Wpis z mikrobloga

Końcem kwietnia zamówiłam z tatą testy DNA z #myheritage Zestaw dostaliśmy początkiem maja, od razu odesłaliśmy próbki do laboratorium i tak oto dziś rano dostałam swoje wyniki :) Najdłużej trwała wysyłka do USA. Po fakcie przeczytałam, że lepiej nie wysyłać do Ameryki poleconych, bo to tylko wydłuża proces - Amerykanie nie bardzo rozumieją co to za dziwaczna forma listu xD Sam proces badania w laboratorium przebiegł dosyć szybko.

Kilku wykopków zastanawiało się, czy warto, więc odpowiadam - moim zdaniem tak, choć nie znajdziecie tam super szczegółów w stylu "twój dziadek pochodził ze Słowacji, a babcia z Łotwy". Będą tylko ogólne grupy etniczne (dla Polaków będzie to Europejczyk z Europy Wschodniej) i mogą się trafić bardziej konkretne grupy genetyczne (np. Polacy lub zbiorcza grupa Polacy/Czesi/Węgrzy/Słowacy), ale MyHeritage zaznacza, że w drugim przypadku ich poziom wiarygodności jest niski. Dla mnie wyniki były ogromnym szokiem, spodziewałam się, że będą bardziej podobne do taty (kolejno Europejczyk z EW, Bałkańczyk, Bałt i Fin [5%]), ale jednak geny mojej mamy zaważyły. Nikt z nas nie miał pojęcia, ze mamy jakieś korzenie poza polskim. Pochodzimy z dawnego zaboru austriackiego, więc mix nie powinien dziwić, ale jednak dziwi xD Skąd te 12% irlandzko-szkocko-walijskich genów to już w ogóle znak zapytania.

Z tego, co widziałam w jakimś randomowym filmiku na YT takie wyniki powinny pokazywać 8 pokoleń wstecz. Oprócz wyniku widać, z którymi użytkownikami strony mamy wspólne DNA i w jakich krajach ilu mamy przodków (też chodzi o użytkowników). Można do nich napisać, choć akurat u mnie najwięcej to było 1,9%, więc rodzina prawie żadna :D

Jak ktoś ma wątpliwości to można przy okazji zbadać ojcostwo, bo strona porównuje dwie próbki xD Za dopłatą dostaje się też raport o predyspozycjach zdrowotnych i chorobach, ale tego nie wybrałam, bo bym pewnie umarła na hipochondrię.

#genealogia #rodzina
Praemislia - Końcem kwietnia zamówiłam z tatą testy DNA z #myheritage Zestaw dostaliś...

źródło: comment_1623957988bhU434PrIxUxEcnLb7e2m1.jpg

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@Praemislia: w weekend to rozmawiałem z księdzem historykiem na emeryturze który mieszka w okolicach Mielca.
On mówi że prawdziwych Słowian już nie ma bo ich Tatarzy w XI wieku wybili
  • Odpowiedz
@HorribileDictu: Wgrałam na FamilyTreeDNA (jakoś tak), to się okazało, że to baza pokrewieństwa, a za wyniki etniczne trzeba już płacić (xD) i na GEDmatch, ale albo mają buga jakiegoś albo jeszcze nie przemielili tych moich wyników. Jutro spojrzę. Chciałam jeszcze gdzieś, ale to muszę zrobić dobry research.
  • Odpowiedz