Wpis z mikrobloga

@pogop: Może i jest z żytniej. Kolor bardziej zależy od stopnia oczyszczenia mąki. Z najbardziej oczyszczonej mąki, czy to pszennej, czy żytniej robi się jasne, pulchne wypieki. Z mniej oczyszczonej np. pieczywo razowe i ono jest ciemne i zbite. Od kiedy fit stało się modne do mąki dodają karmel. Pieczywo jest dzięki temu ciemniejsze ale kolor ma taki trochę "krówkowy" i posmak też.
@pogop: tak jak pokazuje skład, jedna trzecia ciasta to kwas. Jest taka metoda, która pozwala na zrobienie tak pulchnego chleba żytniego, tylko właśnie ciasto to dużo zakwasu i krótki czas wyrastania.
@pogop: wydaje mi się, że to dlatego, bo jest bardzo napowietrzony :D Ma dużo wody, mało mąki. Musisz go zjeść wiecej, żeby wyrobic tyle samo kcal co z takiego zbitego. Ja bym jednak jadła jakiś inny chleb, w biedronce jest dobry ciemny pakowany w takie kwadraciki xd