Wpis z mikrobloga

Mireczky Wy moje najukochańsze, szukam laptopa, a kompletnie wypadłem z obiegu jeśli chodzi o sprzęt. Laptop potrzebny do programowania + internet, filmy, itp.
Moje wymagania:
- dobre wsparcie dla linuksa (ubuntu / arch)
- ekran 17" full hd
- mocny procesor (i7?)
- dysk ssd + hdd
- dużo ramów (8gb+)
Budżet jest jeszcze nieustalony, ale powiedzmy, że w ostateczności 7k cbl mogę dać. Wiem, że do programowania super karta graficzna nie jest potrzebna, lecz nie chciałbym za tą cenę mieć jakiejś gównianej zintegrowanej. #laptopy #laptop #szukamlaptopa #komputery
  • 12
@Xurius: Grał raczej nie będę, w planach jest instalacja tylko ubuntu albo archa. Chciałbym, żeby wszystko fajnie chodziło, ide + przeglądarka itd. Po pracy jakiś film + filmiki ze śmiesznymi kotkami w full hd. Oczywiście może być taniej, nie obrażę się ( ͡° ͜ʖ ͡°) Po prostu mogę przeznaczyć na to 7k
@Lisek-Chytrusek: Właśnie chciałem pisać, że najlepiej to pomoże tutaj @Pustulka :D Nie wiem jakie wymagania powinien spełniać laptop do programowania ale jeśli chcesz coś z i7 i dużo ramu, to może Y700, sam go mam i nie narzekam. Tylko lenovo podobno ma #!$%@? serwis :/
@Pustulka:
Tak profilaktycznie piszę, tam jest ta sama karta grafiki więc ewentualne problemy takie same dla obu. Jeżeli masz jakieś doświadczenia co do linux na 6300 to napisz.
Kiedyś było tak, że żeby wszystko cacy na linuxie działało to trzeba było odrobinę starszy sprzęt, bo brakowało sterowników.

Jeżeli chodzi o XPS 15 9550(a tego mam) to cuda się dzieją nawet na windows, to jest I7 6700hq czy jakostak. Ogólnie momentami taka