@agaja: Polecam ciasta i torty z pracowni artystycznych. Są droższe, ale właśnie nic nie jest przesłodzone, a dodatkowo pracujemy na naturalnych składnikach. Tutaj nie ma mowy o tym, żeby coś było niedobre :)
@agaja: Ktoś kto nie lubi kawy nie zamawia tortu o jej smaku :) Podobnie, jak z truskawkami :) Smaki są dobierane pod to, co lubi klient. W tym jest przewaga nad cukiernią - zamówienia są personalizowane.
@agaja: I dlatego właśnie poleciłam pracownie, tutaj używa się mniej cukru, serio :) Cukiernie pracują na gotowych proszkach i nie mają możliwości zmieniania proporcji, m.in. cukru. Moje Pavlove nie są dosładzane - wiadomo sama beza ma jak najmniej cukru, ale cukier daje jej stabilność, za to krem nie ma grama cukru, tak jak wybrane owoce, im kwaśniejsze, tym lepsze. W tamtym roku takim hitem była Pavlova z czerwoną porzeczką. Jeśli fajnie
@KanalKulinarny: w tortach z dripami, tych męskich of kors bardzo często używa się różnych słodyczy. Im więcej ciekawych faktur, tym lepiej to smakuje. Akurat słone precelki + czeko są fajnym połączeniem. Przynajmniej mniej słodkim, niż wszędzie już obecne słodycze typu snikers, milky way etc
@KanalKulinarny: gotowanie, a ozdabianie jednak się różnią. Ma być 'estetycznie' nie koniecznie z ozdobą jadalną dla wszystkich :) Popularne jest np. dekorowanie małego tortu 1 cukierkiem (w papierku) i jak to wtedy podzielić? :)
@KanalKulinarny: nie spotkałam się jeszcze żeby tort dla dziecka był z dekoracją właśnie ze słodyczami. Zazwyczaj są to figurki z masy cukrowej, z ulubionym bohaterem bajkowym
Mireczki, Jest ptaszek do obejrzenia ( ͡º͜ʖ͡º) Potrzebny ktoś z zamiłowaniem do ornitologii. W elewacji mojego domu, jakaś radosna para ptaszków zrobiła sobie gniazdo. Słyszę ćwierkanie przez ścianę :) Czy ktoś może mi podpowiedzieć co to za ptak? Chciałbym o nim trochę poczytać, przeczekać okres lęgowy i dopiero później zarobić tę dziurę. Wiem, że zdjęcie robione betoniarką, ale jak wyleciał z dziury to go (ją) pstryknąłem
@micherwicher: jeśli będą bardzo kłopotliwe, to ja bym po wykluciu i wyfrunięciu młodych z gniazda zlikwidowała je i zrobiła im budkę. Jak nie będą kłopotliwe, to możesz dopiero w sierpniu. Wg cioci Wiki 3 razy mają lęg i albo zakładają nowe gniazdo, albo poprawiają stare
Książka kucharska dołączona to Kenwooda to GUNWO. Są tam przepisy z wyjaśnieniem które końcówki wykorzystywać. Niektóre ciasta na zdjęciach są zakalcowate, bułki popękane ale nie w kontrolowany sposób tylko widać ewidentnie że są za suche i twarde, i najgorszy przykład - makaroniki. #!$%@? mać, nadziane byle jak, skorupka popękana na powierzchni, brak stopki, grudki na powierzchni (pewnie mąka migdałowa zbyt grubo zmielona albo nie została przesiana), brzegi nierówne - tragedia, tak zdecydowanie
Wyglądają bardziej, jak biszkopciki :) Makaronsy są mega trudne do opanowania, może to taka fotka 'na zachętę' żeby ludzie widzieli, że nie muszą być ideolo