Ajowan - kminek pachnący tymiankiem - Opowieści Smakosza o Przyprawach i...
Artykuł dotyczący przyprawy nazywanej ajowanem (Trachyspermum ammi), Jej historii, wykorzystaniu w kulinariach, medycynie, farmacji, oraz zafałszowaniach.
z- 0
- #
- #
- #
- #
- #
- #
Artykuł dotyczący przyprawy nazywanej ajowanem (Trachyspermum ammi), Jej historii, wykorzystaniu w kulinariach, medycynie, farmacji, oraz zafałszowaniach.
zIstnieje roślina, której hodowla nie zmieniła się od ponad 4 tysięcy lat. Jest to szafran (Crocus sativus), którego pręciki (Stigma Croci) wykorzystywało i wykorzystuje zarówno w sztuce kulinarnej, jak i medycynie. Artykuł o szafranie z perspektywy historii, botaniki ekonomicznej i farmacji.
zChociaż już starożytni badacze wspominali roślinę o nazwie Cucurbita, to mieli na myśli tykwę, a nie dynię. Najstarsze ślady dyni pochodzą z jaskiń i grobowców sprzed 10000 lat (Meksyk, Peru). W artykule opisana została historia dyni, jej wykorzystanie medyczne i 17-wieczne przepisy na desery.
zPaździernik kojarzy się ludziom z przemijaniem i wspominaniem umarłych. Artykuł poświęcony dawnym metodom balsamowania (starożytność-XIX wiek), oraz mieszankom przypraw w ten sposób stosowanych.
zCzekolada – symbol pokusy, przyjemności i tajemnicy. Dla wielu z nas panaceum na jesienną chandrę i składnik rozgrzewających napojów... Do właściwości leczniczych ekstraktów z tego surowca należy działanie przeciwdiabetyczne, odchudzające i przeciwzapalne. Więcej w artykule
zDo roślin z rodziny jasnotowatych należą tak popularne zioła jak rozmaryn, szałwia, mięta czy tymianek. Historia tego ostatniego zaczyna się w starożytnym Egipcie, gdzie wykorzystywano go podczas procesu mumifikacji. Artykuł o tymianku z perspektywy botaniki ekonomicznej, historii oraz farmacji.
zCzy istnieje druga tak popularna przyprawa jak pieprz czarny? Wykorzystanie owoców tego indyjskiego pnącza ma bardzo długą historię. Już w XIII wieku p.n.e., w Egipcie był popularnym surowcem służącym zarówno jako substancja aromatyczna, lek, jak i środek służący do konserwacji mumii...
zUważa się, iż pieprz etiopski był znany w Egipcie już przed pieprzem czarnym. Czyli to nie owoce przedpieprzu należy uważać za substytut pieprzu, a pieprz czarny jako namiastkę tej etiopskiej przyprawy. Najstarsze średniowieczne zapiski dotyczące stosowania tego surowca pochodzą z IX w. n.e....
zRóżnego rodzaju media oraz artykuły sponsorowane próbują reklamować sól himalajską jako uniwersalne remedium na cukrzycę, bezsenność i nadciśnienie (sic!). Jednak prawda okazuje się znacznie bardziej złożona. O jej wpływie na organizm i niebezpieczeństwach znajdziecie informacje w tym artykule.
zGoździki kojarzą się jednoznacznie ze świętami oraz mieszankami przypraw takimi jak chińska pięciu smaków, czy indyjska garam masala. Mniej znanym aspektem tej przyprawy jest wykorzystanie jej jako surowiec leczniczy. Leczenie cukrzycy, wykorzystanie w stomatologii i środek na bakterie lekooporne.
zGoździki to przyprawa która jednoznacznie kojarzy się ze świętami, czy przyprawą pięciu smaków. Jednak czy wiesz o to jest Ogun Jedi-jedi? Kto spłacał raty kredytów hipotecznych przy pomocy goździków? Jak wygląda droga kwiatów goździkowca od drzewa do stołu i perfum? Zapraszam do lektury artykułu.
zWiększości ludzi zna przyprawę jaką jest kardamon, kojarzy się ona z kawą, bliskim wschodem czy kuchnią skandynawską. Zdecydowanie mniej znany jest czarny kardamon wykorzystywany w kuchni hinduskiej, nepalskiej, a także w tradycyjnej medycynie chińskiej...
zPieprz burboński jest dostępny na rynku przypraw od 2010 roku, jednak jego historia rozpoczyna się w XVIII wieku. Współcześnie jego roczna produkcja nie przekracza 5 ton. Dalszy wzrost produkcji tej przyprawy może być zagrożeniem dla Madagaskaru, ponieważ zbiera się ją tylko ze stanu dzikiego.
zWykop.pl