Aktywne Wpisy
Historycznygagatek +174
Trzy lata temu pod koniec pandemii zmarł mój tata. Nagle, we śnie. Mój świat się zatrzymał.
Z tej nocy pamiętam tylko kilka momentów, w tym próby reanimacji tatka (choć z tyłu głowy razem z siostrą wiedziałyśmy, że na to już za późno). Robiłyśmy to po to, by do przyjazdu pogotowia mama miała jeszcze nadzieję. Bałyśmy się, co dalej. Miał 55 lat. Moja mama do dziś nie potrafi stanąć na nogi mimo pom
Z tej nocy pamiętam tylko kilka momentów, w tym próby reanimacji tatka (choć z tyłu głowy razem z siostrą wiedziałyśmy, że na to już za późno). Robiłyśmy to po to, by do przyjazdu pogotowia mama miała jeszcze nadzieję. Bałyśmy się, co dalej. Miał 55 lat. Moja mama do dziś nie potrafi stanąć na nogi mimo pom
Kiedy nas już nie będzie, a mnie to już na pewno, on dalej będzie pływać. Tak to urządził demiurg ku naszemu pognębieniu.
Składniki na jedną porcję:
- 3/4 torebki ryżu
- 2 jajka
- pół pojedynczej piersi z kurczaka (może być jakikolwiek inny fragment mięsa z kurczaka)
- niecały kieliszek sosu sojowego (absolutnie może być najtańszy, zwykły jasny sos sojowy)
- niecały kieliszek bulionu drobiowego (może być z kostki, ja użyłem normalnego)
- pół średniej wielkości cebuli
- 1 łyżeczka miodu
Opcjonalnie:
- szczypiorek i/lub świeża natka pietruszki
Ryż gotujesz i przekładasz do miski. Na patelni podgrzewasz wymieszany sos sojowy z bulionem i miodem i, gdy się zagrzeje, dodajesz pokrojoną w łezki, kostkę, czy dinozaury cebulkę oraz pokrojonego w większą kostkę kurczaka. Dosłownie kilka minut (najlepiej pod przykryciem) podgotowujesz, tak, aby kurczak nie był już surowy i miał wystarczająco kilka chwil, aby podłapać smak z przypraw. Do patelni, następnie dodajesz powoli i równomiernie rozbełtane jajka i znowu przykrywasz na kilka chwil, aby jajko doszło na mniej/więcej pół twardo, żeby nie było maksymalnie ścięte, ale jeśli tak nie lubisz, możesz raczej spokojnie ściąć całkowicie i gotowy "omlet" nakładasz na przygotowany wcześniej ryż. Wierz opcjonalnie posypujesz pokrojonym szczypiorkiem i/lub natką (natkę odpuściłem bo nie przepadam) i gotowe (。◕‿‿◕。)
Końcowe przemyślenia: powiem szczerze, że zawsze lubiłem kuchnię azjatów, ale nigdy nie chciało mi się z tym bawić, albo zwyczajnie nie było mnie stać, bo trzeba było kupować jakieś wyszukane przyprawy, albo dodatki. Gdy natrafiłem na ten przepis, pomyślałem, że spoko, spróbujmy. W oryginale, często pojawia się odrobina sake, ale olałem w nadziei, że będzie spoko i uwierzcie mi, serio wyszło spoko. Nie będę przecież ganiał i specjalnie kupował sake na szybki obiadek. W wielu przepisach, jest też na końcu dodanie na wierzch surowego żółtka (jak na tatar), ale nie miałem dostępu do godnych zaufania jaj, więc zaniechałem ten pomysł, aby przypadkiem czegoś się nie nabawić. Dodatkowo byłem zaskoczony, że w przepisach jest absolutny brak dosalania jajek, dosalania do smaku, brak pieprzu i nie wiedziałem, czy, aby przypadkiem pod koniec nie będę musiał na własną rękę doprawiać, ale nie było takiej potrzeby. W smaku jest lekko słono-słodkie i wszystko razem świetnie gra. O dziwo, posiłek jest stosunkowo lekki i nie czułem po zjedzeniu, że jest mi ciężko, więc pewnie kiedyś zrobię to też i na śniadanie. Porcja, mniej/więcej wyszła mnie 3,50-4,00zł - kwota lekko elastyczna z racji tego jakiego mięsa użyjesz, dodatków, jaj itd. ale z racji, że można użyć praktycznie każdej partii kurczaka, można zrobić wszystko bardzo tanio ʕ•ᴥ•ʔ
#foodporn #gotujzwykopem i myślę, że mogę zawołać naszych kochanych siłaczy z tagu #mirkokoksy - kurczakowo-jajowa potrawa, może komuś się przyda porcja białka w ciałko ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Dodatek wspierany przez Cebula.Online
Nie chcesz być wołany/a jako plusujący/a? Włącz blokadę na https://mirkolisty.pvu.pl/call lub odezwij się do @IrvinTalvanen
Uważasz, że wołający nadużywa MirkoList? Daj znać @IrvinTalvanen
! @lubie-sernik @BajerOp @skrtrk @adamooo121 @ykuleczka @soadfan @BoTakChce @przypadek_szczegolny @digout @KrzysiuPG @doszet @xerx3 @011011010110000101111000 @bigger @Aedem @dzikiczytelnik @bydlaku470 @Life_will_kill_ya @lulezazan @Liesbaum
@BajerOp: XD
Daj znać, czy smakowało ʕ•ᴥ•ʔ
Nie jest prosty - napisałeś litanię składników. Nie jest szybki - sam ryż gotuje się pół godziny. Plus smażenie a na końcu zmywanie. Nie jest bardzo tani - te składniki swoje kosztują. Jajko z kurczakiem? Obrzydliwe.
Mój przepis na ryż z kurczakiem:
bierzesz szybkowar, rozgrzewasz, w międzyczasie do miski wsypujesz ryż, zalewasz wodą, do tego wkładasz pokrojoną pierś kurczaka (w międzyczasie
@tomaszk-poz: XDDD Proszę, powiedz, że to jakiś śmieszek-bajt, albo pasta.
@dolores007: dziękować, daj znać jak wyszło ʕ•ᴥ•ʔ
@tomaszk-poz: Dobra, nie wierzę xD muszę złapać przynętę i odpowiedzieć.
Nie? No to jedziemy, patrz:
3/4 torebki ryżu - 30-40gr (taniej jeszcze, gdy kupujesz opakowanie luzem, a nie w saszetkach)
2 jajka - 60-80gr
pół pojedynczej piersi z kurczaka (moja ważyła na oko ~100-150g pewnie) - 1,50-2,50zł
Reszta to już są dosłownie grosze, a pisałem o
Masz problem z liczeniem - ryż kosztuje 3-4zł to daje przynajmniej 56 groszy, jajka po 30gr to gówno nie jajko, sos
@tomaszk-poz: tak się składa, że świat naukowy idzie zgodnie, że akurat ryż biały to ryż xD
Niecałe 3zł za kilogram, a zużywam ilościowo 3/4 torebki, czyli odpowiednio około 75gram ( ͡° ͜ʖ ͡°) przelicz sobie, dasz radę, wierzę w Ciebie
Przepraszam, następnym razem kupię bio od kur z wolnego wybiegu karmione sezamem
@nocnica: o to! Weź różowa, i jak to mówisz, że suchy, przecież pisał, że wilgotny z szybkowaru (✌ ゚ ∀ ゚)☞