Wpis z mikrobloga

Domowy chleb pszenny z dynią i żurawiną

Składniki na 750 g domowego chleba:
- 100 ml letniej wody
- 10 g soli
- garść suszonej żurawiny
- 400 g mąki pszennej (typ 750)
- 250 g puree z dyni
- 10 g drożdży piekarskich

1. Piekarnik:
Wyrabiamy ciasto z wyżej wymienionych składników, aż do uzyskania elastycznej, odchodzącej od ścianek naczynia konsystencji. Pozostawiamy na ok. 1 godz. pod przykryciem w ciepłym miejscu. Następnie ciasto ponownie krótko wyrabiamy, przekładamy do formy lub na blachę, na której będziemy wypiekać produkt. Pozostawiamy ponownie w ciepłym miejscu do wyrośnięcia – by ciasto podwoiło swoją objętość. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok. 1 godz. w temp. 200°C.

Do rozgrzewającego się piekarnika wstawiamy miseczkę z wodą, w celu jego „zaparowania”. Dzięki temu uzyskamy chrupiącą, cienką skórkę i miękisz nie straci wilgotności.

2. Automat:
Do misy automatu dodajemy w podanej kolejności wymienione składniki. Ustawiamy program podstawowy (BASIC) - średnio zarumieniona skórka. Chleb gotowy będzie po ok. 3 godzinach.

Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!

#browin #bodomowejestlepsze #przepisy #gotujzwykopem #chlebdomowy #chleb
Browin - Domowy chleb pszenny z dynią i żurawiną

Składniki na 750 g domowego chleb...

źródło: comment_7JOHchAaffNkXWQOGJak2Hcpj2a00AL8.jpg

Pobierz
  • 3