Wpis z mikrobloga

Efekt wczorajszych eksperymentów z makaronem ramen. Wyszedł bardzo ładnie.

Hydratacja 27%, 2% kansui i rozmiar około 1,5x1,5 mm

Odkąd dwa tygodnie temu wróciłem z Japonii bardzo intensywnie pracuję nad książką o ramenie. Zmieniłem swoje przyzwyczajenia i wstaję zazwyczaj kilkanaście minut po 5. Pisanie, gdy poranne promienie słońca wdzierają się do pokoju jest całkiem przyjemne i efektywne.

W Japonii byłem od lutego do początku maja właśnie ze względu na książkę. W przyszłym miesiącu mam oddać ją do redakcji. Trzymajcie kciuki!. Zapisy na książkę tutaj

A jeśli chcesz zrobić ramen w domu to przepisy znajdziesz tutaj

#ramen #makaron #kuchniamg78 #japonia
MG78 - Efekt wczorajszych eksperymentów z makaronem ramen. Wyszedł bardzo ładnie. 

H...

źródło: makaron

Pobierz
  • 36
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 13
Makaron po przygotowaniu powinien sobie odpocząć, ale mimo wszystko trzeba było dokonać testów, które wyszły dla niego bardzo pozytywnie!

Makaron tak mnie wciągnął, że zapomniałem zrobić jego zdjęcia w ramenie XD

Ciekawe jak będzie smakował jutro!
MG78 - Makaron po przygotowaniu powinien sobie odpocząć, ale mimo wszystko trzeba był...

źródło: ramen

Pobierz
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@lycaon_pictus: Ten robiłem akurat na takiej dużej. Chińczyk kupiony przeze mnie jeszcze przed wylotem do Japonii jest spoko, pokażę go na filmie pewnie jakoś na przełomie maja i czerwca.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@lycaon_pictus: Z podatkami i wysyłkami jakoś koło 1,3k - muszę dokładnie sprawdzić. W odcinku będzie też o ręcznym robieniu makaronu bez maszynki.
  • Odpowiedz
@MG78: tylko ta książka i książka, a dla wiernych fanów nadal nic. nawet jakiegoś przepisu przemyconego w wiadomości prywatnej na prosty makaron (,)
  • Odpowiedz
@MG78: Książka będzie napisana dla totalnego laika w gotowaniu czy trzeba mieć jakiegoś skilla? I mam nadzieje, że będziesz podawał gramature a nie bawił się w jakieś pół szklanki albo łyżeczki.
  • Odpowiedz
Chińczyk kupiony przeze mnie jeszcze przed wylotem do Japonii jest spoko, pokażę go na filmie pewnie jakoś na przełomie maja i czerwca.


@MG78: jak udało Ci się przewieźć całego, żywego Chińczyka samolotem?
1300 zł za sprawnego Chińczyka to chyba niewygórowana cena?
( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@MG78: W Japońskich ramenowniach wygląda, jakby tylko buliony robili na miejscu. Da się u nas kupić te wszystkie składaniki gotowe jak u nich czy trzeba tydzień spędzić na przygotowywaniu wszystkiego krok po kroku?
  • Odpowiedz