Aktywne Wpisy
szynszyla2018 +35
Tak do mnie właśnie doszło. Teraz politycy chcą zrezygnować z prac domowych dla kaszojadow w podbaza. Czyli kaszojady w wieku 13 lat będą kończyć szkołę nie nauczone pracy nad sobą z brakami w nauce. Równocześnie od lat otwiera się mnóstwo szkół wyższych prywatnych gdzie wystarczy przelew i 30 % z matury teraz do tego dołączyły uczelnie medyczne kształcące lekarzy. Więc za 15 lat będzie mnie leczył lekarz co nie ogarniał matmy na
OsamaPepe +397
Wykop zasrany jakimiś pseudoartykulami o cpk jako wspaniała inwestycja.
Tak jak Ostrołęka, która miała zarabiać i podnieść Polske z kolan, a upadła na swój głupi pisowski ryj.
Pisiory my wiemy, że już pokupowaliscie sobie działeczki na tym terenie i przewaliliscie astronomiczne pieniądze podatników na to gówno, a lista was nienazartych nierobów dalej ciągle rośnie. Nie zesrajcie się z tym promowaniem cpk i pogódźcie się, że wasze katastroficzne rządy dla kraju się skończyły
Tak jak Ostrołęka, która miała zarabiać i podnieść Polske z kolan, a upadła na swój głupi pisowski ryj.
Pisiory my wiemy, że już pokupowaliscie sobie działeczki na tym terenie i przewaliliscie astronomiczne pieniądze podatników na to gówno, a lista was nienazartych nierobów dalej ciągle rośnie. Nie zesrajcie się z tym promowaniem cpk i pogódźcie się, że wasze katastroficzne rządy dla kraju się skończyły
Odnalazłem oryginalne opracowanie (paper) dotyczące tego wynalazku. Panel miał sprawność 0.4%, a ogniwo zrobiono w połowie 2014 roku. Prace trwają.
http://ekogazeta.com.pl/ekotechno/item/download/29_87a4bc1e7c5c0e5ffd0718529d9b12a6.html
#technologia #nauka #ciekawostki #przyszlosc #energetyka #liganauki
(rozumiem, że masz na myśli fotowoltaikę)
Te ogniwa wielozłączowe nie są takie złe w szerokim paśmie.
Edit:
@zielonek1000: otóż to ;)
Wygląda na to, że jest to sprawność w wykorzystaniu promieniowania, które oświetla dane ogniwo, z uwzględnieniem strat w postaci odbić itd.
@zielonek1000: wstawiłeś akurat wykres przedstawiający charakterystykę ogniwa, które pobiło "rekord świata" w efektywności energetycznej i osiągnęło sprawność 44,7% :).
zgadza się, aczkolwiek nie jest to aktualny rekordzista.