Aktywne Wpisy
Clefairy +89
Mam dość tego pseudo-intelektualnego #!$%@? "obie strony są równie złe" postowanego przez kompletnych ignorantów łykających każdą anty-izraelską propagandę i pałująca wiplera do kolejnego "newsa" wysranego przez rzecznika Hamasu.
Nie wiem jak można porównywać państwo respektujące prawo międzynarodowe do organizacji terrorystycznej mordująca CELOWO małe dzieci w swoich domach i traktująca własnych obywateli jak gówno nie pozwalając im schronić się w tunelach (mając ich 5000 km) i nakazująca pozostawania na terenach objętych ostrzałem.
Hamas
Nie wiem jak można porównywać państwo respektujące prawo międzynarodowe do organizacji terrorystycznej mordująca CELOWO małe dzieci w swoich domach i traktująca własnych obywateli jak gówno nie pozwalając im schronić się w tunelach (mając ich 5000 km) i nakazująca pozostawania na terenach objętych ostrzałem.
Hamas
wujekjoe +164
W 1930 roku w Herkulanum wydobyto spod ziemi datowany na 79 rok n.e. chleb (pane). W 2013 roku Muzeum Brytyjskie poprosiło kucharza Giorgio Locatelli’ego o odtworzenie przepisu na rzymski bochenek chleba.
Do przygotowania rzymskiego chleba potrzebne będą:
- 400g zakwasu
- 12g drożdży
- 18g glutenu
- 24g soli
- 532g wody
- 405g mąki orkiszowej
- 405g mąki pełnoziarnistej
Wymieszaj zakwas z wodą. Wymieszaj dwa rodzaje mąki z glutenem i dodaj do roztworu wodnego. Mieszaj przez dwie minuty. Dodaj sól i mieszaj przez kolejne trzy minuty. Uformuj krągły kształt ciasta i pozostaw na godzinę. Obwiąż ciasto sznurkiem, aby zachować kształt. Natnij ciasto na wierzchu w kilku miejscach, aby ułatwić ciastu rozrost w piecu. Piecz przez 30-45 minut w 200°C.
http://www.imperiumromanum.edu.pl/ciekawostka/przepis-prawdziwy-rzymski-chleb/
#rzym #antycznyrzym #imperiumromanum #historia #ciekawostki #gruparatowaniapoziomu #ciekawostkihistoryczne
@pr0lame: Pewnie porastał wtedy każdy parapet. Mam tez inne pytanie.
Czy powinienem kupić mąkę bezglutenową, żeby dodanie glutenu miało sens?
Komentarz usunięty przez autora
( ͡° ͜ʖ ͡°)
@kulko: vital wheat gluten. Zobacz link w moim komentarzu powyżej.
Chleb krasnoludów był doprawdy cudowny: nikt nie cierpiał głodu, jeśli miał choć trochę chleba krasnoludów do uniknięcia. Wystarczyło popatrzeć na niego przez chwilę, a natychmiast przychodziło człowiekowi do głowy mnóstwo innych rzeczy, które wolałby zjeść. Własne buty, na przykład. Góry. Owce na surowo. Swoje stopy. #pdk #pratchettnadzis
#pdk