Wpis z mikrobloga

@systemluster: Ludzie jedzą ostre przyprawy nie tylko dla smaku. W ciepłym klimacie żywność po prostu szybciej się psuje a ostre przyprawy maskują smak i pomagają zabić bakterie które pojawiają się w nadpsutym jedzeniu.
  • Odpowiedz
  • 121
ale roślinie zależy żeby jej owoce coś zjadło.

to jest bez sensu, papryka chce być zjedzona bo w środku ma nasiona, które mają być przenoszone przez zwierzęta po zjedzeniu


@spac_jesc_pracowac: @Leotard00: Tak, ale nie przez ssaki tylko przez ptaki:

The reason why wild chilli plants first started to produce capsaicin was to try and protect themselves from being eaten by mammals like you. From an evolutionary perspective the plant would
  • Odpowiedz
to jest bez sensu, papryka chce być zjedzona bo w środku ma nasiona, które mają być przenoszone przez zwierzęta po zjedzeniu


@Leotard00: nasiona przenoszone drogą kanalizacji
  • Odpowiedz
@WH40K:

W ciepłym klimacie żywność po prostu szybciej się psuje a ostre przyprawy maskują smak i pomagają zabić bakterie które pojawiają się w nadpsutym jedzeniu.

W tropikalnych krajach ludzie też używają lodówek, a żywność psuje się w takim samym tempie jak wszędzie indziej na świecie
  • Odpowiedz
@Morty1337: bo to chyba celowo miało przedstawiać kraje Azji Południowo-Wschodniej (od lewej: Tajlandia, Malezja, Indonezja i Singapur) i ich upodobania kulinarne. Dlatego pewnie nie ma też Meksyku, kolebki większości najostrzejszych odmian papryki, który powszechnie kojarzy się z ostrym żarciem.
  • Odpowiedz