Wpis z mikrobloga

Sporo osób szuka kebaba z baranina i tylko baranina. zrobiłem to za Was i nie popełniajcie tego błędu. Kupiłem na grilla gotowe mięsko 99% baranina mało nie kosztowało. Smakowało gorzej niż wątróbka jakby stary knur jakiś fuj. Dość mocno specyficzne mięso. Trzeba zalać dużą ilością sosów. Jednej na 7 osób smakowało #kebab #jedzenie #grill
cedric - Sporo osób szuka kebaba z baranina i tylko baranina. zrobiłem to za Was i ni...

źródło: Zdjęcie z biblioteki

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
@cedric: Grill na zewnątrz miałeś? Bo podobno w domu jak się zrobi na jakimś elektrycznym to #!$%@? przez 3 dni xD
Jagnięcinę najlepiej brać, jest delikatniejsze i nie ma taki posmaku starego knura
  • Odpowiedz
@paramyksowiroza: nie wiem, sam nie robiłem nigdy, ale tak słyszałem
ale za to byłem w knajpie gdzieś we francji gdzie serwowali i baraninę i jagnięcinę, mój ojciec wziął właśnie baraninę, a ja jagnięcinę i swojej porcji nie zjadł xD właśnie zapach był dziwny, zresztą cała knajpa w środku tak pachniała, ale my jedliśmy na ogródkach
  • Odpowiedz
@Vadzior: Ja kupuję baraninę albo jagnięcinę średnio raz na 1-2 tygodnie.
Z baraniną jest tak, że bardzo świeża jest świetna, ale bardzo szybko traci na jakości i wówczas nabiera "baraniego" aromatu.
Nie wiem czy jest to związane z szybkim jełczeniem tłuszczu, ale porównując bardzo świeże mięso z takim które poleży kilkanaście godzin w nieodpowiednich warunkach, to różnica jest gigantyczna.
Zarówno podczas przygotowywania, jak i w smaku.
  • Odpowiedz
@Vadzior: Taaa, zauważyłem :)
Nie wydaje mi się, aby mrożenie miało jakiś bardzo negatywny wpływ na smak, prędzej na konsystencję.
Myślę, że chodzi o coś innego.
Na ogół barany i jagnięta przyjeżdżają w półtuszach i są porcjowane na miejscu.
W sklepach stacjonarnych, w których baranina stanowi jeden z ważniejszych produktów często pracuje dość sporo osób.
W momencie gdy przyjeżdża mięso, od razu idą w ruch noże i przecinarki, mięso błyskawicznie jest
  • Odpowiedz