Słodzik Sukraloza może uszkadzać nasze DNA - czyli nie tylko Aspartam to problem
Nowe badania mówią, że Sukraloza (Splenda) może uszkadzać DNA. Dokładniej - produkty jego trawienia. I już dawki typowe dla jednej porcji napoju mogą budzić niepokój. Czy zostaje nam stewia/ksylitol/erytrol? Dane ze North Carolina State University. [ENG]
bialy100k z- #
- #
- #
- #
- 118
- Odpowiedz
Komentarze (118)
najlepsze
https://party.pl/porady/sukraloza-czyli-szkodliwy-slodzik-98195-r1/
Wygląda na to, że trzeba się żegnać powoli ze wszystkimi słodzikami. Stewia dla mnie jest gorzka. Toleruję ksylitol i erytrol, ale też czytałem, że bywają chińskie syntetyczne.
@bialy100k: raczej nie syntetyczne, ale zwyczajnie robione z gorszych surowców, np ksylitol chiński robi się z kukurydzy a nie brzozy. Nie ma co demonizować słodzików, po prostu trzeba wszystkiego używać z umiarem.
@bialy100k: nie masz sraczki po ksylitolu?
(。◕‿‿◕。)
ksylitol i tak jest bezsensowny jako zamiennik, bo nadal ma ~połowę kalorii cukru białego, a to i tak sporo
a piłem do tego, że cokolwiek wybierzesz i tak zawsze jest jakieś badanie, że jest to w ten czy inny sposób szkodliwe, natomiast nigdy nie wspomina się o badaniach białego cukru, nigdy...
więc wychodzi na to, że biały cukier mimo wszystko najlepszy,