia wrażenie taniego chińskiego tabletu. Nie rozumiem jak w dobie tanich procesorow mobilnych zdolnych do naprawdę wielu rzeczy urządzenie w tej kwocie może działać tak źle.

Ale przejdźmy do najważniejszego czyli gotowania, zrobię to na zasadzie listy plusow i minusów:

PLUSY:

- zajmuje naprawdę mało miejsca, gdybym miał kupować osobne urządzenia żeby miec wszystkie funkcjonalności TM to pewnie musiałbym mieć dedykowana szafkę pod sprzęty

- samo gotowanie jest o tyle fajne, ze nie trzeba specjalnie myśleć - wszystko krok po kroku się wyświetla i mówi co trzeba robić, ile gramów czegoś wrzucić. Jak zawsze mialem odpalane przepisy na telefonie to wiecie jak to jest denerwujące - ekran gaśnie, brudne palce zeby przewinąć przepis dalej itd.

- W większości przypadków można w którymś etapie gotowania całkowicie zapomnieć o urządzeniu i pozostawić je sobie samemu, jest ta pewność ze nie przypali dania i przerwie gotowanie w "odpowiednim" momencie.

MINUSY:

- TM NIE oszczędza czasu, nie przyspiesza gotowania. To jest imo największy mit tego urządzenia. Większość rzeczy i tak trzeba zrobić samemu (wyciągnąć, umyć, obrać, pokroić itd) i dopiero wrzucić do TM. Mało tego, kurczaka w jednym z przepisów i tak musiałem usmażyć osobno na patelni, więc XD Śmiem twierdzić, ze szybciej gotuje tradycyjnymi metodami

- W większości przypadków, TM służył mi głównie za mikser cebuli i czosnku (na początku prawie każdego przepisu) a później za ciepły garnek z automatycznym mieszaniem.

- Przepisy są mierne - pierwszy który zrobiłem 1:1 tak jak chcieli, był okropnie mdły i nieprzemyślanie zrobiony. Cukinia w sosie była ledwo ruszona, mialem wrażenie ze wciąż lekko surowa. Danie nie miało w ogóle smaku.
Po tym zacząłem przerabiać w trakcie przepisy np dodając więcej przypraw czy niektórych składników, przedluzalem/skracalem czas gotowania/siekania/miksowania.

- testowałem kilka razy "zmywarkę" czyli automatyczny system mycia (wlewa się wodę z płynem do naczyń), ale za każdym razem i tak brud zostawał. Przypalilem raz cebule (chciałem mieć do pierogów, swoją droga cebula na dole spalona, u góry surowa), odpaliłem tryb zmywania przypalen dwa razy (dla pewności). Dno było wciąż brudne, chociaż brud schodził od pociągniecia palcem.

W podsumowaniu - urządzenie nie jest tak użyteczne jak myślałem ze będzie, nie zrobiło na mnie większego wrażenia ani efektu WOW. Czuje ze znudziliby mi się używanie TM bardzo szybko, bo jest więcej pierdzielenia się z tym niż bez tego.
Moim zdaniem kompletnie nie jest warte ~6k płn, moze mógłbym za to zapłacić z 1-1,5k żeby nie czuć się wydymanym.
Jeżeli nowy "Lidlomix" za 400euro działa podobnie, to może i bym się na niego skusił.

#thermomix #gotujzwykopem #jedzenie #kuchnia #gotowanie
KarmelowyJeremiasz - Thermomix - warto czy nie? 
Na to pytanie nie można znaleźć pro...

źródło: comment_1648980601gbb5yJuR5ZmEDMSFsxlmig.jpg

Pobierz
  • 170
sprawdzałeś i wiesz czy tylko zgadujesz? Dalej czekam na konkretny argument dlaczego warto zapłacić 3 tys zł więcej za TM? Co on takiego ma wartego rąk dużej dopłaty? W czym jest lepszy od konkurencji?


@qualin: juz napisalem ci dlaczego moim zdaniem bezsensu kupowac lidlomixa
@Pawel993: o czym ty piszesz xd kupujesz lidlomixa ze wszystkim i masz darmowy dostęp do aktualizowanych na bieżąco przepisów. A thermomixie nie dość ze dajesz robić się w balona płacąc 5 k za sprzęt to jeszcze musisz opłacać abonament za dostęp do przepisów xD
@KarmelowyJeremiasz: 1000% racji!
Nie wiem jakim cudem urządzenie za takie pieniądze może tak wolno działać i mieć tak słaby ekran. Mi też nie wchodziły przyciski, a menu lagowało.
Mycie tak samo się kompletnie nie sprawdza. A spód najniższego noża mnie totalnie przeraża co tam musi być.
Jedzenie jest tak rozpisane, aby smakowało każdemu czyli nikomu. Absolutnie nie może być wyraziste. Musi być mdłe :/ żona, która lubi gotować dodawała przyprawy od
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Pawel993: masz napisać co jest warte dopłacenia 3 tys zł do np lidlomixa czy companiona, a nie bzdury typu "chyba jest mało przepisow". Jak nie masz argumentów to zakończ dyskusję.
@KarmelowyJeremiasz: A ja mam wersje tm5 od chyba 5 lat. Używam codziennie. Ugotowanie dobrej zupy krem to kilka minut, proste danie jak ryż z pomidorami tez 5 minut. Ciasto na pizzę wychodzi pyszne bez brudzenia się i #!$%@? z tym wszystkim tez w kilka minut. Soki, zupy, drinki, proste danie. Gotowanie na parze tez złoto. Po 4 daniach twoja recenzja ma małe znaczenie. Ja osobiście sobie życia bez tm nie wyobrażam.
@KarmelowyJeremiasz z czego to ciasto robiłeś? Sorry, ale często robię ciasto w TM i takiego czegoś nigdy nie widziałem.

Ludzie więcej na telefony wydają, a można przecież kupić Xiaomi który robi to samo. Tu fakt że ktoś wydał pieniądze na thermomixa i potrafi go używać (mac and cheese I żurek - super przepisy xD) wywołuje takie wycie ( ͡º ͜ʖ͡º)
@KarmelowyJeremiasz: Kupiłem za 50zł garnek do ryżu z możliwością gotowania na parze i wolnowarem. Zupełnie wystarczy...
TM to jest taka ściema marketingowa. Albo faktycznie dla osób dla których gotowanie jest kara.
Mój różowy od trzech lat do kuchni wszedł może 4 razy, ale TM chciała by mieć bo by mogła wszystkie wspaniałości ugotować ... XD xD xD
@lukenzi jak gość robi żurek i mac&cheese jako dania popisowe. A ciasto na pizzę robił chyba z kleju do płytek zamiast mąki, to co się dziwić. Ale wiekszosc osób zadowoli się kebabem z budy i schabowym w niedzielę i są to dla nich najważniejsze wartości w życiu więc neguje istnienie innych upodobań smakowych
@KarmelowyJeremiasz: W sumie z ciekawości sprawdziłem czy typowe firmy robiące roboty planetarne juz działają i chyba zaczyna sie cos robic na rynku. Kenwood juz ma wage + podgrzewanie do 60*C wiec jakby niepatrzec to niebawem przegoni termomixa, biorac tez pod uwage że np. moja mama kenwooda zaciąga do robienia ciasta i jest to na prawdę potężny wół roboczy a nie jakaś zabawka

https://www.mediaexpert.pl/agd-male/do-kuchni/roboty-kuchenne/robot-planetarny-kenwood-kwl90-244si
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Jak ktoś nie umie pokroić warzyw to niech lepiej już sobie pizzę zamawia codziennie. Rozumiem że naleśniki też mi zrobi?
@KarmelowyJeremiasz: Problem w Polsce i Polakach jest taki ze takie urządzenie zabiera wam kilka wypłat i „boli” bardziej niż gościa z zagranicy.

W Uk £1099 - minimalna £1500?
Holandia €1099 - minimalna €1800?
Niemcy €1000 - minimalna €1800?
Polska 5999zl (€1000) - minimalna 2000zl (£400)

Ceny i minimalne na oko- chodzi o ogólny obraz.

Takie rzeczy ludzie dostaja za granica jako prezenty np. Ja. W pl znajomy raczej nikt nie kupi