Wpis z mikrobloga

Prosty, łatwy, szybki i bardzo tani przepis na smaczne danie od naszych azjatów (lekko zmienione przez moją osobę ( ͡º ͜ʖ͡º))

Składniki na jedną porcję:
- 3/4 torebki ryżu
- 2 jajka
- pół pojedynczej piersi z kurczaka (może być jakikolwiek inny fragment mięsa z kurczaka)
- niecały kieliszek sosu sojowego (absolutnie może być najtańszy, zwykły jasny sos sojowy)
- niecały kieliszek bulionu drobiowego (może być z kostki, ja użyłem normalnego)
- pół średniej wielkości cebuli
- 1 łyżeczka miodu
Opcjonalnie:
- szczypiorek i/lub świeża natka pietruszki

Ryż gotujesz i przekładasz do miski. Na patelni podgrzewasz wymieszany sos sojowy z bulionem i miodem i, gdy się zagrzeje, dodajesz pokrojoną w łezki, kostkę, czy dinozaury cebulkę oraz pokrojonego w większą kostkę kurczaka. Dosłownie kilka minut (najlepiej pod przykryciem) podgotowujesz, tak, aby kurczak nie był już surowy i miał wystarczająco kilka chwil, aby podłapać smak z przypraw. Do patelni, następnie dodajesz powoli i równomiernie rozbełtane jajka i znowu przykrywasz na kilka chwil, aby jajko doszło na mniej/więcej pół twardo, żeby nie było maksymalnie ścięte, ale jeśli tak nie lubisz, możesz raczej spokojnie ściąć całkowicie i gotowy "omlet" nakładasz na przygotowany wcześniej ryż. Wierz opcjonalnie posypujesz pokrojonym szczypiorkiem i/lub natką (natkę odpuściłem bo nie przepadam) i gotowe ()

Końcowe przemyślenia: powiem szczerze, że zawsze lubiłem kuchnię azjatów, ale nigdy nie chciało mi się z tym bawić, albo zwyczajnie nie było mnie stać, bo trzeba było kupować jakieś wyszukane przyprawy, albo dodatki. Gdy natrafiłem na ten przepis, pomyślałem, że spoko, spróbujmy. W oryginale, często pojawia się odrobina sake, ale olałem w nadziei, że będzie spoko i uwierzcie mi, serio wyszło spoko. Nie będę przecież ganiał i specjalnie kupował sake na szybki obiadek. W wielu przepisach, jest też na końcu dodanie na wierzch surowego żółtka (jak na tatar), ale nie miałem dostępu do godnych zaufania jaj, więc zaniechałem ten pomysł, aby przypadkiem czegoś się nie nabawić. Dodatkowo byłem zaskoczony, że w przepisach jest absolutny brak dosalania jajek, dosalania do smaku, brak pieprzu i nie wiedziałem, czy, aby przypadkiem pod koniec nie będę musiał na własną rękę doprawiać, ale nie było takiej potrzeby. W smaku jest lekko słono-słodkie i wszystko razem świetnie gra. O dziwo, posiłek jest stosunkowo lekki i nie czułem po zjedzeniu, że jest mi ciężko, więc pewnie kiedyś zrobię to też i na śniadanie. Porcja, mniej/więcej wyszła mnie 3,50-4,00zł - kwota lekko elastyczna z racji tego jakiego mięsa użyjesz, dodatków, jaj itd. ale z racji, że można użyć praktycznie każdej partii kurczaka, można zrobić wszystko bardzo tanio ʕʔ

#foodporn #gotujzwykopem i myślę, że mogę zawołać naszych kochanych siłaczy z tagu #mirkokoksy - kurczakowo-jajowa potrawa, może komuś się przyda porcja białka w ciałko ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Niewierny_Mops - Prosty, łatwy, szybki i bardzo tani przepis na smaczne danie od nasz...

źródło: comment_ToxouM86knX7M5n5DRttmeI4qPTpHYum.jpg

Pobierz
  • 94
Wołam przez MirkoListy plusujących ten wpis (28)

Dodatek wspierany przez Cebula.Online

Nie chcesz być wołany/a jako plusujący/a? Włącz blokadę na https://mirkolisty.pvu.pl/call lub odezwij się do @IrvinTalvanen

Uważasz, że wołający nadużywa MirkoList? Daj znać @IrvinTalvanen

! @lubie-sernik @BajerOp @skrtrk @adamooo121 @ykuleczka @soadfan @BoTakChce @przypadek_szczegolny @digout @KrzysiuPG @doszet @xerx3 @011011010110000101111000 @bigger @Aedem @dzikiczytelnik @bydlaku470 @Life_will_kill_ya @lulezazan @Liesbaum
@Niewierny_Mops: "Prosty, łatwy, szybki i bardzo tani" nie wciskaj kitu.

Nie jest prosty - napisałeś litanię składników. Nie jest szybki - sam ryż gotuje się pół godziny. Plus smażenie a na końcu zmywanie. Nie jest bardzo tani - te składniki swoje kosztują. Jajko z kurczakiem? Obrzydliwe.

Mój przepis na ryż z kurczakiem:
bierzesz szybkowar, rozgrzewasz, w międzyczasie do miski wsypujesz ryż, zalewasz wodą, do tego wkładasz pokrojoną pierś kurczaka (w międzyczasie
sam ryż gotuje się pół godziny


@tomaszk-poz: Dobra, nie wierzę xD muszę złapać przynętę i odpowiedzieć.

Nie jest bardzo tani - te składniki swoje kosztują.


Nie? No to jedziemy, patrz:
3/4 torebki ryżu - 30-40gr (taniej jeszcze, gdy kupujesz opakowanie luzem, a nie w saszetkach)
2 jajka - 60-80gr
pół pojedynczej piersi z kurczaka (moja ważyła na oko ~100-150g pewnie) - 1,50-2,50zł
Reszta to już są dosłownie grosze, a pisałem o
@Niewierny_Mops: Ty mnie nie oświecaj tylko przyjmij wiadomości, ze są różne rodzaje ryżu (ryż biały to nie ryż), poza tym ja po 12 minutach siadam do posiłku, a Ty jeszcze rzeźbisz w tej kuchni :-) Wg. sonko.pl ryż biały 16 minut, ryż naturalny (zdrowszy) - 30 minut, czerwony 20 minut.

Masz problem z liczeniem - ryż kosztuje 3-4zł to daje przynajmniej 56 groszy, jajka po 30gr to gówno nie jajko, sos
ryż biały to nie ryż


@tomaszk-poz: tak się składa, że świat naukowy idzie zgodnie, że akurat ryż biały to ryż xD

ryż kosztuje 3-4zł


Niecałe 3zł za kilogram, a zużywam ilościowo 3/4 torebki, czyli odpowiednio około 75gram ( ͡° ͜ʖ ͡°) przelicz sobie, dasz radę, wierzę w Ciebie

jajka po 30gr to gówno nie jajko


Przepraszam, następnym razem kupię bio od kur z wolnego wybiegu karmione sezamem
i co z tego, że tańszy i szybszy. Suchy ryż z gotowanym kurczakiem - poezja smaku :/ Już wolałabym se zrobić kanapkę - jeszcze taniej, szybciej i smaczniej.


@nocnica: o to! Weź różowa, i jak to mówisz, że suchy, przecież pisał, że wilgotny z szybkowaru ( )
@Niewierny_Mops: "Nigdy w życiu nic nie gotowałeś poza ryżem z szybkowaru?" hehe było jeszcze spaghetti i parę innych. Po prostu jestem zwolennikiem wyciągania wszystkich składników, a nie niszczenia byle było słodziutko czy zgodnie z przepisem z dupy. Biały ryż to nie ryż - to było w sensie jakości, używasz zubożonego ryżu, najtańszych śmierdzących jaj i rozpieprzasz miód - ciekawe podejście na żywienie.